Πράσινο τσάι
Η πράσινη-μεσογειακή διατροφή επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και προάγει τη νοητική υγεία

Το πράσινο τσάι είναι ευρέως γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία. Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να ενισχύσουν τη φήμη του, αποκαλύπτοντας ότι η συστηματική του κατανάλωση μπορεί να επιβραδύνει τη βιολογική γήρανση του εγκεφάλου, όταν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας διατροφής πλούσιας σε πολυφαινόλες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο EatingWell και βασίζεται στη μελέτη DIRECT PLUS, άτομα που ακολούθησαν την πράσινη-μεσογειακή διατροφή εμφάνισαν ενδείξεις «νεότερου» εγκεφάλου, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσω μαγνητικών τομογραφιών και αιματολογικών δεικτών.

Τι έδειξε η μελέτη

Η μελέτη εξέτασε την επίδραση της διατροφής σε δείκτες φλεγμονής και σε πρωτεΐνες που συνδέονται με τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως η γαλεκτίνη-9. Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Η κατανάλωση περίπου 4 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα και 7 μερίδων καρυδιών την εβδομάδα συνδέθηκε με σημαντική μείωση στη γαλεκτίνη-9.

  • Η πράσινη-μεσογειακή διατροφή είχε πιο ευνοϊκή επίδραση στην εγκεφαλική βιολογία σε σχέση με τη συμβατική μεσογειακή διατροφή.

  • Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη πολυφαινολών από πράσινο τσάι, καρύδια, φυλλώδη λαχανικά και φυτικά εκχυλίσματα όπως το Mankai.

Η σημασία της ηλικίας του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες μπορούν πλέον να υπολογίσουν τη βιολογική ηλικία του εγκεφάλου και να τη συγκρίνουν με τη χρονολογική ηλικία. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση (προς τα πάνω), τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος γνωστικής έκπτωσης. Όταν ο εγκέφαλος φαίνεται «νεότερος» από την πραγματική ηλικία του ατόμου, αυτό θεωρείται δείκτης καλής νοητικής υγείας.

Η διατροφή φαίνεται να είναι ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την ηλικία του εγκεφάλου.

Πώς να εφαρμόσετε τα ευρήματα στην καθημερινότητά σας

  • Καταναλώστε πράσινο τσάι καθημερινά: Στόχος είναι 2 έως 4 φλιτζάνια την ημέρα. Αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη, προτιμήστε ντεκαφεϊνέ εκδοχές.

  • Αυξήστε τις πολυφαινόλες μέσω διατροφής: Ενσωματώστε καρύδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης στην καθημερινή σας διατροφή.

  • Περιορίστε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: Επιλέξτε ψάρια και άπαχα πουλερικά.

  • Διατηρήστε σωματική δραστηριότητα και γλυκαιμικό έλεγχο: Η τακτική άσκηση και τα ισορροπημένα γεύματα υποστηρίζουν τη νοητική υγεία.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς:

  • Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν άνδρες με μεταβολικό κίνδυνο, γεγονός που ενδέχεται να περιορίζει την εφαρμογή των ευρημάτων στον γενικό πληθυσμό.

  • Δεν παρατηρήθηκαν άμεσες βελτιώσεις στις επιδόσεις γνωστικών τεστ μέσα στο χρονικό διάστημα της μελέτης (18 μήνες). Τα αποτελέσματα αφορούν κυρίως βιολογικούς δείκτες, όχι κλινικά συμπτώματα.

Η πράσινη-μεσογειακή διατροφή, που ενσωματώνει την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού, φαίνεται να προάγει έναν νεανικό εγκεφαλικό «βιολογικό προφίλ». Αν και τα ευρήματα δεν αποτελούν απόδειξη άμεσων γνωστικών βελτιώσεων, ενισχύουν τη σημασία της διατροφής ως εργαλείο πρόληψης στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας.

Αξίζει να εντάξουμε τις αρχές αυτής της διατροφής στην καθημερινότητά μας, ως μια επένδυση μακροπρόθεσμης εγκεφαλικής υγείας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

νεα περαμος
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Η ιατροδικαστική έκθεση ανατρέπει το αρχικό σενάριο για τη δολοφονία του 27χρονου
Νέα Πέραμος: Τον κρατούσαν αιχμάλωτο 6 μέρες - Δέκα σφαίρες και χαριστική βολή στο κεφάλι
Μαρινάκης
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
«Θέλουμε να κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα η αξιολόγηση στο Δημόσιο» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών...
Π. Μαρινάκης για Δημόσιο: «Θα ξεβολευτούν όσοι παριστάνουν τους υπαλλήλους» (Βίντεο)
pierce
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce», την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, από τις 10:30 έως τις 13:30, στο Pierce East Campus
«Μαθητές για μία μέρα στο Pierce»: Η αυθεντική σχολική εμπειρία φοίτησης στις 8 Φεβρουαρίου
Διευθυντές στο Δημόσιο
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν
Σαρωτικές αλλαγές μέσω ΑΣΕΠ στις κρίσεις στελεχών – Έρχονται τεστ δεξιοτήτων, «βινιέτες» και αυτόματη ανανέωση κάθε τριετία
Δημόσιο: Προϊστάμενοι και διευθυντές με γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν