Thumbnail
Ενωση εκπαιδευτικών εικαστικών μαθημάτων

ΕΝΩΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ  ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ  ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

Παπαναστασίου 49  104 45 ΑΘΗΝΑ  Τηλ. Φαξ.: 210 8321783 / 6977904185

e-mail: [email protected] http:// www.art-teachers.com

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

23-10-2014

Διαβήματα των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών

για την έξωση του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου από το Λύκειο

Το δημόσιο σχολείο ήταν ανέκαθεν ελλειμματικό, αλλά η καταστροφική πολιτική των μνημονιακών χρόνων μετέτρεψε τα προβλήματά του σε κανονικό δημόσιο κίνδυνο – κατεδάφισης της δημόσιας παιδείας.

Μέσα στο γενικό χαλασμό όπου τίποτε δεν έχει μείνει όρθιο, μπορεί σε ορισμένους να μη φαίνεται πλέον και τόσο τρομερό που αφανίζεται από το Λύκειο η Καλλιτεχνική Εκπαίδευση και το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο τίθενται εκτός σχολικού προγράμματος.

Για όσους όμως κατανοούν πως η Τέχνη είναι αναπόσπαστο συστατικό της Παιδείας, πως Παιδεία χωρίς Καλλιτεχνική Εκπαίδευση είναι από τον ορισμό της ευτελισμένη και ανάπηρη, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Δεν αφορούν ειδικά και αποκλειστικά κάποια ειδικότητα ή κλάδο, αλλά το μέλλον όλου του οικοδομήματος των Καλλιτεχνικών Σπουδών στη χώρα μας.

Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ρητά απέναντί μας ότι δεν θα τεθεί εκτός σχολικού προγράμματος το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.

Δεσμεύτηκε μεν, αλλά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του.

Όχι μόνο δεν τις τήρησε αλλά παρ’ ότι δημόσια του ζητήθηκε να ξεκαθαρίσει έγκαιρα το θέμα, δεν έχει μπει στον κόπο να πει το παραμικρό.

Εξοστρακίζει από το Λύκειο τα μαθήματα Τέχνης και θέτει εκτός σχολικού προγράμματος το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο.  Πετάει τις δεσμεύσεις στο καλάθι των αχρήστων και τηρεί για τα παραπάνω σιγή ιχθύος.

Δεν παραμένουμε απαθείς περιμένοντας τι θα κάνει ο υπουργός Παιδείας….

Τα διαβήματα των Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών δεν μπορεί να τα αγνοεί, να κάνει ότι δεν τα ακούει και δεν τα βλέπει ο κ. Λοβέρδος.

Οι Σχολές είναι μαζί μας, είμαστε μαζί τους και από κοινού θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

 

Όχι στη διάλυση της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ  ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1836  Πατησίων 42, 106 82 Αθήνα

Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2014    Αρ. Πρωτ.: 4187

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο Ανδρέα Λοβέρδο                                    

Κοινοποίηση     - Υφυπουργό Παιδείας κο Α. Δερμεντζόπουλο  

-Γεν. Γραμματέα κο Αθ. Κυριαζή

-Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ο Νόμος για το Νέο Λύκειο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ 4186 17-9-2013) με προσανατολισμό «το ανοικτό σχολείο» που θα λειτουργεί «πρώτα για τους μαθητές», θα έπρεπε ως κύριο στόχο να έχει την ολιστική ανάπτυξη των νεαρών ατόμων. Αντίθετα ακρωτηριάζει τη Γενική Παιδεία, με το να απαξιώνει την Τέχνη και τη διδασκαλία της, με την κατάργηση των επιλογής καλλιτεχνικών μαθημάτων (Ελεύθερο Σχέδιο , Γραμμικό Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης) από τις τάξεις του Λυκείου, την κατάργηση ολόκληρων καλλιτεχνικών τομέων και κλάδων των ΕΠΑΛ και της Τεχνικό-επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θίγει τους εκπαιδευτικούς.

Στην καθοριστική για τους μαθητές ηλικία που ολοκληρώνεται η βιολογική και νοητική ωρίμαση, στην αναζήτηση προσανατολισμού, στην ανάγκη δημιουργικής διερεύνησης, στην ανακάλυψη ατομικών ικανοτήτων και ανάπτυξη αισθητικής κριτικής, στην διεύρυνση πολιτιστικού ορίζοντα και πνευματικής καλλιέργειας απουσιάζει η Καλλιτεχνική Παιδεία η οποία ως γνωστικό αντικείμενο καλλιεργεί, ενδυναμώνει και μετουσιώνει όλα τα παραπάνω ζητούμενα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι μαθήματα Ελευθέρου και Γραμμικού Σχεδίου, εξετάζονται για την εισαγωγή των υποψηφίων σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ και ΑΤΕΙ). Πόσο συνταγματικά σύννομη είναι η αντιμετώπιση αυτών των γνωστικών αντικειμένων με την κατάργηση τους από το ωρολόγιο πρόγραμμα;

Μέσα από μια τέτοια αντιμετώπιση απαξιώνονται : α) η εκπαίδευση που προωθεί την ολοκληρωμένη ατομική καλλιέργεια β) τα επαγγέλματα που έχουν άμεση και έμμεση σχέση με το Σχέδιο τις εφαρμογές του και την παραγωγή δημιουργικού έργου. Παράλληλα υποδηλώνεται έλλειψη σεβασμού στις Τέχνες και στην Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

Η μοναδική πρόβλεψη σύμφωνα με το νόμο για τη διδασκαλία του Σχεδίου στο Λύκειο είναι εκτός ωρολογίου προγράμματος ως πρόσθετη διδακτική στήριξη.                                                        

Η πρόσθετη διδακτική στήριξη προϋποθέτει κατ’ αρχήν τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών εντός ωρολογίου προγράμματος. Αφού όμως τα μαθήματα έχουν καταργηθεί τι στήριξη θα μπορούσε να έχουν;

Η απόφαση κατάργησης των μαθημάτων της Καλλιτεχνικής Παιδείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημιουργεί εύλογα έντονους προβληματισμούς και την ανησυχία της επέκτασής της στα ΑΕΙ, δηλαδή σε επικείμενη υποβάθμιση ή και μελλοντική διάλυση συναφών Ανώτατων Σχολών Καλών Τεχνών στην Ελλάδα. Η σύγχρονη εκπαιδευτική πολιτική της οποίας υιοθετούνται μοντέλα, σε Πανευρωπαϊκό τουλάχιστον επίπεδο, δεν έχει δώσει δείγματα αλλοίωσης, απαξίωσης, ή κατάργησης της Καλλιτεχνικής Παιδείας, αντίθετα προβαίνει στην ενίσχυσή της.

Ο νομοθέτης του ΥΠΑΙΘ προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αποκλείει ή απομονώνει τα καλλιτεχνικά μαθήματα εκτός σχολικού ωρολογίου προγράμματος, σε βάρος των νέων ανθρώπων του σήμερα και του αύριο, όταν η χώρα μας εξακολουθεί να επιβιώνει κυρίως μέσα από τα επιτεύγματα Πολιτισμού, των Καλών Τεχνών τα οποία την έχουν καταξιώσει παγκοσμίως. Αφαιρεί από τους αυριανούς πολίτες της χώρας το δικαίωμα της αισθητικής καλλιέργειας και της διατήρησης της ιστορικής παρακαταθήκης που μας έχει κληροδοτηθεί, της διεκδίκησης πολιτιστικής καλλιέργειας. Οι τέχνες προάγουν τον Πολιτισμό, παράγουν ποιότητα και με τη διδασκαλία τους ευαισθητοποιούν, αναπτύσσουν και καλλιεργούν άτομα και κοινωνίες. Η πολιτεία οφείλει να προστατέψει, να διαφυλάξει, την Παιδεία και τον Πολιτισμό σε όλα τους τα επίπεδα από κάθε μορφής μετριότητα και έλλειψη ποιοτικής εκπαίδευσης και ο νέος Νόμος προβληματίζει πραγματικά για τους στόχους του.

Αίτημα επομένως των Ανώτατων καλλιτεχνικών Ιδρυμάτων είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις κ. Υπουργέ για μια Παιδεία που δεν θα εξοβελίζει την Τέχνη από τα προγράμματά της.

Άγγελος Αντωνόπουλος

Αναπληρωτής Πρύτανης


ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΟΣΜΗΤΕΙΑ ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε σχετικά με τον νόμο για το Νέο Λύκειο για την «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις» ο οποίος καταργεί την επιλογή καλλιτεχνικών μαθημάτων από τις τάξεις του Λυκείου και ολόκληρων καλλιτεχνικών τομέων και κλάδων των ΕΠΑΛ και της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης, θα ήθελα να σας εκφράσω την γνώμη της Κοσμητείας της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα μαθήματα ελευθέρου και γραμμικού σχεδίου εξετάζονται για την εισαγωγή των μαθητών σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα  είναι φανερό το εύλογο ενδιαφέρον των ΑΕΙ για τις εισαγωγικές εξετάσεις που τα αφορούν άμεσα.

 Η μοναδική πρόβλεψη σύμφωνα με το νόμο για τη διδασκαλία του σχεδίου στο λύκειο είναι εκτός ωρολογίου προγράμματος ως πρόσθετη διδακτική στήριξη. Η απουσία της διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών στο ωρολόγιο πρόγραμμα γεννά ερωτηματικά για την έννοια της πρόσθετης στήριξης αφού δεν προηγείται η κανονική διδασκαλία.

Νομίζουμε ότι η έξωση των εικαστικών μαθημάτων από το σχολικό ωρολόγιο πρόγραμμα δημιουργεί επίσης ερωτήματα για την ισοτιμία των μαθημάτων που διδάσκονται σε καθημερινή βάση στα σχολεία. Σε αντίθεση η σύγχρονη διεθνής   εκπαιδευτική πολιτική προβαίνει σε ενίσχυση των μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η προσφορά της παιδείας είναι ένα συνεχές αίτημα το οποίο στοχεύει στην ποιότητα μέσα από την οποία θεμελιώνεται η κριτική σκέψη. Οι πάσης φύσεως τέχνες παράγουν πρωτογενή πολιτισμό με δεδομένη ποιότητα και η διδασκαλία τους ευαισθητοποιεί αναπτύσσει και καλλιεργεί τις κοινωνίες και τους πολίτες από τους οποίους απαρτίζονται αυτές.

Η πρακτική του υπουργείου υπερτονίζει  την δυσκολία των υποψηφίων στις εξετάσεις τους και  αφαιρεί την δυνατότητα από τους μαθητές και αυριανούς ακαδημαϊκούς πολίτες της χώρας το δικαίωμα στην αισθητική παιδεία η οποία θα ολοκληρώσει τον πολιτικό τους χαρακτήρα.

Κατά τη γνώμη μας μία συντεταγμένη πολιτεία έχει καθήκον να προστατεύει και να διαφυλάττει την παιδεία και τον πολιτισμό που παράγεται στους κόλπους της στοχεύοντας σταθερά στην ποιότητα και στην ολοκλήρωση του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Με τιμή
Ο Κοσμήτορας

Ξενοφών Σαχίνης
Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών
και Εφαρμοσμένων Τεχνών


ΑΣΚΤ Φλώρινας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kena.jpg
Παύλα (-) στα μαθήματα Αγγλικά, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή και Θρησκευτικά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών
Κοντεύουν Χριστούγεννα, η Γ’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών έχει ολοκληρωθεί και στο σχολείο υπάρχουν ακόμα εκπαιδευτικά κενά σε Αγγλικά,...
Παύλα (-) στα μαθήματα Αγγλικά, Πληροφορική, Φυσική Αγωγή και Θρησκευτικά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών
kyriakos-pierrakakis
Πιερρακάκης: Εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω του διεθνούς Baccalaureate χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις!
Αλλά τι άλλο είναι αυτό εκτός από πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και μηχανισμός αύξησης των ανισοτήτων στην εκπαίδευση;
Πιερρακάκης: Εισαγωγή στα δημόσια Πανεπιστήμια μέσω του διεθνούς Baccalaureate χωρίς Πανελλαδικές Εξετάσεις!