Πρόταση: Σύμβουλος Διοικητικής Κατάρτισης
Διδάσκεις επί 10, 15 ή 20 χρόνια και αποφασίζεις να αιτηθείς για τη θέση διευθυντή σχολικής μονάδας. Καταθέτεις τα χαρτιά σου, περνάς και από μια συνέντευξη σχετική με μελέτες περιπτώσεων και αυτό ήταν! Περιμένεις να δεις αν επιλεγείς ως διευθυντής! Αν δεν υπάρχουν και πολλοί υποψήφιοι, απλά περιμένεις να δεις σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθείς. Αλλά κι αν υπάρχουν, με τόσες αιτήσεις για συνταξιοδότηση σήμερα, η πιθανότητα να τοποθετηθείς, έστω τη 2η, 3η ή 4η χρονιά είναι πάνω από 90%. Ωραία ως εδώ. Τα δύσκολα όμως αρχίζουν ΜΕΤΑ την τοποθέτησή σου...
Είσαι ο Διευθυντής ενός σχολείου με ολιγομελή ή πολυμελή Σύλλογο Διδασκόντων, πολλοί εκ των οποίων έχουν περισσότερα έτη υπηρεσίας από σένα, και ως εκ τούτου περισσότερη διδακτική ή/και διοικητική εμπειρία. Είσαι ο Πρόεδρος σε κάθε συνεδρίαση του Συλλόγου, ο διοικητικός προϊστάμενος όλων. Είσαι μέλος της Σχολικής Επιτροπής, Πρόεδρος του σχολικού συμβουλίου, Πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου του κυλικείου, Πρόεδρος της επιτροπής για την αξιολόγηση προσφορών για τις εκδρομές, και ενδεχομένως μέλος της Δημοτικής επιτροπής παιδείας. Η ευσυνειδησία σου απαιτεί αφενός να είσαι ετοιμος να απαντήσεις στις βασικότερες, έστω, διοικητικές ερωτήσεις των εκπαιδευτικών, αφετέρου να διευθύνεις το σχολείο σου εντός των νόμιμων και νομικών πλαισίων που καθορίζει η πολιτεία. Τι ωραία που ακούγονται ολ’ αυτά... Το ερώτημα όμως είναι: Πόσο ικανός είσαι ώστε να σταθείς στο ύψος του ρόλου σου; Ή, ακόμα ορθότερα, πόσο καλά ενημερωμένος/ επιμορφωμένος γύρω από τα θέματα του ρόλου σου; Προλαβαίνεις μέσα σε δύο εβδομάδες (συνήθως οι τοποθετήσεις γίνονται μέσα Αυγούστου) να (αυτο-) επιμορφωθείς; Θα διευθύνεις το σχολείο όπως διευθύνεται και το διπλανό ή ο διευθυντής του διπλανού θα εφαρμόσει διαφορετικά τη νομοθεσία από σένα, ανάλογα μα το πόσο καλά «ψαγμένος» είναι;
Και κάτι άλλο: Ως δ/ντής σχολικής μονάδας θα αξιολογηθείς για τη διοικητική σου δεινότητα, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και κρίσεων, την εφαρμογή της εκπαιδευτικής (και όχι μόνο) νομοθεσίας κ.τ.λ. χωρίς ποτέ κανείς να σε επιμορφώσει σχετικά. Και δεν μιλάμε για επιμορφώσεις-πυροτεχνήματα. Μιλάμε για ολοκληρωμένες, συστηματοποιημένες επιμορφώσεις, όπως για παράδειγμα στην Κύπρο: Κάθε νέος δ/ντής όλη την πρώτη του χρονιά, μία μέρα κάθε εβδομάδα επιμορφώνεται. Και δεν έχει, κατά τη γνώμη μου, καμία σημασία αν εκεί οι δ/ντές είναι μόνιμοι, ενώ εδώ με θητεία.
Η ποιότητα της δ/νσης σχολικής μονάδας, λοιπόν, επαφίεται στον... ερευνητικό διοικητικά, νομικά, οικονομικά, ψυχολογικά και τεχνολογικά πατριωτισμό σου.
Δε θα επεκταθώ άλλο. Έχω βαρεθεί να παραπονιέμαι για την πλήρη ανυπαρξία διοικητικής επιμόρφωσης στη χώρα μας. Αλλά θα προτείνω κάτι: Την εισαγωγή του θεσμού του Συμβούλου Διοικητικής Κατάρτισης (Σ. Δ. Κ.). Δηλαδή του Συμβούλου εκείνου που θα είναι επιφορτισμένος με το καθήκον της διοικητικής ενημέρωσης τόσο των δ/ντών σχολικών μονάδων (αλλά και άλλων στελεχών), όσο και των εκπαιδευτικών. Θεωρώ πως κάθε εκπαιδευτικός, αλλά και κάθε εργαζόμενος, θα ήθελε να γνωρίζει το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργεί η υπηρεσία του. Να γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του από έγκυρη πηγή, με εύληπτο τρόπο, και όχι να παραπέμπεται ή να χάνεται στο λαβύρινθο των εκπαιδευτικών διατάξεων και των πολυάριθμων τροποποιήσεών τους. Χωρίς να έχω καμία πρόθεση να θίξω την αξία του έργου των υπαρχόντων Σχολικών Συμβούλων, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα ήταν ο… χρησιμότερος Σύμβουλος της εκπαίδευσης. Ακόμα και οι συνάδελφοι αποσπασμένοι που υπηρετούν στις δ/νσεις εκπ/σης ως προϊστάμενοι εκπ/κών και διοικητικών θεμάτων ή στα ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ θα έβρισκαν στο πρόσωπο του Σ. Δ. Κ. έναν σύμμαχο, έναν αληθινό σύμβουλο σε καθημερινά θέματα διοικητικής πρακτικής. Θέλω εδώ να τονίσω τη διαφορά μεταξύ του Σ. Δ. Κ. και της όψιμα στελεχωμένης νομικής υπηρεσίας των Περιφερειακών Διευθύνσεων: Ο πρώτος είναι Σύμβουλος, με κύρια αποστολή τη διάδοση της διοικητικής του γνώσης σε αντίθεση με τη δεύτερη που δεν έχει ρόλο επιμορφωτή των στελεχών και των εκπαιδευτικών.
Ξέρω ότι στην παρούσα οικονομικοπολιτική συγκυρία η θεσμοθέτηση ενός ακόμα συμβουλευτικού οργάνου (με βαθμό Α) είναι μάλλον αδύνατη. Αλλά σε μια Ελλάδα που ελπίζει, μέσα από μια τόσο επώδυνη κοινωνικοοικονομική κρίση να βελτιωθεί, είναι μάλλον και επιβεβλημένη.
Αντώνης Σπυριδάκης
Δ/ντής Γυμνασίου Βιάννου
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 19/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 19/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ