panepistimia
Σοφία Ζαχαράκη: Η εμπειρία του παρελθόντος, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο για το παρόν και το μέλλον, που δεν εστιάζει μονοδιάστατα στην καταστολή, αλλά στη διοικητική λογοδοσία, στην ευθύνη των φοιτητών και των διοικήσεων, στην πρόληψη και στη διαφάνεια.

Σε συνέντευξή της στο Liberal, η Σοφία Ζαχαράκη σημειώνει ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι φρούριο, αλλά δεν μπορεί να είναι και ξέφραγη αυλή». Παράλληλα επισημαίνει ότι το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί με άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις έως το τέλος του χρόνου και ότι είναι ήδη σε εξέλιξη μεγάλος αριθμό πρωτοβουλιών για τα ηλεκτρονικά μέσα και την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

Συνέντευξη στη Λίδα Μπόλα

Η κατάσταση στο χώρο των πανεπιστημίων δεν αποτελεί σημερινό φαινόμενο, ούτε, όμως, και η εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει. Είναι προφανές ότι όσα μέτρα ελήφθησαν, π.χ. η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν ήταν εύστοχα. Γιατί πέρασαν τόσα χρόνια για να επανέλθει το θέμα στην κυβερνητική ατζέντα;

Σοφία Ζαχαράκη: Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα, για το οποίο δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Σας θυμίζω, ότι το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστήμια, ήταν μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες του προεκλογικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Χάρις λοιπόν στη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 2019, που κατοχύρωσε έμπρακτα και χωρίς εκπτώσεις την ισονομία στον χώρο των πανεπιστημίων, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει άμεσα όταν τελείται αξιόποινη πράξη σε πανεπιστημιακό χώρο, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη άδεια, όπως ακριβώς ισχύει και για κάθε δημόσιο κτήριο. Η δυνατότητα αυτή, ήδη έχει φέρει απτά αποτελέσματα, όπως φαίνεται από το γεγονός ότι μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη σε ελληνικό πανεπιστήμιο, ενώ έχουν γίνει και αρκετές συλλήψεις. Η εμπειρία του παρελθόντος, μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό πλαίσιο για το παρόν και το μέλλον, που δεν εστιάζει μονοδιάστατα στην καταστολή, αλλά στη διοικητική λογοδοσία, στην ευθύνη των φοιτητών και των διοικήσεων, στην πρόληψη και στη διαφάνεια.

Προαναγγέλλετε νέο πλαίσιο πειθαρχικών, αστικών και ποινικών ευθυνών, ενώ ήδη υπάρχουν νόμοι. Εφαρμόζονται οι νόμοι που ισχύουν σήμερα; Μήπως τελικά δεν χρειάζεται νέα νομοθεσία, αλλά μεγαλύτερη διαβούλευση με τις πρυτανικές αρχές;

Σοφία Ζαχαράκη: Σε μία Δημοκρατία όπως η δική μας με ισχυρό Κράτος Δικαίου, ασφαλώς οι νόμοι ισχύουν αλλά και εφαρμόζονται. Από κει και πέρα, καθήκον κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής και να επικαιροποιεί τις πολιτικές της, όποτε απαιτείται. Το να επανεξετάζει κανείς άλλωστε, μία νομοθετική πρωτοβουλία ή μια επιλογή πολιτικής, είναι ένδειξη πολιτικής ωριμότητας και υπευθυνότητας. Ο νόμος του 2019 αποτέλεσε κρίσιμη θεσμική τομή, αλλά εξίσου σημαντικός υπήρξε και ο νόμος του 2021. Το νόημα της πολιτικής ευθύνης όμως, είναι να διορθώνεις, να ενισχύεις, να προσαρμόζεις και όχι να μένεις αδρανής και στάσιμος απέναντι στις εξελίξεις.

Στην προσπάθεια που γίνεται, με στόχο τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι Πρυτάνεις είναι σύμμαχοι και συμπαραστάτες. Ως υπουργός, δίνω μεγάλη αξία στις προτάσεις των πρυτανικών αρχών, γι αυτό και βρισκόμαστε σε διαρκή συνεργασία, με στόχο ακόμη πιο εξωστρεφή και ποιοτικά πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα μιας πολύ μεγάλης αλλαγής, ήταν για παράδειγμα στον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα δημόσια πανεπιστήμια και να συμπράττουν πλέον τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου με τα ελληνικά. Όταν όμως υπάρχουν κανόνες, οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Ο διάλογος συνεχίζεται, με την κυβέρνηση και το υπουργείο να αποτελούν τους εγγυητές της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της ελεγχόμενης πρόσβασης στα πανεπιστήμια. Είναι μια σκέψη; Μπορούν ή και θέλουν οι πρυτανικές αρχές να την εφαρμόσουν;

Σοφία Ζαχαράκη: Επιμένω, ότι η πιο σημαντική νομοθετική παρέμβαση στον χώρο της Παιδείας ήταν αυτή του 2019, όπου για πρώτη φορά χωρίς αστερίσκους, προϋποθέσεις, παρενθέσεις και υποκατηγορίες, καταργήθηκε το άσυλο ανομίας. Αυτόν τον νόμο δεν είχε υπερψηφίσει κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αριστεράς και της δήθεν «προόδου», αλλά και της Κεντροαριστεράς, όπως το ΠΑΣΟΚ, τα οποία έρχονται σήμερα με περίσσιο πολιτικό θράσος και κάνουν κριτική.

Η ελεγχόμενη πρόσβαση στα πανεπιστήμια αποτελεί κεντρική κυβερνητική επιλογή, με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, ενώ η χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου εισόδου-εξόδου, σε συνδυασμό με σύγχρονους κανονισμούς ασφαλείας, είναι αυτονόητα μέτρα προστασίας φοιτητών και καθηγητών. Γι’ αυτό και το υπουργείο αναλαμβάνει να θέσει ενιαίους κανόνες και να στηρίξει τεχνικά και χρηματοδοτικά την εφαρμογή τους, πάντα σε συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές. Το πανεπιστήμιο δεν είναι φρούριο, αλλά δεν μπορεί να είναι και ξέφραγη αυλή.

Πότε περιμένετε να μπει σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο; Και τελικά ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που επιφέρει;

Σοφία Ζαχαράκη: Το νέο πλαίσιο θα εφαρμοστεί με άμεσες και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις έως το τέλος του χρόνου. Είναι σε εξέλιξη μεγάλος αριθμό πρωτοβουλιών για τα ηλεκτρονικά μέσα και την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων.

Οι βασικές αλλαγές είναι τρεις:

1. Καθαρές ευθύνες και προθεσμίες: Διευκόλυνση λειτουργίας Πειθαρχικών συμβουλίων, διοικητικές κυρώσεις σε όσους καθυστερούν.

2. Προσωπική λογοδοσία: Οι φοιτητές που προκαλούν ζημιές υποχρεούνται να τις αποκαταστήσουν, αλλιώς επιβαρύνονται φορολογικά.

3. Ειδική νομική θωράκιση: Θεσπίζεται ειδικό ποινικό πλαίσιο για τη βία στα ΑΕΙ, όπως έχουμε κάνει με επιτυχία στην αθλητική και την ενδοοικογενειακή βία.

Στον πυρήνα του στρατηγικού σχεδιασμού μας, βρίσκεται η ανάγκη να ξανακάνουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο ελεύθερο, λειτουργικό, ασφαλές και αξιοπρεπές για όλους.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Οδήγηση τέλος για ηλικιωμένους: Ποιοι χάνουν το δίπλωμα στα 65 και ποιοι στα 67

Voucher ΔΥΠΑ 750 ευρώ: - Πότε οι πληρώνεστε και που ξεκινάτε πρώτοι

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 25/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παραλια
Παραλία Αλίμου: Επίθεση σε Ισραηλινό τουρίστα από Σύρο μετανάστη– Τον δάγκωσε και του έκοψε το αυτί
Σοβαρό περιστατικό με διεθνείς διαστάσεις στην Αθήνα – Παρέμβαση από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ
Παραλία Αλίμου: Επίθεση σε Ισραηλινό τουρίστα από Σύρο μετανάστη– Τον δάγκωσε και του έκοψε το αυτί
ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι Υπ. Παιδείας: Αντιδράσεις για την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων εν μέσω καλοκαιριού
Αντιδράσεις για τις νέες οργανικές θέσεις εν μέσω θέρους – «Ανατροπή κάθε προγραμματισμού» καταγγέλλουν οι υπάλληλοι του ΥΠΑΙΘΑ
Υπάλληλοι Υπ. Παιδείας: Αντιδράσεις για την ίδρυση νέων οργανικών θέσεων εν μέσω καλοκαιριού