Δύο προτάσεις για ένα νέο, μακροπρόθεσμο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
Οι προτάσεις προέρχονται από τις ειδικές επιτροπές εμπειρογνωμόνων ("Σοφών") του Υπουργείου και στοχεύουν στη σταδιακή αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης και πρόσβασης στα ΑΕΙ.
Οι δύο προτάσεις:
Συνεχής αξιολόγηση με ετήσιες εξετάσεις από την Τράπεζα Θεμάτων
Προτείνεται ο συνυπολογισμός των επιδόσεων των μαθητών και στις τρεις τάξεις του Λυκείου, με την προϋπόθεση ότι κάθε τέλος του σχολικού έτους θα διεξάγονται εξετάσεις, με θέματα αποκλειστικά από την Τράπεζα Θεμάτων.
Εξετάσεις ανά Πανεπιστήμιο
Η δεύτερη πρόταση αφορά συνυπολογισμό των βαθμών του Λυκείου και διενέργεια εξετάσεων που θα οργανώνει το κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά.
Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε ότι και οι δύο εκδοχές εγείρουν σοβαρά ερωτήματα, κυρίως όσον αφορά την αξιοπιστία της προφορικής βαθμολογίας, τη διαφάνεια, αλλά και το ποσοστό που θα συνυπολογίζεται σε σχέση με τις γραπτές επιδόσεις.
Επτά χρόνια προετοιμασίας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ
Το νέο σύστημα, εφόσον θεσμοθετηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2032. Θα αφορά τους μαθητές που το σχολικό έτος 2029-30 θα φοιτούν στην Α' Λυκείου – δηλαδή τα παιδιά που φέτος (2025-26) θα φοιτήσουν στην Στ’ Δημοτικού.
Η μακρόχρονη αυτή προετοιμασία αποσκοπεί στην ομαλή μετάβαση χωρίς αιφνιδιασμούς για γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Θα το συζητήσουμε και όταν είμαστε έτοιμοι θα ενημερώσουμε μαθητές και γονείς
Ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης των Πανελληνίων Εξετάσεων
Η υπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, δηλώνοντας πως πρόκειται για ένα θέμα μείζονος σημασίας που θα εξεταστεί διεξοδικά, χωρίς βιαστικές κινήσεις. «Θα το συζητήσουμε, θα το εξαντλήσουμε, και όταν είμαστε έτοιμοι, θα ενημερώσουμε εγκαίρως γονείς και μαθητές», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε επίσης πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του ζητήματος και τόνισε πως η εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά στις εξετάσεις.
Τόνισε ότι το σημερινό σύστημα επικεντρώνει το ενδιαφέρον των μαθητών μόνο στα μαθήματα των Πανελλαδικών, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη γενική παιδεία και ενισχύοντας φαινόμενα απουσιών, κυρίως στις Β’ και Γ’ τάξεις του Λυκείου.
Η Ζαχαράκη αναγνώρισε ότι η αλλαγή αυτή απαιτεί χρόνο και ουσιαστική αλλαγή στη νοοτροπία του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά εκτίμησε πως η σταδιακή εφαρμογή θα εξασφαλίσει την αποδοχή και επιτυχία του νέου μοντέλου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσοχή! Νέο κύμα καύσωνα από σήμερα Κυριακή με διάρκεια και κινδύνους – Ποιες περιοχές θα «καούν»
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 14/7
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ