Τουλάχιστον 800 φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών, από εκείνους που ονομάζονται «λιμνάζοντες» ή «αιώνιοι» και, σύμφωνα με τον τρέχοντα νόμο πρέπει να διαγραφούν από Σεπτέμβριο, έκαναν τουλάχιστον μια εγγραφή ή έδωσαν εξετάσεις τουλάχιστον σε ένα μάθημα.
Οι 800 αυτοί φοιτητές δεν είναι σωστό να διαγραφούν, καθώς έχουν επιδείξει ενδιαφέρον να τελειώσουν τις σπουδές τους, ανάμεσα σε 20.000 φοιτητές του ιδρύματος που χαρακτηρίζονται «λιμνάζοντες». Για τον λόγο αυτόν, ο Πρύτανης του ιδρύματος καθηγητής κ.Χ. Ι. Μπούρας, σε άρθρο του που δημοσιεύει στη συνέχεια το alfavita.gr, ζητά να τους δοθεί μια τελευταία ευκαιρία.
«Ταυτόχρονα (πρέπει να) να αλλάξει η διάρκεια σπουδών από ν+2 και ν+3 σε 2ν έτη σπουδών με ταυτόχρονη δυνατότητα μερικής φοίτησης και διακοπής χωρίς να προσμετράται και στήριξη όσων φοιτητριών και φοιτητών έχουν προβλήματα, με σίτιση, στέγαση και συμβουλευτική. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται μια μόνιμη λύση για να μην επανέρχεται πάλι το θέμα με μέτρα και κοινωνική ευαισθησία», επισημαίνει ο πρύτανης,
Λίγo καιρό μετά από την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου για πρώτη φορά οι πρυτάνεις συνάντησαν τη νέα υπουργό Παιδείας κ.Σοφία Ζαχαράκη, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών επισημαίνει ακόμα ότι το πρόβλημα της βίας, δεν είναι το μείζον, ούτε αφορά ιδίως στα πανεπιστήμια:
«Η βία δυστυχώς είναι κοινωνικό φαινόμενο και υπάρχει παντού στη κοινωνία. Τα προτεινόμενα μέτρα για την ασφάλεια πρέπει να εξειδικευθούν και να λαμβάνουν υπόψιν το τεκμήριο της αθωότητας και να υπάρχει γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε θέματα Πολιτικής Προστασίας με την φροντίδα στις κτιριακές υποδομές των Δημόσιων Πανεπιστημίων», τονίζει.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρεται ακόμα στο άρθρο του στα ζητήματα της διεθνοποίησης των ελληνικών ΑΕΙ, στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τη χρηματοδότηση των δημοσίων και την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού και ερευνητικού χάρτη της χώρας. Ακολουθεί το άρθρο του.
Το άρθρο του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο alfavita.gr
Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο: μπροστά σε προκλήσεις για το μέλλον
Μια σειρά από θέματα είναι στο προσκήνιο αναφορικά με το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Είναι ζητήματα που πρέπει να μπουν στο Δημόσιο Διάλογο γιατί αφορούν τη νέα γενιά, το Μέλλον της χώρας μας και πρέπει να αντιμετωπισθούν με οδηγό την επιστημονική γνώση χωρίς λαϊκισμό και εύκολες λύσεις χωρίς προσπάθεια.
Φοιτήτριες και φοιτητές που καθυστερούν τις σπουδές τους. Το ζήτημα αυτό έχει πολλές διαστάσεις. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έκανε μια μελέτη για να καταγράψει και να αναδείξει γιατί υπάρχει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σπουδών. Απευθύνθηκε σε όσες(ους) θα διαγραφούν το Σεπτέμβριο του 2025 και είναι όσες(οι) εισήχθησαν το 2016 και πίσω στο χρόνο μέχρι το 1966, πρώτο έτος εισαγωγής φοιτητριών(ων) στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ο αριθμός τους είναι 20.000. Στάλθηκαν λοιπόν 20.000 ερωτηματολόγια και απάντησαν περίπου 800. Αναδείχθηκαν προβλήματα επαγγελματικού προσανατολισμού, αποθάρρυνσης από διδάσκοντες, έλλειψης υποδομών, δυσκολίας παρακολούθησης, οικονομικά προβλήματα κλπ. Ταυτόχρονα από τα φοιτητολόγια αναζητήσαμε πόσες(οι) φοιτήτριες(ες) από το 2022 έκαναν τουλάχιστον μια εγγραφή ή έδωσαν εξετάσεις τουλάχιστον σε ένα μάθημα από αυτούς τους 20.000. Τα στοιχεία έδειξαν περίπου 800. Πιστεύουμε πως για αυτούς τους 800 πρέπει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία. Ταυτόχρονα να αλλάξει η διάρκεια σπουδών από ν+2 και ν+3 σε 2ν έτη σπουδών με ταυτόχρονη δυνατότητα μερικής φοίτησης και διακοπής χωρίς να προσμετράτε και στήριξη όσων φοιτητριών και φοιτητών έχουν προβλήματα, με σίτιση, στέγαση και συμβουλευτική. Σε κάθε περίπτωση όμως χρειάζεται μια μόνιμη λύση για να μην επανέρχεται πάλι το θέμα με μέτρα και κοινωνική ευαισθησία.
Ασφάλεια και προστασία. Είναι ένα φαινόμενο με διαφορετικές διαστάσεις από Πανεπιστήμιο σε Πανεπιστήμιο το οποίο αμαυρώνει τις φωτεινές πλευρές του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Πρέπει να αναδείξουμε ότι τα Πανεπιστήμια δεν είναι όλα ίδια και δεν έχουν τα ίδια προβλήματα. Άλλα προβλήματα έχουν αυτά που είναι στον οικιστικό ιστό των πόλεων και άλλα αυτά που είναι εκτός. Επομένως χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση. Το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργάνωσε τη Σύνοδο Πρυτάνεων στη Πανεπιστημιούπολη στο Ρίο, κάνει σειρά εκδηλώσεων όπως ημέρες σταδιοδρομίας και καριέρας κλπ χωρίς προβλήματα. Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστημιακό Άσυλο πρέπει να υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τη δυνατότητα να εκφράζοντα όλες οι απόψεις με βάση ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ανήκει σε όλους. Προφανώς μορφές βίας πρέπει να καταγγέλλονται και να απομονώνονται. Ευθύνες υπάρχουν στους Πρυτάνεις, στο Πολιτικό Σύστημα και στη Κοινωνία. Ο Πρύτανης πρέπει να συζητά, να έχει υπομονή, να μην φοβάται αλλά όταν χρειασθεί να έχει αποφασιστικότητα να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει εγκεκριμένο Σχέδιο Ασφάλειας και έχει συγκροτήσει τη Μονάδα Ασφάλειας και Προστασίας και την αντίστοιχη επιτροπή και έχει 12 φύλακες και ιδιωτικής εταιρεία φύλαξης και 2 εποχούμενα αυτοκίνητα που περιπολούν και έχει επίσης περίφραξη των Πανεπιστημιουπόλεων και ελεγχόμενη είσοδο στα κτίρια. Η βία δυστυχώς είναι κοινωνικό φαινόμενο και υπάρχει παντού στη κοινωνία. Τα προτεινόμενα μέτρα για την ασφάλεια πρέπει να εξειδικευθούν και να λαμβάνουν υπόψιν το τεκμήριο της αθωότητας και να υπάρχει γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης. Προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε θέματα Πολιτικής Προστασίας με την φροντίδα στις κτιριακές υποδομές των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Το Πανεπιστήμιο Πατρών λαμβάνει μέτρα με βάση την χρηματοδότηση που του διαθέτουν και διεξαγάγει σειρά ασκήσεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.
Διεθνοποίηση. Είναι μια σημαντική πρόκληση την οποία τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν πρέπει να αγνοήσουν και αντίθετα πρέπει να αξιοποιήσουν. Το Πανεπιστήμιο Πατρών την υπηρετεί με
Διεύρυνση κοινών προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών στην Ασία, βάσει του μοντέλου με το Liaoning University of Technology, Κίνα.
Έναρξη απονομής διπλού τίτλου σπουδών μεταξύ Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών και Imperial College, Ηνωμένο Βασίλειο.
Κοινό ΠΜΣ με το Southwest University, Κίνα στους αρχαίους πολιτισμούς (Κινεζικό και Ελληνικό), διετούς διάρκειας (1+1).
ως Ιδρυτικός εταίρος του Κέντρου Μελέτης Αρχαίου Ελληνικού και Κινεζικού Πολιτισμού (ΚΕΛΚΙΠ).
ένα Εθνικό Όραμα στα πλαίσια ίδρυσης παραρτήματος του στην Αλεξάνδρεια.
Τη λειτουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου «Κομφούκιος» υπό την αιγίδα του Beijing University of Chemical Technology
Με κοινά Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών που εγκρίθηκαν πρόσφατα με τα Πανεπιστήμια Delaware(USA), La Sapientza(Italy) και Λευκωσίας (Κύπρος)
Το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν περιορίζεται στη Πάτρα και στην Ελλάδα. Είναι αφετηρίες του για την εξάπλωση του.
Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Ήταν πάντα εδώ με τη μορφή κολλεγίων και τη δυνατότητα σπουδών στο εξωτερικό. Χρειάζεται θεσμοθέτηση πιστοποίησης και αξιολόγησης ίδιας με αυτήν των Δημοσίων Πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα χρειάζεται μια γενναία Συνταγματική Αναθεώρηση του άρθρου 16 σε όλες τις πτυχές του και ενίσχυση όσων Δημόσιων Πανεπιστήμιων χρειάζεται και μπορεί να χρηματοδοτήσει η χώρα αξιόπιστα, από τακτικό π/υ, Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και χρηματοδοτικά εργαλεία έρευνας και συντήρησης υποδομών και διάθεσης προσωπικού.
Χρηματοδότηση. Πάντα θα χρειάζονται περισσότερα χρήματα για τα Πανεπιστήμια. Είμαι οπαδός της άποψης πως διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά αυτά που έχεις και στη συνέχεια με σχέδιο και ώριμες μελέτες ενημερώνεις και διεκδικείς για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.
Αναδιάταξη του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Χάρτη της Χώρας. Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο δεν μπαίνει στο Δημόσιο Διάλογο γιατί υπάρχει πολιτικό κόστος. Είναι διαπίστωση σε συζητήσεις ότι η χώρα έχει περισσότερα Πανεπιστήμια από όσα χρειάζεται και μπορεί να χρηματοδοτεί ικανοποιητικά. Αναμφίβολα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάταξη λαμβάνοντας υπόψιν και το Δημογραφικό πρόβλημα που έρχεται. Πρέπει να ληφθούν μέτρα μείωσης των εισακτέων σε τμήματα με πάνω από 150 εισακτέους, ενίσχυση σε πάσης φύσεως προσωπικό, ανανέωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού εξοπλισμού, αξιοπρεπή σίτιση και στέγαση, ανακαινίσεις και κατασκευή κτιρίων, ενίσχυση με υποτροφίες κλπ. Χρειάζεται μια μεγάλη αλλαγή παραδείγματος με δημιουργία μεταλυκειακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης. Αυτό απαιτεί γόνιμο διάλογο και συναινέσεις.
Χ. Ι. Μπούρας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών