Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιατρικής Ιωαννίνων προχώρησε σε κατάληψη της σχολής, αντιδρώντας στις αιφνιδιαστικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν από τη διοίκηση σχετικά με το πρόγραμμα σπουδών των κλινικών ετών.
Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις προβλέπουν τη συγκέντρωση των θεωρητικών διαλέξεων σε σύντομο χρονικό διάστημα και τη μεταφορά των εξετάσεων στο τέλος κάθε κλινικής, γεγονός που αποδυναμώνει τη σύνδεση θεωρίας και πρακτικής άσκησης.
Ο Σύλλογος εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την ποιότητα της εκπαίδευσης, την επιβάρυνση των γιατρών του ΕΣΥ και των ειδικευομένων, καθώς και για την εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα.
Μετά από πιέσεις και μαζικές κινητοποιήσεις, η διοίκηση δεσμεύτηκε για νέα συζήτηση και ενδεχόμενη απόσυρση των αλλαγών, ενώ ο Σύλλογος καλεί σε συλλογικό και οργανωμένο αγώνα για τη διασφάλιση ποιοτικής και ουσιαστικής ιατρικής εκπαίδευσης.
Σε ανακοίνωση του, ο Φοιτητικός Σύλλογος επισημαίνει:
«Ερωτήματα μας προκάλεσε:
1) Γιατί η επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος σπουδών αρνήθηκε να δώσει τη γραπτή εισήγηση των αλλαγών στον φοιτητικό σύλλογο καθώς με τις αλλαγές αυτές αποσυνδέεται ακόμα περισσότερο η θεωρητική εκπαίδευση των φοιτητών από την κλινική τους άσκηση, το βάρος της εκπαίδευσης των φοιτητών στο Νοσοκομείο μετατίθεται στους γιατρούς του ΕΣΥ και τους ειδικευόμενους και εντείνεται η λειτουργία του τμήματος με όρους εξεταστικού κέντρου αντί να δίνεται έμφαση στην κατανόηση και την ουσιαστική προετοιμασία των φοιτητών προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επαγγέλματος.
2) Γιατί κατά την παρουσίαση των αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών αναφέρθηκε η ίδρυση ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος με δίδακτρα από το τμήμα της Ιατρικής. Πρόκειται για εξέλιξη που έρχεται στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσής που συνδέεται με τον απαράδεκτο νόμο για την ίδρυση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων, ανοίγοντας τον δρόμο για γενίκευση των διδάκτρων στα προπτυχιακά και παγίωσή τους, στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Αναρωτιόμαστε πού θα στεγαστεί το πρόγραμμα αυτό, σε ποιες αίθουσες, σε ποια εργαστήρια, με ποιον υλικό εξοπλισμό όταν τα εργαστήρια και οι κλινικές μας είναι υποστελεχωμένα και δεν επαρκούν ούτε για τους ήδη υπάρχοντες φοιτητές; Η απαλλαγή μελών ΔΕΠ από εκπαιδευτικές υποχρεώσεις στις κλινικές σχετίζεται με την πρόθεση να απασχοληθούν στο ξενόγλωσσο;
Οι προβλεπόμενες αλλαγές δεν είναι μόνο ότι επιβαρύνουν τον προγραμματισμό του καθενός μας. Έχουν επιπτώσεις πρώτα από όλα στους όρους εκπαίδευσής μας. Οι όποιες αναγκαίες αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών πρέπει να διασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη σύνδεση θεωρίας και κλινικής άσκησης. Η Ιατρική εκπαίδευση δε μπορεί να αποτελεί ατομική υπόθεση του καθενός μας, δεν αρκεί το προσωπικό μας διάβασμα, ούτε είναι λύση το να κυνηγάμε τους ειδικευόμενους του νοσοκομείου, την ώρα που και οι ίδιοι είναι υπό εκπαίδευση με εξοντωτικά ωράρια. Οποιαδήποτε αλλαγή προκειμένου να εξυπηρετεί την αναβάθμιση της Ιατρικής εκπαίδευσης έχει ως προϋπόθεση την ύπαρξη επαρκούς αριθμού μελών ΔΕΠ πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα έχουν καθημερινή και ουσιαστική ενασχόληση με τους φοιτητές και την προετοιμασία τους όχι απλά για την τελική εξέταση του μαθήματος αλλά για την επάρκειά τους ως μελλοντικοί γιατροί.
Στις 20/5 στάλθηκε από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής mail στους ακαδημαϊκούς λογαριασμούς όλων των φοιτητών του τμήματος στο οποίο δήλωνε ότι “το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί κανονικά από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 με τις αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στις θεωρητικές διαλέξεις και στην κλινική άσκηση”. Μία μόλις μέρα μετά, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Φοιτητικού Συλλόγου η γραμματεία του Προέδρου επικοινώνησε με την Πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής επιδιώκοντας για πρώτη φορά συνάντηση με το σύλλογο προκειμένου να συζητηθούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα σπουδών. Στη συνάντηση που ακολούθησε πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση με τη συμμετοχή δεκάδων φοιτητών με βάση τα αιτήματα στα οποία είχε καταλήξει η προηγούμενη Γενική Συνέλευση. Από τη συνάντηση αποχώρησε εξαρχής, για λόγους που δεν εξήγησε, η πρόεδρος της επιτροπής σπουδών. Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε ο Πρόεδρος του Τμήματος, κάτω από την αποφασιστική πίεση της κινητοποίησης, δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα συγκληθεί νέα Τμηματική Συνέλευση την Τρίτη 27/5 και θα εισηγηθεί την απόσυρση των αλλαγών και την εκ νέου έναρξη συζήτησης για το πρόγραμμα σπουδών!
Δεν αποτελεί επιλογή μας ο συμβιβασμός με την υπάρχουσα κατάσταση καθώς ούτε η σημερινή κατάσταση της κλινικής μας εκπαίδευσης με συνεχείς αναβολές διαλέξεων, απουσία καθηγητών από την υποχρέωσή τους για κλινική εκπαίδευση και η έλλειψη ακόμα και στοιχειώδους εκπαιδευτικού προγράμματος σε μια σειρά από κλινικές δεν ικανοποιεί κανέναν μας, αλλά ούτε και η αποδοχή αλλαγών που μετατρέπουν ακόμα περισσότερο τις κλινικές μας σε εξεταστικό κέντρο και αποσυνδέουν πλήρως τη θεωρητική εκπαίδευση και τη διάλεξη από την κλινική άσκηση.
Απέναντι στις αντιδραστικές αλλαγές στην Ιατρική μας εκπαίδευση αλλά και τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται φοιτητές (εκλεγμένοι και μη) από τη διοίκηση της σχολής τις τελευταίες μέρες, διαλέγουμε το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μέσα από το Σύλλογό μας και δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού την Τρίτη 27/05 τόσο στην κινητοποίηση στην τμηματική συνέλευση των καθηγητών όσο και στην γενική συνέλευση του φοιτητικού συλλόγου που θα ακολουθήσει».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 28/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 28/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ