taksi
«Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη βία στα σχολεία: δέχονται άδικες επιθέσεις από μαθητές και γονείς με σκοπό τον εκφοβισμό τους»

Το φαινόμενο της βίας στα σχολεία κατά των εκπαιδευτικών αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει οξυνθεί ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά.

Οι κοινωνικές συνθήκες απομόνωσης που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2009, ενδεχομένως να εξηγούν εν μέρει την ένταση του φαινομένου. Με το θέμα έχω ασχοληθεί και στο παρελθόν, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με αφορμή την επίθεση μαθητών σε εκπαιδευτικό ΕΠΑΛ, ο οποίος απολύθηκε δυστυχώς πριν καν ακουστεί η άποψή του.

Οι εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που βιώνουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη βία στα σχολεία: δέχονται άδικες επιθέσεις από μαθητές και γονείς με σκοπό τον εκφοβισμό τους. Όσοι εργαζόμαστε ενεργά στην εκπαίδευση έχουμε παρατηρήσει ότι, τα τελευταία χρόνια, η βία κατά των εκπαιδευτικών εκδηλώνεται τόσο λεκτικά —από μαθητές και γονείς— όσο και μέσω της αυξανόμενης παραβατικότητας των μαθητών.

Τι να πρωτοθυμηθούμε; Πυροβολισμούς με αεροβόλα, γρονθοκοπήματα από γονείς, εμπρησμούς σε σχολικά κτήρια;

Καθημερινά καταγράφονται περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, στα οποία —πριν καν διερευνηθούν τα γεγονότα— οι εκπαιδευτικοί καταδεικνύονται ως ένοχοι από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όταν τελικά, μετά από καιρό, αποδοθεί δικαιοσύνη και οι εκπαιδευτικοί δικαιωθούν, το κακό έχει ήδη γίνει. Έχουν στιγματιστεί κοινωνικά και, επιπλέον, κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ζητήσει συγγνώμη για τη βλάβη που υπέστησαν.

Δεν επιδιώκω με όλα αυτά να αγιοποιήσω τους εκπαιδευτικούς. Σίγουρα υπάρχουν και περιπτώσεις συναδέλφων των οποίων η συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή. Ωστόσο, δεν μπορεί μια ελάχιστη μειοψηφία να εκθέτει ολόκληρο τον κλάδο.

Με ένα νομικό πλαίσιο ασαφές και ατελές, και με τα περιστατικά βίας στα σχολεία να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, η καθημερινότητα των εκπαιδευτικών έχει καταστεί ανυπόφορη. Τι πρέπει να γίνει;

Πρώτα απ’ όλα, απαιτείται ουσιαστική ενημέρωση γονέων και κηδεμόνων σχετικά με τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Πρέπει να καλλιεργηθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικών και γονέων, ώστε να κατανοήσουν οι τελευταίοι ότι κάθε παρατήρηση ή παράπονο γίνεται με στόχο τη βελτίωση της συμπεριφοράς των μαθητών, όχι ως πράξη αντιπαράθεσης.

Χρειάζεται θωράκιση του νομικού πλαισίου από την πολιτεία, έτσι ώστε όσοι συκοφαντούν αναίτια τους εκπαιδευτικούς να μην μένουν ατιμώρητοι.

Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινωνίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι, έπειτα από μία δεκαπενταετή κοινωνικοοικονομική κρίση, η κοινωνία βρίσκεται σε σημείο βρασμού και είναι έτοιμη να ξεσπάσει απέναντι σε οποιονδήποτε και οτιδήποτε.

Πρέπει να δίνονται εποικοδομητικές λύσεις όπου χρειάζεται, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις, οι οποίες μόνο κακό κάνουν στο ελληνικό σχολείο.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας οφείλουν να αποδώσουν στους εκπαιδευτικούς τον επιστημονικό τους ρόλο. Οι γονείς οφείλουν να σέβονται το έργο του εκπαιδευτικού. Οι μαθητές να σέβονται την εργασία τους. Χρειάζεται να δοθεί περισσότερος χρόνος στους εκπαιδευτικούς για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μαθητών και να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στις οικογένειες όπου διαπιστώνονται ανάγκες.

Τέλος, πρέπει να διοριστούν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε να συγκροτηθεί μία δυναμική ομάδα αντιμετώπισης της καθημερινότητας.

Δυστυχώς, όσο περνά ο καιρός τα πράγματα αντί να καλυτερεύουν, χειροτερεύουν. Και θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο αν δεν αλλάξουμε ριζικά όσα κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Πριν να είναι πολύ αργά. Πριν θρηνήσουμε θύματα. Πριν ξαφνιαστούμε πάλι.
Τώρα πρέπει.

* Αθανάσιος Γρίβας, Διευθυντής 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xibatzis
Από τον χιμπατζή στον παπαγάλο: Ποια ζώα ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους;
Ας γνωρίσουμε τα πέντε ζώα που ξεχωρίζουν για τον τρόπο που σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους.
Από τον χιμπατζή στον παπαγάλο: Ποια ζώα ξεχωρίζουν για την εξυπνάδα τους;