daskala
«Έκλαιγα μέσα στο γραφείο του. Φώναζε, ούρλιαζε, με έδειχνε με το δάχτυλο. Μου έλεγε “κάτσε κάτω!”. Ένιωσα αβοήθητη, τρομαγμένη, απογυμνωμένη από αξιοπρέπεια.»

Χθες το alfavita.gr δημοσίευσε καταγγελία-σοκ εκπαιδευτικού σε πρότυπο σχολείο της Αττικής που μιλούσε για διοικητική αυθαιρεσία, ψυχολογική βία και κατάχρηση εξουσίας από τη μεριά του διευθυντή. Σύμφωνα με την καταγγελία υπάρχει μαζική αποχώρηση καθηγητών και ασφυξία στην καθημερινότητα της σχολικής μονάδας.

Σήμερα δημοσιεύουμε μια δεύτερη καταγγελία εκπαιδευτικού (έχει ήδη φτάσει και στις αρμόδιες αρχές)  που αφορά το ίδιο σχολείο και τον ίδιο διευθυντή ο οποίος φαίνεται να εφαρμόζει πρακτικές διοικητικής αυθαιρεσίας και προσωπικής επιβολής, οδηγώντας σε ένα τοξικό περιβάλλον που έχει ήδη προκαλέσει τέσσερις παραιτήσεις εκπαιδευτικών σε διάστημα δύο ετών.

Η δεύτερη εκπαιδευτικός που υπέβαλε καταγγελία στις αρμόδιες αρχές, περιγράφει στην αναφορά της με κάθε λεπτομέρεια συστηματική στοχοποίηση, έμφυλη υποτίμηση και καταχρηστική εξουσία εκ μέρους του διευθυντή του σχολείου.

«Έκλαιγα μέσα στο γραφείο του. Φώναζε, ούρλιαζε, με έδειχνε με το δάχτυλο. Μου έλεγε “κάτσε κάτω!”. Ένιωσα αβοήθητη, τρομαγμένη, απογυμνωμένη από αξιοπρέπεια.»

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο διευθυντής:

  • Καλεί την εκπαιδευτικό στο γραφείο του και απαιτεί να κλείνει την πόρτα, σε στιγμές που η ένταση κορυφώνεται επικίνδυνα,
  • Φωνάζει, διακόπτει, ουρλιάζει, απειλεί με "νεύρα", σε μια συνάντηση όπου είχε ήδη λυθεί το θέμα που επικαλούνταν,
  • Χρησιμοποιεί την εξουσία του για να εκφοβίσει, με φράσεις όπως: «Καμία εργασία δεν είναι πιο σημαντική από το να σου μιλάει ο διευθυντής σου»,
  • Απειλεί με πειθαρχικά συμβούλια, με αναφορές σε άρθρα του νόμου, για ήσσονος σημασίας ζητήματα,
  • Και, το πλέον απαράδεκτο, την διαπομπεύει δημόσια σε συνεδρίαση του Συλλόγου εν απουσία της, ενώ βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

«Έχω παιδιά, χρόνια πάθηση, και δίνω πάντα στο σχολείο τον καλύτερό μου εαυτό. Εκείνος με αντιμετωπίζει ως υφιστάμενη που οφείλει τυφλή υπακοή. Δεν καταλαβαίνω τι έκανα για να γίνω στόχος του.»

Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό αποχώρησης εκπαιδευτικού από το συγκεκριμένο πρότυπο σχολείο σε δύο χρόνια. Η καταγγέλλουσα αναγκάστηκε να ανακαλέσει τη θετική δήλωσή της για ανανέωση θητείας, δηλώνοντας ότι το άγχος και η πίεση που της προκαλεί η παραμονή της στη μονάδα απειλούν πλέον σοβαρά την υγεία της.

«Ο διευθυντής δεν με ρώτησε ποτέ γιατί φεύγω. Δεν ενδιαφέρθηκε. Δεν νοιάστηκε. Μόνο πίεση, απειλές και απαξίωση.»

Το alfavita.gr έχει στη διάθεσή του ολόκληρο το χρονικό της κακοποιητικής αυτής σχέσης εξουσίας, που φαίνεται να συνδέεται άμεσα και με έμφυλα στερεότυπα.

Η υπόθεση εγείρει πολλαπλά ερωτήματα για την αδράνεια των αρμόδιων αρχών, οι οποίες δεν παρεμβαίνουν ούτε μετά από τόσες καταγγελίες, ούτε μετά από την πίεση που ασκούν πλέον και οι γονείς των μαθητών.

Αν αυτό συμβαίνει σε πρότυπο σχολείο, τι συμβαίνει αλλού;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος εποχής για τους δωρεάν τραπεζικούς λογαριασμούς

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

stop bullying
«Μπαίνω στη θέση του άλλου»: Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στο Αγρίνιο κατά της σχολικής βίας
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου ενώνουν δυνάμεις ενάντια στον εκφοβισμό στις 6 Μαρτίου
«Μπαίνω στη θέση του άλλου»: Μεγάλη μαθητική κινητοποίηση στο Αγρίνιο κατά της σχολικής βίας
παδα
ΠΑΔΑ: Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος πολιτικών μηχανικών ο Αντώνιος Κοτσώνης
Η τιμητική αυτή διάκριση αναγνωρίζει την πολυετή προσφορά του ως κορυφαίου στελέχους της δημόσιας διοίκησης στο Υπουργείο Υποδομών, αλλά κυρίως την...
ΠΑΔΑ: Επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος πολιτικών μηχανικών ο Αντώνιος Κοτσώνης
ΔΥΠΑ
Voucher: ΒΓΗΚΕ το ΦΕΚ. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαιούχοι 750€ (Στοιχεία)
Βγήκε το ΦΕΚ για το νέο Voucher εργαζομένων που δίνει έως 750 ευρώ! Θα είναι σχεδόν όλο ασύγχρονο - Πάρτε sms με όλα τα στοιχεία της αίτησης από το...
Voucher: ΒΓΗΚΕ το ΦΕΚ. Οι εργαζόμενοι ιδιωτικού δικαιούχοι 750€ (Στοιχεία)