Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε μια σειρά από θεσμικές αλλαγές που επηρεάζουν καίρια τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, με στόχο τη συνταγματική αναθεώρηση και την ενίσχυση της αξιολόγησης στο Δημόσιο. Ωστόσο, οι επικριτές της πολιτικής αυτής υποστηρίζουν ότι πίσω από τις μεταρρυθμίσεις κρύβεται μια στρατηγική απαξίωσης των δημόσιων υπηρεσιών, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή τους.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να αναθεωρήσει το Σύνταγμα, με έμφαση στην άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και πολιτικά κόμματα. Ειδικότερα, η ενίσχυση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, με την εισαγωγή ψηφιακής πλατφόρμας αξιολόγησης από τους πολίτες, έχει επικριθεί ως μέτρο που στοχεύει στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα.
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι αναγκαίες για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την ενίσχυση της αποδοτικότητάς του. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι «το κράτος και ο δημόσιος τομέας αλλάζουν και αλλάζουν προς το καλύτερο», τονίζοντας την ανάγκη για πολιτική βούληση και αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Ωστόσο, οι επικρίσεις συνεχίζονται, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές αυτές δεν στοχεύουν στην αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά στην αποδυνάμωσή τους, προκειμένου να παραδοθούν στους ιδιώτες. Η συζήτηση γύρω από τις συνταγματικές αναθεωρήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα.
Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25
Ο Μητσοτάκης θέλει να παραδώσει Υγεία και Παιδεία στην Ολιγαρχία
Αυτό κρύβεται πίσω και από τη δήθεν αξιολόγηση των Δ.Υ. και από την πρόθεση της κυβέρνησής του να αναθεωρήσει τη Συνταγματικά κατοχυρωμένη μονιμότητα στο Δημόσιο
Η παρούσα Βουλή είναι προτείνουσα. Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξει τα προς αναθεώρηση Συνταγματικά άρθρα, με την επόμενη να τα θέτει σε ψηφοφορία. Η παρούσα Βουλή δηλαδή θέτει την ατζέντα της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλούσε ανοιχτά για το Άρθρο 16, για το άρθρο του Συντάγματος που κατοχυρώνει τον αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Πρόσφατα μάθαμε και ένα άλλο πεδίο, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο Τομέα ευρύτερα.
«Άρση της Μονιμότητας των Δ.Υ.» είπε ο Μητσοτάκης. Για να δούμε τα στοιχεία:
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν γύρω στις 400 χιλιάδες Δημόσιοι Υπάλληλοι και περίπου 90.000 ΔΥ που εργάζονται στους ΟΤΑ, Δήμους και Περιφέρειες. Από τους 400 χιλιάδες ΔΥ στην Κεντρική Κυβέρνηση, 90 χιλιάδες εργάζονται στα τρία σώματα στρατού, 12 χιλιάδες στη Δικαιοσύνη, 170 χιλιάδες στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, 70 χιλιάδες στην Υγεία και 65 χιλιάδες στην Αστυνομία.
Στρατιωτικοί, Δικαστικοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές και Πανεπιστημιακοί, Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό και Αστυνομικοί. Αυτοί είναι εν πολλοίς οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην Ελλάδα το 2025. Από τα πέντε αυτά πεδία, τα μόνα που ενισχύονται διαχρονικά είναι εκείνα των Στρατιωτικών και των Αστυνομικών. Τα υπόλοιπα, ειδικά στην Υγεία και την Παιδεία, αφήνονται συνειδητά από την τρέχουσα, αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, να μαραζώσουν και να απαξιωθούν, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς επενδύσεις στις υποδομές, λειτουργώντας ως επί το πλείστον με αναπληρωτές καθηγητές και επικουρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αντίστοιχα.
Η αρχή του αφηγήματος έγινε με τη δήθεν αξιολόγηση των Δ.Υ.
Ο στόχος του Μητσοτάκη είναι η πλήρης απαξίωση του Δημοσίου Τομέα, αλλά προσοχή: όσον αφορά την Υγεία και την Παιδεία, ώστε να τις παραδώσει πλήρως στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Προφανώς για τον Στρατό και ιδιαίτερα για τον εσωτερικό στρατό που προστατεύει τον ίδιο και την ολιγαρχία, την αστυνομία, δεν ισχύουν τα ίδια.
Ας αναλογιστούμε το εξής: μπορεί ένα άτομο να αξιολογηθεί όταν εργάζεται υπό συνθήκες εντατικής εργασίας, όταν γίνεται κυριολεκτικά χίλια κομμάτια, καλύπτοντας εργασία για δύο, τρία, πέντε άτομα, χωρίς ρεπό, χωρίς μέρα ξεκούρασης; Διότι αυτή είναι η ζοφερή κανονικότητα που βιώνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις δημόσιες δομές υγείας, δουλεύοντας με τρομερή αυταπάρνηση και αίσθηση καθήκοντος. Προφανώς υπάρχουν δυσαρεστημένοι ασθενείς, επ’ουδενί όμως με ευθύνη του προσωπικού. Αυτοί θα την πληρώσουν όμως, αυτούς βλέπουν οι ασθενείς, αυτό εκμεταλλεύεται χυδαία και κυνικά ο Μητσοτάκης. Τα ίδια στην Παιδεία.
Μπροστά στα επικοινωνιακά τερτίπια Μητσοτάκη, που ονομάζει το πογκρόμ των ΔΥ ως αξιολόγηση και ετοιμάζεται για το τελικό χτύπημα στον Δημόσιο Τομέα, θέλοντας να δώσει Υγεία και Παιδεία στους ολιγάρχες, εμείς ως ΜέΡΑ25 λέμε ένα μεγάλο ΌΧΙ! Καταγγέλλουμε τη στημένη αξιολόγηση και αγωνιζόμαστε στο πλευρό των ΔΥ για αξιοπρεπείς μισθούς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 47.000 υποψήφιους ως 26/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 26/05
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ