Η παγκοσμίως γνωστή ανοργανωσιά του ελληνικού κράτους, κάνει «καραμπόλα» με ...την ύλη στα σχολικά βιβλία, η οποία πρέπει να μειωθεί από του χρόνου, όπως έχει ήδη δηλώσει η υπουργός Παιδείας, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον τρόπο καθώς προκύπτουν δύο «εμπόδια»:
Τα επερχόμενα πολλαπλά βιβλία και η Τράπεζα Θεμάτων!
Επειδή η μείωση δεν μελετήθηκε όταν έπρεπε και στο μεταξύ παραγγέλθηκαν τα νέα Προγράμματα Σπουδών για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με βάση τα οποία προκηρύχθηκε κατόπιν η συγγραφή των πολλαπλών βιβλίων που θα βρίσκονται στα σχολεία σε έντυπη μορφή το 2026, τώρα η μείωση της ύλης είναι προβληματική...
Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής ΙΕΠ προβλέπει ότι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγουν, μέσα σε προκαθορισμένα πλαίσια, ποια κεφάλαια δεν θα διδάξουν, βασιζόμενοι σε έναν σαφή διαχωρισμό των μαθησιακών στόχων.
Αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν η διαδικασία συγγραφής των νέων Προγραμμάτων Σπουδών ξεκίνησε χωρίς να σκεφτεί προηγουμένως κάποιος αρμόδιος ότι η ύλη ήταν ογκώδης και έπρεπε πρώτα να μειωθεί και κατόπιν να γραφτούν τα νέα βιβλία;
Θεωρήθηκε ότι όλα θα συνεχιστούν ως είχαν με τον αριθμό διδασκόμενων μαθημάτων και το ωρολόγιο πρόγραμμα. Αλλά αν τα βιβλία ακολουθούν την προηγούμενη λογική, και είναι μάλιστα πολλαπλά, πώς θα μειωθεί η ύλη τη στιγμή που το σύστημα αυτό εμπεριέχει τον ανταγωνισμό μεταξύ των βιβλίων; Πώς θα μειωθεί η ύλη όταν ο εκπαιδευτικός καλείται να προτείνει μεταξύ περισσότερων του ενός βιβλίου για κάθε μάθημα;
Οπως εξάλλου παρατήρησαν ήδη εκπαιδευτικοί, τα νέα ΠΣ εισάγουν αλλαγές, προάγουν μία πιο σύγχρονη, ολιστική προσέγγιση στην εκπαίδευση, ανταγωνιζόμενα τις παραδοσιακές μεθόδους. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα σημαντικά μειονεκτήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν στην εφαρμογή τους. Απαιτείται συνοχή μεταξύ αναλυτικού και ωρολόγιου προγράμματος καθώς και επιστημονικά τεκμηριωμένο και συλλογικά διαμορφωμένο περιεχόμενο. Η καλή προετοιμασία των εκπαιδευτικών μέσω ουσιαστικής επιμόρφωσης, η προσεκτική διαχείριση της διδακτέας ύλης, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι κρίσιμα στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των προκλήσεων.
Υποχρεωτική και προαιρετική ύλη. Ερχεται νέα πατέντα;
Για να ξεπεράσει αυτόν τον σκόπελο, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr το ΙΕΠ σχεδιάζει από το ερχόμενο σχολικό έτος να «μοιράσει» την ύλη των μαθημάτων σε δύο κομμάτια, με το πρώτο να είναι η υποχρεωτική ύλη και η δεύτερη προαιρετική! Η προαιρετική ύλη θα είναι εκείνη η οποία ο εκπαιδευτικός της τάξης θα τη διδάσκει εφόσον προλάβει και θεωρεί σκόπιμο. Μάλιστα ο όγκος της δεν θα είναι ενιαίος, αλλά ανάλογα με το μάθημα θα περιορίζεται σε κάποιες ασκήσεις αλλά σε άλλα θα μπορεί να φτάνει μέχρι και το 30% του συνόλου της ύλης. Στο γλωσσικό μάθημα και τα μαθηματικά λχ, η προαιρετική ύλη δεν αναμένεται να είναι εκτεταμένη.
Αυτή η «πατέντα» επινοήθηκε, εφόσον πράγματι εφαρμοστεί, για να σώσει τα πολλαπλά βιβλία, που γράφτηκαν χωρίς να υπολογιστεί ότι η ύλη θα μειωθεί και τώρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να προχωρήσουν τόσο το πολλαπλό βιβλίο όσο και η μείωση της ύλης, χωρίς η δεύτρη να υπονομεύει τα πρώτα. Αλχημείες δηλαδή...
Οχι στο Λύκειο, «φρένο» από την Τράπεζα Θεμάτων!
Μάλιστα, το σχέδιο της ευελιξίας στην περικοπή της ύλης εκτιμάται ότι δεν θα εφαρμοστεί στα λύκεια. Κι αυτό διότι στα λύκεια οι μαθητές στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις αξιολογούνται και με θέματα που επιλέγονται κεντρικά από τράπεζα θεμάτων. Ετσι, η διδακτέα ύλη των λυκείων θα παραμείνει η ίδια και το επόμενο σχολικό έτος.
Το ΥΠΑΙΘΑ μεταθέτει αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς την ευθύνη για την ολοκλήρωση της ύλης, παρά το γεγονός ότι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί εκφράζουν με κάθε τρόπο την αγωνία αλλά και την διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί για παράδειγμα με τα κενά εκπαιδευτικών. Να θυμίσουμε ότι χιλιάδες μαθητές αρχίζουν να διδάσκονται κάποια μαθήματα ένα και πλέον μήνα μετά την έναρξη του σχολείου ενώ υπάρχουν άλλοι που περίμεναν ακόμη περισσότερο να προσλάβει το υπουργείο Παιδείας αναπληρωτές.
Και αν μέχρι τώρα η ανελαστικότητα στο θέμα της ολοκλήρωσης της εξεταστέας ύλης υπήρχε αναφορικά με την ύλη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τα τελευταία χρόνια "για τα μάτια" της Τράπεζας Θεμάτων το ΥΠΑΙΘΑ ορίζει ακόμη και αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος με στόχο "την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της εξεταστέας ύλης". Προφανώς όλα γίνονται για την "έγκαιρη" και όχι για την "αποτελεσματική" ολοκλήρωση της ύλης ενώ εμμέσως όποιο μάθημα δεν εξετάζεται θεωρείται ότι μπορούν να του αφαιρεθούν ώρες και μέρες για την ολοκλήρωση των εξεταζόμενων μαθημάτων.
Επί της ουσίας, επιβάλουν στα σχολεία την όπως-όπως κάλυψη της εξεταστέας ύλης ή την αναμόρφωση του προγράμματος, πολλαπλασιάζοντας τις ώρες των εξεταζόμενων μαθημάτων εις βάρος των άλλων μαθημάτων και των μαθητών των άλλων τάξεων. Για χάρη της εξεταστέας ύλης και της Τράπεζας Θεμάτων που τροφοδοτείται από αυτήν οι μαθητές της Α΄ και Β΄ και Γ΄ Λυκείου θα πρέπει «χωνέψουν» σε λίγο χρόνο όσα θα έπρεπε να διδαχθούν σε περισσότερο.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ