Πανελλήνιες 2025: Πόσοι είναι οι εισακτέοι και πόσοι οι...εξακτέοι;
Η αυτόματη λιποαναρρόφηση του αριθμού εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026

Μια ανάσα μας χωρίζει από τις Πανελλήνιες 2025 με την εξεταστική διαδικασία να εκκινεί στις 30 Μαίου για τα ΓΕΛ και στις 31 για τα ΕΠΑΛ και με τους υποψήφιους να είναι σε εντατικές προετοιμασίες και επαναλήψεις της ύλης των μαθημάτων ώστε να είναι προετοιμασμενοι.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 θα ανέλθει σε 68.788. 

Αριθμός εισακτέων! Πόσο οι λέξεις αυτές σχετίζονται με την πραγματικότητα;

Λοιπόν νάσου το παράδοξο που πλέον είναι κανονικότητα. Ο αριθμός των 68.788 εισακτέων κουβαλάει μαζί του, πάνω του, σαρξ εκ της σαρκός του ένα κούρεμα της τάξης τουλάχιστον του 12 - 15%!

Είτε είναι εύκολα τα θέματα των εξετάσεων είτε είναι δύσκολα η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κάνει αυτόματα τη δουλειά της και θα ψαλιδίσει τον επίσημα ανακοινωμένο αριθμό εισακτέων κατά περίπου 10.000 θέσεις!

Aς πάρουμε μια γεύση από τα περσινά αποτελέσματα για να καταλάβουμε τι γίνεται

Η... λιποαναρρόφηση της Τριτοβάθμιας: Πώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξαφάνισε 3 Πανεπιστήμια σε 4 χρόνια

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για το 2024 επιβεβαίωσε, για ακόμη μία φορά, τις δραματικές επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ και την ίδια τη δομή του δημόσιου πανεπιστημιακού χάρτη.

Από τις 62.248 θέσεις που προκηρύχθηκαν για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, 10.120 έμειναν κενές – ποσοστό που ξεπερνά το 16%. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απλώς στατιστικά δεδομένα, αλλά αποτυπώνουν μια πολιτική στρατηγική συρρίκνωσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με τρόπο που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως «σιωπηλή διάλυση».

Τα Τμήματα Φυσικής και η πανελλαδική εικόνα

Αντιπροσωπευτικό είναι το παράδειγμα των Τμημάτων Φυσικής, όπου η εφαρμογή της ΕΒΕ  άφησε δεκάδες θέσεις κενές σε καθένα από τα Τμήματα:

ΠανεπιστήμιοΘέσειςΕπιτυχόντεςΠοσοστό Κάλυψης
ΕΚΠΑ1579359,2%
ΑΠΘ1465436,9%
Πατρών1936935,7%
Κρήτης1182622%
ΔΠΘ892831,4%
Θεσσαλίας904347,8%
Ιωαννίνων2198639,3%

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τμήματα υποδέχθηκαν μονοψήφιους αριθμούς φοιτητών, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις αριθμούσαν εκατοντάδες. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2021, μετά την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ, κάποια Τμήματα είχαν πληρότητα μόλις 20% ή και λιγότερο, με το σύνολο του Ιδρύματος να χάνει το 50% των πρωτοετών του.

Μια τετραετία με 48.000 κενές θέσεις – Τρία Πανεπιστήμια χαμένα

Αθροιστικά, από το 2021 έως και το 2024, οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ αγγίζουν τις 48.000. Αυτό αντιστοιχεί στην πλήρη «αποψίλωση» τριών Πανεπιστημίων του μεγέθους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο Νόμος 4957/2022 και το σκηνικό της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»

Ο ν. 4957/2022 (Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ) προβλέπει την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των Τμημάτων στη βάση της σχέσης φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ και της ζήτησης στις εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι, η διαρκής απομείωση των φοιτητών μέσω της ΕΒΕ, σε συνδυασμό με το περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω χαμηλής βαθμολογικής επίδοσης, δημιουργεί το τέλειο άλλοθι για κλείσιμο ή συγχώνευση Τμημάτων.

Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με βάση αυτούς τους δείκτες, έχει έτοιμη στα συρτάρια της την «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη – στην πράξη, κατάργηση δεκάδων Τμημάτων, κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και περιμένει το "πράσινο φως"

Από την αποψίλωση των δημοσίων στην ενίσχυση των ιδιωτικών

Το τοπίο που διαμορφώνεται δείχνει ξεκάθαρα τη μετατόπιση προς ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είτε εγχώρια είτε συνεργαζόμενα με ξένα ιδρύματα. Ήδη τα πτυχία κολεγίων έχουν εξισωθεί επαγγελματικά με εκείνα των δημοσίων ΑΕΙ, και οι συνθήκες προωθούν περαιτέρω τη φυγή υποψηφίων σε αυτές τις δομές.

Το ερώτημα είναι απλό: Η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση συρρικνώνεται βάσει σχεδίου;

Η εφαρμογή της ΕΒΕ δεν αποτελεί απλώς μέτρο «ποιότητας» – όπως διακηρύσσεται – αλλά εργαλείο συστημικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού τοπίου, με βαρύ τίμημα για τα περιφερειακά ΑΕΙ, τη νεολαία και τη δημόσια εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα εποχή ανισότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

erasmus
Στη Σεβίλλη το Μουσικό Σχολείο Δράμας με το Erasmus+: Εστίαση στην παγκόσμια εκπαίδευση και τα fake news
Η δεύτερη ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου συμμετείχε σε πρόγραμμα επιμόρφωσης για τον κριτικό γραμματισμό και τη σχεδιαστική σκέψη
Στη Σεβίλλη το Μουσικό Σχολείο Δράμας με το Erasmus+: Εστίαση στην παγκόσμια εκπαίδευση και τα fake news
peripoliko
Γυναικοκτονία στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε τη μητέρα του και προσπάθησε να εξαφανίσει τη σορό
Προσπάθησε να μεταφέρει τη σορό τυλιγμένη σε πάπλωμα με τη βοήθεια ξαδέλφου του – Τους πρόλαβε η αστυνομία μετά από καταγγελία πολίτη
Γυναικοκτονία στη Λάρισα: 21χρονος σκότωσε τη μητέρα του και προσπάθησε να εξαφανίσει τη σορό
ekpa
Τιμητική διάκριση στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας
Βράβευση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου από την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας και το Δήμο Καλαμάτας
Τιμητική διάκριση στον Πρύτανη του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας και τον Δήμο Καλαμάτας