Μια ανάσα μας χωρίζει από τις Πανελλήνιες 2025 με την εξεταστική διαδικασία να εκκινεί στις 30 Μαίου για τα ΓΕΛ και στις 31 για τα ΕΠΑΛ και με τους υποψήφιους να είναι σε εντατικές προετοιμασίες και επαναλήψεις της ύλης των μαθημάτων ώστε να είναι προετοιμασμενοι.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ο συνολικός αριθμός των εισακτέων για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 θα ανέλθει σε 68.788.
Αριθμός εισακτέων! Πόσο οι λέξεις αυτές σχετίζονται με την πραγματικότητα;
Λοιπόν νάσου το παράδοξο που πλέον είναι κανονικότητα. Ο αριθμός των 68.788 εισακτέων κουβαλάει μαζί του, πάνω του, σαρξ εκ της σαρκός του ένα κούρεμα της τάξης τουλάχιστον του 12 - 15%!
Είτε είναι εύκολα τα θέματα των εξετάσεων είτε είναι δύσκολα η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα κάνει αυτόματα τη δουλειά της και θα ψαλιδίσει τον επίσημα ανακοινωμένο αριθμό εισακτέων κατά περίπου 10.000 θέσεις!
Aς πάρουμε μια γεύση από τα περσινά αποτελέσματα για να καταλάβουμε τι γίνεται
Η... λιποαναρρόφηση της Τριτοβάθμιας: Πώς η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής εξαφάνισε 3 Πανεπιστήμια σε 4 χρόνια
Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής για το 2024 επιβεβαίωσε, για ακόμη μία φορά, τις δραματικές επιπτώσεις της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) στην πρόσβαση των μαθητών στα ΑΕΙ και την ίδια τη δομή του δημόσιου πανεπιστημιακού χάρτη.
Από τις 62.248 θέσεις που προκηρύχθηκαν για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, 10.120 έμειναν κενές – ποσοστό που ξεπερνά το 16%. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι απλώς στατιστικά δεδομένα, αλλά αποτυπώνουν μια πολιτική στρατηγική συρρίκνωσης της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με τρόπο που ορισμένοι χαρακτηρίζουν ως «σιωπηλή διάλυση».
Τα Τμήματα Φυσικής και η πανελλαδική εικόνα
Αντιπροσωπευτικό είναι το παράδειγμα των Τμημάτων Φυσικής, όπου η εφαρμογή της ΕΒΕ άφησε δεκάδες θέσεις κενές σε καθένα από τα Τμήματα:
Πανεπιστήμιο | Θέσεις | Επιτυχόντες | Ποσοστό Κάλυψης |
---|---|---|---|
ΕΚΠΑ | 157 | 93 | 59,2% |
ΑΠΘ | 146 | 54 | 36,9% |
Πατρών | 193 | 69 | 35,7% |
Κρήτης | 118 | 26 | 22% |
ΔΠΘ | 89 | 28 | 31,4% |
Θεσσαλίας | 90 | 43 | 47,8% |
Ιωαννίνων | 219 | 86 | 39,3% |
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα τμήματα υποδέχθηκαν μονοψήφιους αριθμούς φοιτητών, ενώ οι διαθέσιμες θέσεις αριθμούσαν εκατοντάδες. Για παράδειγμα, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το 2021, μετά την πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ, κάποια Τμήματα είχαν πληρότητα μόλις 20% ή και λιγότερο, με το σύνολο του Ιδρύματος να χάνει το 50% των πρωτοετών του.
Μια τετραετία με 48.000 κενές θέσεις – Τρία Πανεπιστήμια χαμένα
Αθροιστικά, από το 2021 έως και το 2024, οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ αγγίζουν τις 48.000. Αυτό αντιστοιχεί στην πλήρη «αποψίλωση» τριών Πανεπιστημίων του μεγέθους του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Ο Νόμος 4957/2022 και το σκηνικό της «αυτοεκπληρούμενης προφητείας»
Ο ν. 4957/2022 (Νέοι Ορίζοντες στα ΑΕΙ) προβλέπει την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των Τμημάτων στη βάση της σχέσης φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ και της ζήτησης στις εισαγωγικές εξετάσεις. Έτσι, η διαρκής απομείωση των φοιτητών μέσω της ΕΒΕ, σε συνδυασμό με το περιορισμένο ενδιαφέρον λόγω χαμηλής βαθμολογικής επίδοσης, δημιουργεί το τέλειο άλλοθι για κλείσιμο ή συγχώνευση Τμημάτων.
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), με βάση αυτούς τους δείκτες, έχει έτοιμη στα συρτάρια της την «αναδιάρθρωση» του ακαδημαϊκού χάρτη – στην πράξη, κατάργηση δεκάδων Τμημάτων, κυρίως σε περιφερειακά ΑΕΙ και περιμένει το "πράσινο φως"
Από την αποψίλωση των δημοσίων στην ενίσχυση των ιδιωτικών
Το τοπίο που διαμορφώνεται δείχνει ξεκάθαρα τη μετατόπιση προς ιδιωτικά Πανεπιστήμια, είτε εγχώρια είτε συνεργαζόμενα με ξένα ιδρύματα. Ήδη τα πτυχία κολεγίων έχουν εξισωθεί επαγγελματικά με εκείνα των δημοσίων ΑΕΙ, και οι συνθήκες προωθούν περαιτέρω τη φυγή υποψηφίων σε αυτές τις δομές.
Το ερώτημα είναι απλό: Η δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση συρρικνώνεται βάσει σχεδίου;
Η εφαρμογή της ΕΒΕ δεν αποτελεί απλώς μέτρο «ποιότητας» – όπως διακηρύσσεται – αλλά εργαλείο συστημικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού τοπίου, με βαρύ τίμημα για τα περιφερειακά ΑΕΙ, τη νεολαία και τη δημόσια εκπαίδευση. Ο σχεδιασμός αυτός οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέα εποχή ανισότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ