πρότυπα σχολεία, μαθητές, τάξη, σχολείο
Εισαγωγικές στα Πρότυπα Γυμνάσια και προβλήματα

Το πολυδιαφημισμένο σύστημα εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία εξελίσσεται σε έναν αμφιλεγόμενο θεσμό. Πίσω από τον μανδύα της «αριστείας», αποκαλύπτεται ένα πεδίο άνισης μεταχείρισης, πρόχειρου σχεδιασμού και παρανοήσεων – με θύματα παιδιά μόλις 12 ετών.

Πριν καν ξεκινήσει... τελειώνει

Μία από τις πιο κραυγαλέες στρεβλώσεις αφορά το χρονοδιάγραμμα των εξετάσεων, οι οποίες διεξάγονται πριν ολοκληρωθεί η σχολική χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά διαγωνίζονται σε ύλη που ενδεχομένως δεν έχουν διδαχθεί, ή που διδάχτηκαν επιφανειακά, υπό την πίεση του χρόνου.

Ποιος μπορεί να αποδώσει δίκαια σε συνθήκες ημιμάθειας; Μήπως τελικά αυτό το «προβάδισμα» ευνοεί μόνο όσους είχαν εξωσχολική υποστήριξη;

Η βιομηχανία των φροντιστηρίων και η σιωπή των υπευθύνων

Η φύση των θεμάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι μαθητές δεν ανταποκρίνεται στην ύλη του Δημοτικού, αλλά σε ασκήσεις που θυμίζουν λύσεις Λυκείου. Και όσο παράλογο κι αν ακούγεται, δεν παρέχεται καμία επίσημη προετοιμασία ή δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία από το δημόσιο σχολείο. Αντίθετα, οι εξετάσεις δημιουργούν ένα νέο πεδίο «ζήτησης» για φροντιστήρια, που πασχίζουν να προβλέψουν «το στυλ των θεμάτων».

Ένας καθηγητής σχολίασε πικρά ότι «οι γονείς πρέπει να αποδεχτούν πως οι εξετάσεις απαιτούν τουλάχιστον δύο χρόνια επιπλέον προετοιμασίας». Αν αυτή είναι η αλήθεια, τότε σε ποιο βαθμό διασφαλίζεται η ισότητα των ευκαιριών;

Όταν οι ίδιοι οι διοργανωτές μπερδεύονται...

Η δυσκολία των φετινών θεμάτων φαίνεται πως ξεπέρασε ακόμα και τις προσδοκίες των φροντιστηρίων, ενώ ερωτήματα διατυπώθηκαν με ασαφή ή παραπλανητικό τρόπο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα θέμα στα Μαθηματικά με λανθασμένα διατυπωμένο ερώτημα που οδηγεί σε λάθος απάντηση – αυτήν που μάλιστα έδωσε η εξεταστική επιτροπή ως σωστή! Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: αν ακόμη και οι διορθωτές παρερμηνεύουν το ζητούμενο, τι περιμένουμε από τα παιδιά;

Και εδώ εδράζεται ένα βαθύτερο πρόβλημα: η αλαζονεία του εξεταστή που θεωρεί αυτονόητη την ερμηνεία των ερωτημάτων, αδιαφορώντας για το γνωστικό και ψυχολογικό υπόβαθρο των μαθητών.

Δύο ώρες, δύο μαθήματα, είκοσι προβλήματα

Μια ακόμη προβληματική διάσταση είναι η ίδια η κατανομή του χρόνου. Σε μόλις 2,5 ώρες, τα παιδιά πρέπει να ολοκληρώσουν δύο πλήρη διαγωνίσματα – Νεοελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά. Αν αφαιρεθεί χρόνος για την ανάγνωση και κατανόηση δύο εκτενών κειμένων στα Γλώσσα, μένουν περίπου 75 λεπτά για 20 μαθηματικά προβλήματα. Δηλαδή λιγότερα από 4 λεπτά ανά άσκηση.

Το αποτέλεσμα; Παιδιά σε πανικό, αντιμέτωπα με συνδυαστικά προβλήματα εξισώσεων και θεωρίας πιθανοτήτων που απαιτούν οργάνωση, στρατηγική και μαθηματική ωριμότητα – χαρακτηριστικά σπάνια σε 12χρονους μαθητές.

Όταν η ακρίβεια πληγώνει τη δικαιοσύνη

Η περίπτωση της λανθασμένης απάντησης που δόθηκε επίσημα από την επιτροπή (σε πρόβλημα στατιστικής με πίνακα ποσοστών) αναδεικνύει μια κυνική πραγματικότητα: ακόμη και ένα μαθηματικά ορθό αποτέλεσμα μπορεί να "τιμωρηθεί", αν δεν συμβαδίζει με τις προσδοκίες του θεματοδότη. Αυτό καθιστά τη διόρθωση αυτών των λαθών σχεδόν αδύνατη εκ των υστέρων, με τους μαθητές να επωμίζονται τις συνέπειες.

Από την αξιολόγηση στην απογοήτευση

Η λογική πίσω από τις εξετάσεις κατάταξης είναι να αναγνωριστούν οι καλύτερα προετοιμασμένοι μαθητές. Όμως όταν δεν υπάρχουν ενιαίες προϋποθέσεις προετοιμασίας, αυτός ο στόχος καταλήγει σε παρωδία.

Ένας πατέρας περιέγραψε εύστοχα την εμπειρία της κόρης του:
«Έξι χρόνια αριστεύει, διάβασε αμέτρητες ώρες και βγήκε από την αίθουσα νιώθοντας πως απέτυχε. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση – είναι αποδόμηση.»

Η πραγματική αποτυχία του συστήματος

Περισσότερες από 9.000 αιτήσεις για μόλις 1.775 θέσεις δείχνουν την ένταση του ανταγωνισμού. Ωστόσο, όταν τα θέματα ξεφεύγουν τόσο πολύ από τη σχολική πραγματικότητα, δεν επιβραβεύεται η προσπάθεια ούτε αναδεικνύονται οι δεξιότητες – αντιθέτως, ενισχύεται η αίσθηση της αδικίας.

Ποιος ωφελείται τελικά από αυτό το σύστημα; Οι μαθητές όχι. Οι γονείς ακόμη λιγότερο. Μήπως το ζητούμενο δεν είναι η «αριστεία», αλλά η διατήρηση ενός μηχανισμού αποκλεισμού;

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ
Την Παρασκευή το 7ο JobReady by DYPA στο Ζάππειο με δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής για αναζήτηση εργασίας
Τα «JobReady by DYPA» δίνουν την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να ενδυναμώσουν τις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, να ενισχύσουν τις επαγγελματικές και...
Την Παρασκευή το 7ο JobReady by DYPA στο Ζάππειο με δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής για αναζήτηση εργασίας
patranosokomeio
ΜΕΘ Αγρινίου: Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στην πανδημία
Συνολικά 41 ασθενείς με Covid νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ Αγρινίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας - Από αυτούς, 40 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο 41ος ασθενής...
ΜΕΘ Αγρινίου: Ποινικές διώξεις για τους 40 θανάτους από κορονοϊό στην πανδημία