107-synodos-pritaneon
Οι βασικοί άξονες της νέας κυβερνητικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια

Σήμερα, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, αναμένεται να ζητήσει από τη Σύνοδο Πρυτάνεων που διεξάγεται στη Χαλκιδική και στην οποία στην οποία θα παραστεί, να καταθέσει εισήγηση και προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας στα ΑΕΙ.

Οι 3 αποφάσεις 

Η κ. Ζαχαράκη αναμένεται να ανακοινώσει στους Πρυτάνεις ότι η κυβέρνηση έχει λάβει 3 αποφάσεις:

-Φοιτητές  που συμμετέχουν σε βανδαλισμούς περιουσίας του Πανεπιστημίου και συλλαμβάνονται θα μπαίνουν σε αναστολή ιδιότητας και θα διαγράφονται εφόσον καταδικαστούν τελεσίδικα. Προς το σκοπό αυτόν, θα υπάρξουν αλλαγές στο πειθαρχικό πλαίσιο ώστε η αναστολή φοιτητικής ιδιότητας να γίνεται αυτομάτως.

-Οι ίδιοι θα χρεώνονται τις ζημιές, ενώ οι διοικήσεις των Πανεπιστημίων θα υποχρεούνται  να κινούν  τις νόμιμες διαδικασίες όταν διαπιστώνουν ότι χώρος του Ιδρύματος βρίσκεται υπό κατάληψη ή γίνονται έκνομες ενέργειες.

-Η είσοδος στα ΑΕΙ θα γίνεται με ψηφιακές κάρτες.

Επίσης, αναμένεται να πει ότι διοικήσεις ΑΕΙ που δεν ενεργούν σύμφωνα με τα παραπάνω  θα έχουν και νομικές συνέπειες. 

Για τις διαγραφές των «αιωνίων» φοιτητών

Η υπουργός  Παιδείας στη Σύνοδο Πρυτάνεων αναμένεται να ανακοινώσει  και πρόθεση τροποποίησης του νόμου για τις διαγραφές λιμναζόντων φοιτητών, όσων δηλαδή ξεπέρασαν το ανώτατο όριο φοίτησης ανακοινώνοντας ότι οι όποιες τροποποιήσεις αποφασιστούν, θα ψηφιστούν στη Βουλή το καλοκαίρι ώστε να ισχύσουν από Σεπτέμβριο.

Σε τροχιά αναθεώρησης φαίνεται να εισέρχεται ο νόμος περί οριζόντιων διαγραφών φοιτητών που έχουν υπερβεί το ανώτατο όριο φοίτησης (ν+2). Έπειτα από έντονες αντιδράσεις εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και ευρύτερης κοινωνικής πίεσης, το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην κατάθεση ευνοϊκής ρύθμισης που θα προσφέρει μια τελευταία ευκαιρία σε φοιτητές που δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες του alfavita.gr, η  υπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ αρμόδιος πλέον για τα ΑΕΙ Νίκος Παπαϊωάννου, σκέφτονται σοβαρά να ακολουθήσουν τις προτάσεις των ιδρυμάτων και ιδίως του ΕΚΠΑ, και να αποδεχθούν αλλαγές στο νόμο Κεραμέως (που έτσι κι αλλιώς έχει ήδη δεχθεί δεκάδες τροποποιήσεις και θα δεχθεί κι άλλες...) με στόχο τα ιδρύματα να έχουν τον τελικό λόγο ως προς το ποιοι θα διαγραφούν και να μπορούν να εξαιρέσουν όσους καθυστέρησαν για σοβαρούς, πραγματικούς λόγους και δείχνουν την πρόθεση να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έστω και με καθυστέρηση.  Ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν οι αλλαγές αυτές θα είναι μόνιμες ή θα έχουν το χαρακτήρα μεταβατικής πρόβλεψης.

Αυτά καθώς οι Πρυτάνεις εμφανίζονται ενωμένοι κατά της οριζόντιας διαγραφής, ζητώντας διάκριση μεταξύ "ενεργών" και "ανενεργών" φοιτητών και παράταση της προθεσμίας εφαρμογής του νόμου.

«Ευκαιρία σε όσους είναι ενεργοί»

«Θα πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε όσους φοιτητές είναι ενεργοί να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, διευκρινίζοντας ότι ο νόμος θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο σε φοιτητές που δεν εγγράφονται στα εξάμηνα, δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις και δεν έχουν καμία επαφή με το πανεπιστήμιο.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, η οποία τονίζει την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση ώστε να εφαρμοστεί η εν λόγω διάκριση, καθώς τα ιδρύματα δεν μπορούν να την εφαρμόσουν αυτόνομα. 

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Ιωάννης Χατζηγεωργίου, θέτει ως προτεραιότητα την επικαιροποίηση των μητρώων φοιτητών, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί ανενεργοί φοιτητές», ενώ περιμένει από το Υπουργείο σαφή και αντικειμενικά κριτήρια για την εφαρμογή της ρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, προειδοποιεί ότι μια απλή χρονική παράταση δεν αποτελεί λύση και υποστηρίζει ότι η κρίση πρέπει να βασίζεται σε ακαδημαϊκά κριτήρια, όπως το εάν ένας φοιτητής συνεχίζει να δηλώνει και να εξετάζεται σε μαθήματα μετά το 2021.

Υπέρ της παράτασης κατά τρία εξάμηνα τάσσεται ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φώτιος Μάρης, προτείνοντας να δοθεί χρόνος σε φοιτητές που χρωστούν έως και το 25% των μαθημάτων τους. Όπως εξηγεί, «οι φοιτητές που χρωστούν 10 με 12 μαθήματα σε σύνολο 40, μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πέντε εξεταστικές».

Ετσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα προαναγγείλει  ρύθμιση που προβλέπει ότι:

  • Οι φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο φοίτησης θα μπορούν να συμμετάσχουν στις τρεις εξεταστικές περιόδους του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026.

  • Η ρύθμιση αφορά περίπου 22 έως 35.000 φοιτητές από τους συνολικά 335.000 που υπολογίζεται ότι θα βρεθούν εκτός χρονικών ορίων σπουδών μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2025.

Εξάλλου, ήδη η  Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισε ομόφωνα και κατέθεσε προς τον Υπουργό Παιδείας εισήγηση για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη διαγραφή φοιτητών, σε εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 76 του ν. 4957/2022 (Α΄ 141), για διεύρυνση της δυνατότητας της κατ’ εξαίρεση υπέρβασης της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης για λόγους ανωτέρας βίας ή αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις λαμβάνοντας υπόψη τα εξής :

     α)  Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έχουν υπερβεί  τον χρόνο φοίτησης (ν+2 έτη) δεν απολαμβάνουν των προνομίων και των διευκολύνσεων (δωρεάν παροχή συγγραμμάτων, δωρεάν σίτιση, στέγαση, μειωμένο εισιτήριο κ.λπ.) και δεν  επιβαρύνουν οικονομικά τον προϋπολογισμό του Α.Ε.Ι. ή του κράτους.

     β) Η εξομοίωση των φοιτητών και φοιτητριών που για πολλά χρόνια παραμένουν ανενεργοί/ές (δεν υποβάλλουν δήλωση μαθημάτων και δεν συμμετέχουν σε εξετάσεις) και φοιτητών/φοιτητριών οι οποίοι/ες είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις αυτές (υποβάλλουν τη σχετική δήλωση μαθημάτων και συμμετέχουν στις εξετάσεις) και ενδεχομένως απαιτείται μικρός αριθμός μαθημάτων για να περατώσουν τις σπουδές τους, καθιστά την οριζόντια απόφαση διαγραφής άδικη και σε κάθε περίπτωση αναποτελεσματική όσον αφορά τον επιδιωκόμενο σκοπό.

  γ) Ειδικότερα, για το Πανεπιστήμιο Αθηνών οι φοιτητές/φοιτήτριες που δεν προσέρχονται στις εξετάσεις και δεν εγγράφονται υπολογίζονται σε ποσοστό  66% όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης (ν+2), ενώ οι  φοιτητές/φοιτήτριες που παραμένουν ενεργοί (συμμετέχουν στις εξετάσεις), υπολογίζονται σε ποσοστό  33% επί όσων έχουν υπερβεί την ανώτατη διάρκεια φοίτησης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, με τον εσωτερικό κανονισμό του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) θα καθορίζονται, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση υποβολής αίτησης από τον φοιτητή / την φοιτήτρια σε συγκεκριμένη προθεσμία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της υπαγωγής στην προτεινόμενη ρύθμιση, τα δικαιολογητικά για την κατ’ εξαίρεση υπέρβαση της ανώτατης χρονικής διάρκειας φοίτησης ανάμεσα στα οποία και η τεκμηρίωση των λόγων της ανωτέρας βίας ή  της βιοποριστικής απασχολήσεώς του/ της, έστω και περιστασιακής, της αιτιολογημένης αδυναμίας υποβολής της δήλωσης μαθημάτων ή συμμετοχής στις εξετάσεις ή τυχόν άλλης εύλογης αιτίας.  Η προτεινόμενη ρύθμιση αφορά καταστάσεις οι οποίες συνιστούν θέμα πραγματικό και κρίνονται κατά περίπτωση από τα πραγματικά περιστατικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που κατά περίπτωση  θα προσκομισθούν, τεκμηριώνουν δε  λόγο άρσης των δυσμενών συνεπειών, οι οποίες προκαλούνται από την έκδοση της πράξης διαγραφής. 

Αναδιάρθρωση ακαδημαϊκού χάρτη και συγχωνεύσεις

Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του χάρτη των ΑΕΙ, σε  προσφατη συνέντευξή του στο alfavita.gr ο πρόεδρος της ΕΘΑΕΕ κ.Περ. Μήτκας ρωτήθηκε για το ζήτημα και απάντησε ως εξής:

«Η ΕΘΑΑΕ παρακολουθεί συστηματικά τις επιδόσεις των Τμημάτων και Σχολών όλης της χώρας, μέσω σειράς βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών με καταγραφή των δεδομένων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Εθνικό Σύστημα Ποιότητας (ΟΠΕΣΠ) που έχει αναπτύξει η ίδια. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να έχει μια συνολική εικόνα τόσο για τη ελκυστικότητα των τμημάτων και τις επιμέρους επιδόσεις τους, όσο και για τυχόν προβλήματα και ελλείψεις που αντιμετωπίζουν. Η ΕΘΑΑΕ είναι φυσικά αρμόδια να εισηγείται επί θεμάτων αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη και διαδραματίζει κομβικό ρόλο. Ωστόσο, η κουλτούρα ποιότητας που έχει αρχίσει να εμπεδώνεται τα τελευταία χρόνια στα ΑΕΙ μέσα από τις δράσεις διασφάλισης ποιότητας που υλοποιούνται, θα πρέπει να αποτελεί μοχλό αλλαγής και να οδηγεί τα ίδια τα ΑΕΙ να υιοθετούν έναν στρατηγικό σχεδιασμό βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και της φέρουσας ικανότητας κάθε Ιδρύματος. Ήδη κάποια Ιδρύματα τόλμησαν να προτείνουν και εφαρμόζουν αναδιαρθρώσεις στην κατεύθυνση αυτή, ακόμη και μέσα από τη συγχώνευση κάποιων Τμημάτων και με την υιοθέτηση νέων πιο ανταγωνιστικών προγραμμάτων σπουδών που εναρμονίζονται με τις σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Προς άρση οποιασδήποτε παρερμηνείας, στόχος δεν είναι η υπερσυγκέντρωση προγραμμάτων σπουδών σε ΑΕΙ μεγάλων αστικών κέντρων και η ερήμωση των μικρότερων και πιο απομακρυσμένων Πανεπιστημίων. Αντιθέτως, η οποιαδήποτε ακαδημαϊκή αλλαγή πρέπει να βασίζεται στα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και οι όποιες προτάσεις πρέπει να έχουν στόχο να περιορίσουν την κατακερματισμένη προσφορά σπουδών προς όφελος του φοιτητικού πληθυσμού, να ενισχύσουν τη συνοχή, τον εκσυγχρονισμό και την ανταγωνιστικότητα των πανεπιστημιακών τμημάτων σε σχέση και με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της κοινωνίας.»

Αλλα θέματα

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η κυρία Ζαχαράκη αναμένεται να παρουσιάσει βασικούς άξονες της νέας κυβερνητικής πολιτικής για τα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων:

  • Η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ με νέα αγγλόφωνα προγράμματα σπουδών

  • Η προώθηση στρατηγικών συνεργασιών με πανεπιστήμια του εξωτερικού

  • Η χρηματοδότηση μέσω δεικτών απόδοσης (performance-based funding)

  • Η ψηφιοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών των πανεπιστημίων

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 7/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

146653-oiele.jpg
Παρέμβαση Προέδρου ΟΙΕΛΕ: Είναι το «παράλληλο απολυτήριο» η κερκόπορτα για τη διάλυση της ισότιμης, δίκαιης και αξιοκρατικής πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο;
«Παράλληλο Απολυτήριο»: Η νέα κερκόπορτα ανισότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση;
Παρέμβαση Προέδρου ΟΙΕΛΕ: Είναι το «παράλληλο απολυτήριο» η κερκόπορτα για τη διάλυση της ισότιμης, δίκαιης και αξιοκρατικής πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο;
μζτι
ΕΟΦ: Ανάκληση ενδοφθάλμιων φακών - Αυξημένοι κίνδυνοι για τους ασθενείς
Η απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση στην οποία έχει προβεί ήδη η εταιρεία
ΕΟΦ: Ανάκληση ενδοφθάλμιων φακών - Αυξημένοι κίνδυνοι για τους ασθενείς
παιδικός σταθμός
Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς 2025-26
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά για εγγραφή και επανεγγραφή στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς - Οδηγίες για τη χρήση του PreShool
Ξεκινούν οι αιτήσεις για εγγραφές στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς 2025-26
lykos.jpg
Εντολή για «σύλληψη» όλων των λύκων της Πάρνηθας – Αιφνιδιάστηκαν οι αρμόδιοι
Αναστάτωση προκαλεί η πρωτοφανής απόφαση εισαγγελέα για απομάκρυνση του πληθυσμού – Σε αναζήτηση λύσεων ο ΟΦΥΠΕΚΑ
Εντολή για «σύλληψη» όλων των λύκων της Πάρνηθας – Αιφνιδιάστηκαν οι αρμόδιοι