zaxaraki
Σύνοδος Πρυτάνεων στη Χαλκιδική: Η Σοφία Ζαχαράκη και φόντο την ασφάλεια και τη διεθνοποίηση των ΑΕΙ

Στο επίκεντρο της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων, που διεξάγεται στο Porto Carras από 6 έως 9 Μαΐου, βρίσκονται η αντιμετώπιση της βίας στα Πανεπιστήμια, η διεθνοποίηση των ΑΕΙ και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση.

Την Παρασκευή 9 Μαΐου αναμένεται η κεντρική ομιλία της υπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη, παρουσία του υφυπουργού Νίκου Παπαϊωάννου και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Μπουραντώνη.

Τι είπε η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη σήμερα το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», για τα έντονα φαινόμενα ανομίας στα Πανεπιστήμια.

«Σήμερα θα γίνει η σύνοδος των πρυτάνεων και θα είμαι κι εγώ παρούσα, προκειμένου να ζητήσω να κλείσει το θέμα των σχεδίων ασφαλείας στα Πανεπιστήμια», τόνισε αρχικά και συμπλήρωσε πως από το 2021 έχουν δοθεί 10 εκ. ευρώ στους πρυτάνεις για τα σχέδια αυτά.

Η κυρία Ζαχαράκη, τόνισε πως το σχέδιο για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας στα Πανεπιστήμια, θα κινηθεί σε 3 βασικούς άξονες

- Πρόληψη μέσω ελεγχόμενης εισόδου στους πανεπιστημιακούς χώρους

- Αυστηροποίηση των ποινών για τους παραβάτες, που θα μπορεί να φτάνει μέχρι και τη διαγραφή

Οι παραβάτες που θα προκαλούν φθορές, θα επιβαρύνονται και με το κόστος αποκατάστασης τους.
Η κυρία Ζαχαράκη, επεσήμανε πως μεμονωμένα περιστατικά αμαυρώνουν την εικόνα των δημόσιων πανεπιστημίων κι αυτό είναι κρίμα γιατί γίνεται καλή δουλειά κι αυτό φαίνεται από τις επιδόσεις των φοιτητών μας όταν πηγαίνουν στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά όπου διαπρέπουν.

Τέλος και μεταξύ άλλων, η Υπουργός Παιδείας, υπογράμμισε πως τα κονδύλια για τα δημόσια πανεπιστήμια, έχουν αυ6ξηθεί κατά 116% από το 2019 έως και σήμερα.

Αυτά τα μέτρα θα παρουσιάσει η Σοφία Ζαχαράκη αύριο στη Σύνοδο Πρυτάνεων για την πανεπιστημιακή ασφάλεια

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη αυστηρών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της βίας και των επεισοδίων εντός των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με πληροφορίες:

- Θα εκκινούνται αυτόματα πειθαρχικές διαδικασίες για φοιτητές που προκαλούν επεισόδια.

- Σε περιπτώσεις ποινικών διώξεων, όπως το πρόσφατο περιστατικό στην Πολυτεχνειούπολη, θα αναστέλλεται άμεσα η φοιτητική ιδιότητα.

- Σε περίπτωση καταδίκης, προβλέπεται οριστική διαγραφή από τα μητρώα.

Οι πρυτάνεις θα έχουν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση σχεδίων ασφαλείας, αν και αποσύρεται η ιδέα σύνδεσης της χρηματοδότησης με την υποβολή τους.

Μέχρι στιγμής, μόνο 8 από τα 24 ΑΕΙ έχουν καταθέσει σχέδια ασφαλείας:

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πανεπιστήμιο Πατρών

Διεθνές Πανεπιστήμιο

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Στο μικροσκόπιο οι διαγραφές φοιτητών και ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης

Η υπουργός θα παρουσιάσει επίσης πλαίσιο για τις διαγραφές φοιτητών, τόσο για εκείνους που υπερβαίνουν τον προβλεπόμενο χρόνο σπουδών όσο και για εμπλεκόμενους σε πειθαρχικά ή ποινικά παραπτώματα.

Παράλληλα, θα τεθεί σε διαβούλευση η αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη με έμφαση:

- Στην ποιότητα σπουδών

- Στη σύνδεση με την αγορά εργασίας

- Στην απορρόφηση αποφοίτων

Διεθνοποίηση, αγγλόφωνα προγράμματα και στρατηγικές συνεργασίες

Η Σοφία Ζαχαράκη αναμένεται να δώσει έμφαση στη διεθνοποίηση των ΑΕΙ με την ανάπτυξη:

- Αγγλόφωνων προγραμμάτων σπουδών

- Διαπανεπιστημιακών συνεργασιών με κορυφαία ιδρύματα του εξωτερικού

- Στρατηγικών για την προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών

Αυτή η στρατηγική εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια για την ανάκτηση επιστημονικού δυναμικού (brain regain) μέσω αξιοποίησης ευρωπαϊκών πόρων, ενίσχυσης της έρευνας και δημιουργίας καλύτερων προοπτικών απασχόλησης.

Προβληματισμός στα ΑΕΙ για πόρους και αυτονομία

Αν και οι εξαγγελίες συνοδεύονται από φιλόδοξο πλάνο μετασχηματισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα εκφράζουν επιφυλάξεις, επικαλούμενα:

Περιορισμένη χρηματοδότηση

Ανεπάρκεια προσωπικού

Έλλειψη διοικητικής αυτονομίας

Τη Σύνοδο απασχόλησαν και δράσεις ενίσχυσης της απασχολησιμότητας, όπως:

Πρακτική άσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας

Συνεργασία με επιχειρήσεις

Προγράμματα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας

---------------------------

Στη Χαλκιδική ξεκίνησε την Τρίτη, 6 Μαΐου,  η 108η Σύνοδος Πρυτάνεων των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων, η οποία θα διαρκέσει έως την Παρασκευή, 9 Μαΐου 2025.

Η 108η Σύνοδος φιλοξενείται από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τον Πρύτανη Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη.

Το προεδρείο πλαισιώνεται από την Καθηγήτρια Χριστίνα Κουλούρη (Πάντειο) και τον Καθηγητή Αθανάσιο Κατσή (Πελοποννήσου).

------------------------------

Στην Χαλκιδική μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της 108ης Συνόδου Πρυτάνεων η οποία διεξάγεται στη Χαλκιδική υπό την Προεδρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και Προεδρεύοντα τον Καθηγητή Στυλιανό Κατρανίδη, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και των άλλων μελών του Προεδρείου της Συνόδου, της Πρυτάνεως του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Καθηγήτριας Χριστίνας Κουλούρη και του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή Αθανάσιου Κατσή.

Την υπουργό Παιδείας θα συνοδεύουν η Διευθύντρια του γραφείου της Κανέλλα  Εξαρχάκου και οι συνεργάτες της Κατερίνα Γαλανού και Αγάθη - Ελευθερία  Περγάλια.

Στη Σύνοδο θα παραβρεθούν ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου και ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Μπουραντώνης.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα
Νέος Πάπας: Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα - Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία
Η πρώτη συνεδρίαση του Κονκλαβίου διήρκησε περίπου τρεις ώρες, χωρίς οι 133 εκλέκτορες να καταλήξουν στον 267ο διάδοχο του Αγίου Πέτρου
Νέος Πάπας: Μαύρος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα - Άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία