Με αφορμή τα δηµοσιεύµατα, σε Γυµνάσιο της Πάτρας, όπου γυµναστής έθεσε σεξιστικά και προσβλητικά κριτήρια για την επιλογή µαθητριών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, μίλησε για τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών/τριών στις παρελάσεις.
Η βουλεύτρια Κυριακή Μάλαμα ανέφερε στην υπουργό Παιδείας πως «η Υπουργική Απόφαση Γ4/150/2000 (ΦΕΚ 246/Β/2-3-2000) προβλέπει ότι οι µαθητές που θα συµµετέχουν στις παρελάσεις επιλέγονται µε βάση την «άρτια εµφάνιση, το παράστηµα και το ήθος». «Αυτή η ασαφής και επικίνδυνη διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για αυθαίρετες κρίσεις, αποκλεισµούς µαθητών µε βάση εξωτερικά ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά και, όπως αποδεικνύεται, δίνει έδαφος ακόµη και για σεξιστικές συµπεριφορές από εκπαιδευτικούς» τόνισε.
Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας υποστήριξε πως «η εν λόγω απόφαση αποτελεί οδηγό για τις σχολικές παρελάσεις και καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών/τριών, τις διαδικασίες προετοιμασίας, τους κανόνες συμπεριφοράς, αμφίεσης κ.λπ., διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τήρηση των κανόνων και την εύρυθμη διεξαγωγή τους σε εθνικές εορτές».
«Δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι συμπεριληπτική, δεν εξαιρεί μαθητές/τριες από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και υποχρεώσεις της σχολικής μονάδας που αφορούν όλους, ενώ ο στόχος είναι η διασφάλιση αυτών των εκδηλώσεων» υπογράμμισε η Σ. Ζαχαράκη.
Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση δ’ της παραγράφου «Σύνθεση τμημάτων παρέλασης», στην οποία περιγράφεται ότι «Τα τμήματα των σχολείων κατά την παρέλαση θα παρουσιάζουν ένα ομοιόμορφο σύνολο και η εμφάνιση θα είναι αυτή που θα αρμόζει σε μαθητές-τριες».
Επίσης, απάντησε ότι δεν αποκλείονται οι μαθητές με αναπηρία.
Τέλος, επισήμανε ότι έχει διαταχθεί ΕΔΕ για το συγκεκριμένο περιστατικό.
Δείτε εδώ αναλυτικά την απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη.
Η απάντηση της Σοφίας Ζαχαράκη
Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:
Το πλαίσιο και οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση των παρελάσεων στις Εθνικές επετείους περιγράφονται στην υπό στοιχεία Γ4/150/24-2-2000 Υ.Α. με θέμα «Ορισμός του τρόπου σύνθεσης των τμημάτων της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας κατά τις παρελάσεις στις Εθνικές επετείους και του τρόπου επιλογής σημαιοφόρου και παραστατών στα σχολεία Β/θμιας Εκπαίδευσης» (Β΄246).
Η εν λόγω απόφαση αποτελεί οδηγό για τις σχολικές παρελάσεις και καθορίζει τις προϋποθέσεις συμμετοχής των μαθητών/τριών, τις διαδικασίες προετοιμασίας, τους κανόνες συμπεριφοράς, αμφίεσης κ.λπ., διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τήρηση των κανόνων και την εύρυθμη διεξαγωγή τους σε εθνικές εορτές.
Δεδομένου ότι η εκπαίδευση είναι συμπεριληπτική, δεν εξαιρεί μαθητές/τριες από τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και υποχρεώσεις της σχολικής μονάδας που αφορούν όλους, ενώ ο στόχος είναι η διασφάλιση αυτών των εκδηλώσεων.
Ειδικότερα, στην περίπτωση δ’ της παραγράφου «Σύνθεση τμημάτων παρέλασης» περιγράφεται ότι «Τα τμήματα των σχολείων κατά την παρέλαση θα παρουσιάζουν ένα ομοιόμορφο σύνολο και η εμφάνιση θα είναι αυτή που θα αρμόζει σε μαθητές-τριες».
Περαιτέρω, αναφέρεται ότι «Επειδή η παρέλαση γίνεται για ανάμνηση αλλά και για να τιμηθούν πρόσωπα και γεγονότα μιας ορισμένης χρονικής περιόδου που έχει αξία για μας σήμερα θα πρέπει η ποιότητα αυτής της εκδήλωσης να είναι η υψηλότερη»
Επιπλέον, δεν αποκλείονται οι μαθητές με αναπηρία. Αντιθέτως δίνεται η δυνατότητα σε όλους να μετέχουν εφόσον το επιθυμούν οι ίδιοι και οι γονείς τους. Το περιεχόμενο της διάταξης ρυθμίζει ώστε να υπάρχει στάθμιση των εκάστοτε περιστατικών.
Τέλος, όπως προκύπτει από το με αρ. πρωτ. Φ. 2.1.Δ./4815/26-03-2025 έγγραφο της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, έχει διαταχθεί άμεσα ΕΔΕ για το συγκεκριμένο συμβάν, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται εντός του προβλεπόμενου εκ του νόμου χρονικού διαστήματος.
Η ερώτηση της βουλεύτριας Κυριακής Μάλαμα
Διακρίσεις στις µαθητικές παρελάσεις και η ευθύνη του Υπουργείου για τη διατήρηση ενός αναχρονιστικού πλαισίου επιλογής µαθητών
Σύµφωνα µε πρόσφατα δηµοσιεύµατα, σε Γυµνάσιο της Πάτρας γυµναστής έθεσε σεξιστικά και προσβλητικά κριτήρια για την επιλογή µαθητριών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Το γεγονός φέρνει στην επιφάνεια την επικίνδυνη και ντροπιαστική πραγµατικότητα που έχει διατηρηθεί από το Υπουργείο Παιδείας εδώ και δεκαετίες: την ύπαρξη µιας αναχρονιστικής Υπουργικής Απόφασης που επιτρέπει διακρίσεις, αποκλεισµούς και υποκειµενικές επιλογές µε βάση εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Η Υπουργική Απόφαση Γ4/150/2000 (ΦΕΚ 246/Β/2-3-2000) προβλέπει ότι οι µαθητές που θα συµµετέχουν στις παρελάσεις επιλέγονται µε βάση την «άρτια εµφάνιση, το παράστηµα και το ήθος». Αυτή η ασαφής και επικίνδυνη διατύπωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο για αυθαίρετες κρίσεις, αποκλεισµούς µαθητών µε βάση εξωτερικά ή άλλα προσωπικά χαρακτηριστικά και, όπως αποδεικνύεται, δίνει έδαφος ακόµη και για σεξιστικές συµπεριφορές από εκπαιδευτικούς.
Η συγκεκριµένη απόφαση, επιπλέον, διαχωρίζει και τους µαθητές µε αναπηρία, καθώς απαιτεί πέρα από τη σύµφωνη γνώµη των γονέων τους, και την έγκριση του συλλόγου διδασκόντων για να συµµετέχουν στις παρελάσεις. Δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας έχει νοµιµοποιήσει µια διαδικασία όπου εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν αν ένας µαθητής µε αναπηρία θα έχει το δικαίωµα να παρελάσει ή όχι!
Επειδή είναι αδιανόητο το 2024 το ελληνικό κράτος να συντηρεί ένα κανονιστικό πλαίσιο που προάγει διακρίσεις, σωµατική και κοινωνική απαξίωση, καθώς και έµµεσο αποκλεισµό µαθητών.
Επειδή το γεγονός ότι το συγκεκριµένο περιστατικό ήρθε στο φως µόνο λόγω των αντιδράσεων γονέων, αποδεικνύει ότι πιθανώς τέτοιες πρακτικές εφαρµόζονται και αλλού, χωρίς να γνωστοποιούνται. Επειδή το σχολείο δεν µπορεί και δεν πρέπει να είναι χώρος διάκρισης, αποκλεισµού ή επιβολής αυθαίρετων κοινωνικών προτύπων.
Επειδή το Υπουργείο Παιδείας έχει ευθύνη να εξαλείψει κάθε αναχρονιστική ρύθµιση που νοµιµοποιεί διακρίσεις και να διασφαλίσει ότι κανένας µαθητής δεν θα υποστεί ξανά προσβλητική και άνιση µεταχείριση σε οποιοδήποτε πλαίσιο του δηµόσιου σχολείου.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Για ποιο λόγο διατηρείται ακόµα σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση Γ4/150/2000, που επιτρέπει τέτοιου είδους διακρίσεις στις µαθητικές παρελάσεις;
Πώς διασφαλίζει το Υπουργείο ότι τέτοια φαινόµενα αποκλεισµού µαθητών µε βάση το φύλο, την εξωτερική εµφάνιση ή άλλα χαρακτηριστικά δεν επαναλαµβάνονται;
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο ώστε να καταργηθεί ο όρος της “άρτιας εµφάνισης” και άλλες διατυπώσεις που επιτρέπουν την αυθαίρετη και µεροληπτική επιλογή µαθητών;
Με ποια λογική το Υπουργείο απαιτεί από τον σύλλογο διδασκόντων να εγκρίνει τη συµµετοχή µαθητών µε αναπηρία στις παρελάσεις;
Θεωρείτε ότι είναι νόµιµο και ηθικό να τίθεται υπό διαβούλευση το δικαίωµα ενός µαθητή να συµµετέχει ισότιµα σε µια σχολική εκδήλωση;
Υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να προχωρήσει άµεσα στην αναθεώρηση ή πλήρη κατάργηση αυτής της Υπουργικής Απόφασης, που εκθέτει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστηµα διεθνώς και νοµιµοποιεί απαράδεκτες διακρίσεις µέσα στο σχολικό περιβάλλον;
Η ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ