Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς θα κάνετε αίτηση στις προκηρύξεις του β' σταδίου
Unsplash
Η διαδικασία επιλογής διοικήσεων σε ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΙΕΠ, ΕΟΠΠΕΠ, ΔΙΟΦΑΝΤΟ, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΚΥ και Βιβλιοθήκες - Δείτε αναλυτικά τα δικαιολογητικά για τη συμμετοχή

Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ορίζονται στην απόφαση που εκδόθηκε από το ΑΣΕΠ.

Αναλυτικότερα, στην απόφαση ορίζονται τα ζητήματα της διαδικασίας επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα και των φορέων του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΙΝΕΔΙΒΙΜ, ΙΕΠ, ΕΟΠΠΕΠ, ΔΙΟΦΑΝΤΟ, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΚΥ και οι βιβλιοθήκες.

Σημειώνεται πως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι δυνατόν να εκδίδεται από το εποπτεύον υπουργείο για μία ή περισσότερες θέσεις, για ένα ή περισσότερα νομικά πρόσωπα της αρμοδιότητάς τους.

Αναλυτικά

Δικαιολογητικά Συμμετοχής

Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις οδηγίες της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και συνοδεύεται από:

1. Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων του ατομικού δελτίου ταυτότητας ή της σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της αρμόδιας αρχής ή των κρίσιμων σελίδων του διαβατηρίου (δηλαδή αυτών όπου αναφέρονται ο αριθμός και τα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου) ή των δύο όψεων της άδειας οδήγησης.

2. Παράβολο εκατό (100) ευρώ, το οποίο προμηθεύεται ο υποψήφιος ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικού παραβόλου (e-Παράβολο).

3. Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα στην ελληνική γλώσσα, προκειμένου οι υποψήφιοι να αξιολογηθούν πληρέστερα κατά τη διαδικασία επιλογής από την αρμόδια επιτροπή. Στο βιογραφικό σημείωμα, μπορούν να αναγράψουν οποιοδήποτε πληροφοριακό στοιχείο θεωρούν χρήσιμο (ενδεικτικά: ξένες γλώσσες, επιμόρφωση, σεμινάρια, δεξιότητες πληροφορικής καθώς και κάθε άλλη αναγκαία κατά την κρίση του υποψηφίου γνώση ή δεξιότητα. Για ειδικές δραστηριότητες, όπως συγγραφικό έργο, παρουσιάσεις/εισηγήσεις σε συνέδρια και
ημερίδες, εκπροσώπηση σε συμβούλια, επιτροπές και ομάδες εργασίας, να αναγράφεται αντίστοιχα, το βιβλίο, το επιστημονικό περιοδικό/εκδοτικός οίκος, τόμος, έτος έκδοσης/δημοσίευσης και για τις δραστηριότητες που έχει εκδοθεί απόφαση ή ΦΕΚ ο αριθμός τους). Τα εν λόγω στοιχεία οι υποψήφιοι δεν τα προσκομίζουν, παρά μόνο εφόσον οι ίδιοι κρίνουν απαραίτητο στο στάδιο της διαδικασίας διεξαγωγής της συνέντευξης. 

4. Τα απαιτούμενα από την πρόσκληση έγγραφα, δικαιολογητικά, πιστοποιητικά, τίτλους σπουδών και λοιπά αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρόσκληση, ήτοι:

α. Βασικός Τίτλος Σπουδών

Πτυχίο ιδρύματος πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, στο οποίο αναγράφεται η ημερομηνία και το έτος κτήσης αυτού. Εάν ο τίτλος Π.Ε. ή Τ.Ε. έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή απαιτείται να προσκομισθεί Πράξη Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας ή Πιστοποιητικό αναγνώρισης περί ισοτιμίας, και αντιστοιχίας του τίτλου από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). ή Πράξη αναγνώρισης από το Διαπανεπιστημιακό Κέντρο Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών Αλλοδαπής (ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α. για απαιτούμενο βασικό τίτλο σπουδών Π.Ε.) ή Πράξη αναγνώρισης από το Ινστιτούτο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Ι.Τ.Ε. (για απαιτούμενο βασικό τίτλο σπουδών Τ.Ε.), για την ισοτιμία, και αντιστοιχία του τίτλου. Στην περίπτωση που από την πράξη ή το πιστοποιητικό αναγνώρισης δεν προκύπτει η κατεύθυνση/ειδίκευση απαιτείται βεβαίωση από το
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα που χορήγησε τον τίτλο, η οποία να καθορίζει την κατεύθυνση/ειδίκευση, καθώς και επίσημη μετάφρασή της.

Για τα πτυχία από Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Κύπρου που αποκτήθηκαν πριν από την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (01.05.2004) και αναφέρονται στο π.δ. 299/1997, δεν απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία. Για τα πτυχία τα οποία έχουν χρόνο κτήσης μετά την ένταξή της στη Ε.Ε, απαιτείται ισοτιμία και αντιστοιχία ή Ακαδημαϊκή Ισοδυναμία.

β. Διδακτορικός/Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ετήσιας τουλάχιστον φοίτησης προσκομίζουν ευκρινή φωτοτυπία του διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος, καθώς και βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που να καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο αυτών εφόσον δεν προκύπτει σαφώς από τους προσκομιζόμενους τίτλους. Όσον αφορά την ημεροχρονολογία κτήσης του διδακτορικού τίτλου σπουδών απαιτείται βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. από την οποία προκύπτει η ημερομηνία και το έτος επιτυχούς υποστήριξης του θέματος της διδακτορικής διατριβής. 

Ως χρόνος κτήσης των μεταπτυχιακών τίτλων λογίζεται η ημερομηνία περάτωσης των σπουδών ήτοι επιτυχίας στα προβλεπόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποστήριξης της τυχόν απαιτούμενης διπλωματικής/μεταπτυχιακής εργασίας, ο οποίος να προκύπτει από σχετική βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Α.Ε.Ι. Ειδικά για τους ενιαίους και αδιάσπαστους τίτλους σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) της ημεδαπής, απαιτείται η προσκόμιση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, περί υπαγωγής του τμήματος στις διατάξεις του ν. 4957/2022 (Α’ 141), εφόσον η απόφαση αυτή έχει δημοσιευθεί μέχρι τη λήξη της προθεσμίας
υποβολής των αιτήσεων της παρούσας πρόσκλησης. 

Επιπλέον, ισχύουν και αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που είχαν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 46 του ν. 4485/2017 (Α’ 114). Από την υποχρέωση επισύναψης πράξης αναγνώρισης Ακαδημαϊκής Ισοδυναμίας ή την ισοτιμία και την αντιστοιχία των προπτυχιακών τίτλων σπουδών ή των διδακτορικών ή μεταπτυχιακών τίτλων εξαιρούνται: 

i. Όσοι έχουν λάβει πτυχίο ή δίπλωμα ανώτατης εκπαίδευσης που έχει αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους οποίους έχει χορηγηθεί πράξη αναγνώρισης επαγγελματικής ισοτιμίας από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΑΕΙΤΤΕ) του άρθρου 10
του π.δ. 165/2000 (Α’ 149), 

ii. οι κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ανώτατης ή μεταδευτεροβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του άρθρου 55 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78),

iii. οι κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από το ΣΑΕΠ, βάσει της παρ. 2 του άρθρου 1 του π.δ. 38/2010
(Α’ 78), 

iv. όσοι έχουν λάβει διπλώματα, πιστοποιητικά ή άλλους τίτλους που έχουν αποκτηθεί σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης διπλωμάτων, άδεια άσκησης επαγγέλματος από τις κατά περίπτωση αρμόδιες εθνικές αρχές, σύμφωνα με τα π.δ. 40/1986 (Α’ 14), 84/1986 (Α’ 31) 38/2010 (Α’ 78), 97/1986 (Α’ 35), 98/1986 (Α’ 35), 53/2004 (Α’ 43), 40/2006 (Α’ 43) και την υπό στοιχεία Α4/5226/1987 (Β’ 613) υπουργική απόφαση, 

v. οι κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικών  προσόντων από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), όπως ισχύει,

vi. οι κάτοχοι απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτων χωρών από το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του άρθρου 56 του π.δ. 38/2010 (Α’ 78), όπως ισχύει.

Επιπλέον, εξαιρούνται:

Ι. Κάτοχοι πτυχίων Π.Ε. με δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή/τριας, Ιατρού, Οδοντιάτρου, Φαρμακοποιού και Τ.Ε. με δυνατότητα άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή/τριας, Μαιών/ευτών. Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι πτυχίων Π.Ε.:

α. Νοσηλευτικής
β. Ιατρικής
γ. Οδοντιατρικής
δ. Φαρμακευτικής τα οποία έχουν χορηγηθεί από Κράτη Μέλη της Ε.Ε., εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωση ότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ του π.δ. 38/2010 ή σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στις διατάξεις των π.δ. 40/1986 (Α’ 14) (νοσοκόμοι), 84/1986 (Α’ 31) (ιατροί), 97/1986, 98/1986, (Α’ 35) (οδοντίατροι), 213/2003 (Α’ 172) και της υπό στοιχεία Α4/5226/1987 (Β’ 613) (φαρμακοποιοί) υπουργικής απόφασης εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου.

ΙΙ. Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι πτυχίων Τ.Ε.:

α. Νοσηλευτικής

β. Μαιευτικής τα οποία έχουν χορηγηθεί από Κράτη Μέλη της Ε.Ε., εφόσον τους έχει χορηγηθεί άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ή βεβαίωση ότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις του Κεφαλαίου ΙΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ του π.δ. 38/2010 ή σύμφωνα με όσα προβλέπονταν στις διατάξεις των π.δ. 40/1986 (Α’ 14) (νοσοκόμοι), 97/1986 (Α’ 35) (μαίες/- ευτές) εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως αναγνώρισης για την ισοτιμία και την αντιστοιχία του τίτλου, αλλά δεν εξαιρούνται και από την υποχρέωση προσκόμισης πράξεως του ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α ή Ι.Τ.Ε. ή Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τη βαθμολογική αντιστοιχία του τίτλου.

γ. Άδειες Άσκησης Επαγγέλματος ή άλλες Επαγγελματικές Άδειες, Βεβαιώσεις Οι υποψήφιοι για τους οποίους απαιτείται ως απαραίτητο πρόσθετο προσόν άδεια άσκησης επαγγέλματος
ή άλλη επαγγελματική άδεια, προσκομίζουν την αντίστοιχη επαγγελματική άδεια από τον αρμόδιο φορέα.

δ. Εμπειρία Ως εμπειρία κατά την έννοια των διατάξεων της παρούσας νοείται η πραγματική εμπειρία του υποψηφίου που έχει αποκτηθεί στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Για τον υπολογισμό της κατά περίπτωση εμπειρίας στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών με τον οποίο ο υποψήφιος μετέχει στην διαγωνιστική διαδικασία ή την κατά περίπτωση απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για την απόδειξη της εμπειρίας σε φορείς του δημοσίου τομέα απαιτείται προσκόμιση βεβαίωσης υπηρεσιακής κατάστασης ή πιστοποιητικό Υπηρεσιακών Μεταβολών, βάσει των στοιχείων του προσωπικού μητρώου του Υπαλλήλου. Ο χρόνος εμπειρίας που δηλώνει ο υποψήφιος πρέπει να συμφωνεί με τον χρόνο που προκύπτει από τα ανωτέρω δικαιολογητικά. 

Ως φορείς του Δημοσίου νοούνται: οι Υπηρεσίες του Δημοσίου, τα Ν.Π.Δ.Δ., οι Ο.Τ.Α., πρώτου και δεύτερου βαθμού, τα Ν.Π.Ι.Δ. του δημόσιου τομέα της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 4765/2021, όπως ισχύει. Ως εργασία που έχει διανυθεί στον Δημόσιο Τομέα θεωρείται επίσης: 

i) η απασχόληση κατά τη διάρκεια της Στρατιωτικής Θητείας,

ii) η συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (STAGE) του ΟΑΕΔ και

iii) η απασχόληση με Σύμβαση Έργου σε φορείς του Δημοσίου. Για τους υποψήφιους που δεν ανήκουν στον δημόσιο τομέα, τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται κατά περίπτωση, για την απόδειξη του είδους και της χρονικής διάρκειας της εμπειρίας, είναι τα εξής:

Όταν η εμπειρία έχει αποκτηθεί στην ημεδαπή:

(i) Για τους μισθωτούς: 

α. Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού Φορέα, από την οποία προκύπτει η χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

β. Βεβαίωση του οικείου εργοδότη, από την οποία προκύπτει επακριβώς η χρονική διάρκεια και το είδος της
εμπειρίας του καθώς και η τυχόν θέση ευθύνης.

(ii) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

α. Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού Φορέα, στην
οποία αναγράφεται η χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

β. Μία τουλάχιστον σχετική σύμβαση ή δελτία παροχής υπηρεσιών που καλύπτουν ενδεικτικώς τη χρονική διάρκεια και το είδος της εμπειρίας. Η έρευνα ή η συμμετοχή σε ερευνητικά κέντρα ή προγράμματα λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος εμπειρίας. Στην 81972 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Τεύχος B’ 7336/23.12.2023 περίπτωση που ο συμμετέχων σε έρευνα ή σε ερευνητικά κέντρα ή προγράμματα υποψήφιος είναι ασφαλισμένος, ισχύουν τα κατά περίπτωση αναφερόμενα ανωτέρω για την απόδειξη της εμπειρίας. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος δεν είναι ασφαλισμένος, απαιτείται να προσκομίσει βεβαίωση του διοικητικού υπευθύνου (του Γραμματέα ή Προέδρου της Επιτροπής Ερευνών) ή/και του επιστημονικού υπευθύνου στην οποία θα αναφέρονται όλα τα παρακάτω στοιχεία:

α. Ο τίτλος και η διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος ή έργου,

β. το αντικείμενο της έρευνας,

γ. η χρονική διάρκεια απασχόλησης του υποψηφίου,
και

δ. η συμβατική σχέση με την οποία συνδεόταν ο υποψήφιος με τον φορέα. Τα ανωτέρω ισχύουν εφόσον ο υποψήφιος κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του κατείχε
τον απαιτούμενο από την προκήρυξη βασικό τίτλο σπουδών ή την απαιτούμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Οι υποψήφιοι που επικαλούνται ως εμπειρία διδακτική απασχόληση στην τριτοβάθμια, δευτεροβάθμια, μεταδευτεροβάθμια ή και πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην ημεδαπή, πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσουν τα ακόλουθα:

α. Βεβαίωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ή φορέα όπου παρείχε την εργασία του, στην οποία να αναφέρονται οπωσδήποτε:

α. η σχέση εργασίας,
β. η ακριβής ιδιότητα με την οποία παρασχέθηκε το
διδακτικό έργο,
γ. το διδαχθέν/διδαχθέντα μαθήματα,
δ. η διάρκεια,
ε. το είδος της διδακτικής απασχόλησης (πλήρης ή μερική),

στ. τα συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα αυτής (ώρες ανά εβδομάδα για χ εβδομάδες ή μήνες και σύνολο ωρών διδασκαλίας) ή τον συνολικό αριθμό ημερών πλήρους  απασχόλησης,

ζ. το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης που ίσχυε κατά τον χρόνο που παρασχέθηκε το διδακτικό έργο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Το πλήρες ωράριο εβδομαδιαίας διδακτικής απασχόλησης πρέπει να αναφέρεται στη βεβαίωση ακόμη και όταν προκύπτει με ανάλογη εφαρμογή διάταξης, κατ’
αντιστοιχία προς άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης.

β. Βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα, στην οποία να αναγράφεται η χρονική διάρκεια της ασφάλισης. Το χρονικό διάστημα που προκύπτει από τη βεβαίωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ή φορέα πρέπει να συμφωνεί με τη βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού φορέα. Σε περίπτωση που η διδακτική εμπειρία έχει αποκτηθεί σε δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα ή φορέα, το εν λόγω δικαιολογητικό δεν απαιτείται. Σε περίπτωση που η διδακτική εμπειρία έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, οι υποψήφιοι οφείλουν να προσκομίσουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά σε επίσημη μετάφραση.

γ. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση του υποψηφίου στην οποία πρέπει να δηλώνονται επακριβώς η χρονική διάρκεια, καθώς και τα στοιχεία του εργοδότη, φυσικού
προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο.
Ως χρόνος εμπειρίας αναγνωρίζεται και η απασχόληση που προκύπτει κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας. Η βεβαίωση των αρμοδίων αρχών πρέπει να
αναφέρει και τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης.

Στην περίπτωση αυτή η σχετική ειδικότητα πρέπει να έχει αποκτηθεί πριν από την κατάταξη του υποψηφίου. Στην περίπτωση που η ειδικότητα αποκτάται κατά τη
διάρκεια της θητείας, η σχετική εμπειρία αναγνωρίζεται από την απόκτησή της και μετά. Όταν από την προκήρυξη απαιτείται άδεια άσκησης επαγγέλματος, ο χρόνος της
παραπάνω εμπειρίας υπολογίζεται μετά την απόκτηση της απαιτούμενης άδειας.
Για εμπειρία η οποία έχει αποκτηθεί στην αλλοδαπή, επιπλέον των λοιπών  δικαιολογητικών που απαιτούνται από τις ανωτέρω περιπτώσεις ο υποψήφιος προσκομίζει:

(i) Όταν, κατά το ισχύον νομικό καθεστώς του κράτους, η ασφάλιση των εργαζομένων για συγκεκριμένο επάγγελμα ή συγκεκριμένη σχέση εργασίας είναι υποχρεωτική:

α. Βεβαίωση του εργοδότη στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται η χρονική διάρκεια και το είδος της απασχόλησης του ενδιαφερομένου, και

β. βεβαίωση του οικείου ασφαλιστικού Οργανισμού, είτε πρόκειται για αμιγώς κρατική ή αμιγώς ιδιωτική ή

μικτή ασφάλιση, για τη χρονική διάρκεια της απασχόλησης του ενδιαφερομένου.
(ii) Όταν, κατά το ισχύον νομικό καθεστώς του κράτους, η ασφάλιση των εργαζομένων για συγκεκριμένο επάγγελμα ή συγκεκριμένη σχέση εργασίας είναι μη
υποχρεωτική:

α. Βεβαίωση του εργοδότη στον οποίο απασχολήθηκε, στην οποία να αναφέρεται η χρονική διάρκεια και το είδος της απασχόλησης του ενδιαφερομένου, και 

β. βεβαίωση της αρμόδιας Αρχής του κράτους στο οποίο απασχολήθηκε ότι η ασφάλιση για το συγκεκριμένο επάγγελμα ή για τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας δεν είναι υποχρεωτική, κατά τη νομοθεσία του κράτους τούτου.

(iii) Όταν ο χρόνος εμπειρίας έχει διανυθεί σε Υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα της αλλοδαπής, μπορεί να αποδεικνύεται και με βεβαίωση του αντίστοιχου δημόσιου Φορέα.

(iv) Στις περιπτώσεις εργαζομένων σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αναγνώριση τυχόν προϋπηρεσίας, εφαρμόζονται τα ισχύοντα περί δικαιώματος άσκησης επαγγέλματος στο κράτος - μέλος που παρασχέθηκε η εργασία. Για την αξιολόγηση αυτής απαιτείται η προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης από το αρμόδιο κατά νόμο Όργανο του κράτους-μέλους προέλευσης. Για τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα,  επαγγελματική εμπειρία εκτός δημοσίου τομέα η οποία τυχόν δεν έχει αναγνωρισθεί ως προϋπηρεσία δυνάμει των διατάξεων του π.δ. 69/2016 (Α’ 127) μπορεί να αποδειχθεί
με τα παραπάνω αναφερόμενα. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος πρέπει να δηλώνει, επακριβώς, τη χρονική διάρκεια και το είδος της εμπειρίας του καθώς και τα
Τεύχος B’ 7336/23.12.2023 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 81973 στοιχεία του εργοδότη, φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας της επιχείρησης, αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο
προκειμένου να αποδείξει το είδος της παρασχεθείσας εργασίας.

ε. Τίτλοι γλωσσομάθειας - Τρόπος απόδειξης Για τη γνώση της ξένης γλώσσας και την απόδειξη αυτής ισχύουν τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του π.δ. 85/2022 (Α’ 232) και στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΓΛΩΣΣΟΜΑΘΕΙΑΣ της τελευταίας προκήρυξης του ΑΣΕΠ που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του και εκδόθηκε πριν από την έκδοση της σχετικής πρόσκλησης. Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις γλωσσομάθειας της αλλοδαπής πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα, όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις. Από την υποχρέωση μετάφρασης εξαιρούνται τίτλοι γλωσσομάθειας στις γλώσσες αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική και ισπανική. Οι τίτλοι του προηγούμενου εδαφίου, όταν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, γίνονται αποδεκτοί χωρίς επικύρωση.

στ. Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις Τα απαιτούμενα από την πρόσκληση δικαιολογητικά γίνονται αποδεκτά ως εξής:

i. Δημόσια έγγραφα της ημεδαπής που έχουν εκδοθεί από υπηρεσίες και φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. τίτλοι σπουδών - άδειες -
πιστοποιητικά-βεβαιώσεις κ.λπ.), γίνονται αποδεκτά εφόσον υποβάλλονται σε ευκρινή μορφή.

ii. Ιδιωτικά έγγραφα της ημεδαπής γίνονται αποδεκτά εφόσον υποβάλλονται σε ευκρινή μορφή, χωρίς επικύρωση από δικηγόρο ή θεώρηση από υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα (π.χ. πιστοποιητικά και βεβαιώσεις απόδειξης γνώσης Η/Υ, ιατρική γνωμάτευση, τιμολόγια, Α.Π.Υ.).

iii. Έγγραφα της αλλοδαπής (τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις) γίνονται αποδεκτά εφόσον υποβάλλονται σε ευκρινή μορφή τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων τα
οποία έχουν εκδοθεί από αλλοδαπές αρχές και έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο, ή τα φωτοαντίγραφα ιδιωτικών εγγράφων τα οποία έχουν επικυρωθεί από δικηγόρο.

Τίτλοι, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις της αλλοδαπής που απαιτούνται από την προκήρυξη πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένοι στην ελληνική γλώσσα. Η επίσημη
μετάφρασή τους γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών (η οποία καταργήθηκε στις 31.08.2021 σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 478 του
ν. 4781/2021) ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από δικηγόρο.

Σημειώνεται ότι από 01.09.2021, οι υποψήφιοι μπορούν να αναζητούν και να επιλέγουν μεταφραστή στη διεύθυνση metafraseis.services.gov.gr ή μέσω της εφαρμογής «Πιστοποιημένοι Μεταφραστές» της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr. Συγκεκριμένα, η πρόσβαση στην εφαρμογή γίνεται ακολουθώντας τα εξής βήματα:

πληκτρολόγηση της διεύθυνσης www.gov.gr, επιλογή της κατηγορίας Πολίτης και καθημερινότητα, και στη συνέχεια επιλογή Μεταφράσεις, Αναζήτηση πιστοποιημένου μεταφραστή, Είσοδος στην υπηρεσία.

Προκειμένου περί τίτλων σπουδών με τους οποίους αποδεικνύεται η γνώση της ξένης γλώσσας (πλην των πέντε ανωτέρω), τίτλοι που προσκομίζονται σε απλά φωτοαντίγραφα γίνονται δεκτοί, υπό την προϋπόθεση ότι προσκομίζονται και επικυρωμένες μεταφράσεις αυτών, στις οποίες γίνεται μνεία ότι στους νόμιμους μεταφραστές είχαν προσκομισθεί τα πρωτότυπα ή επικυρωμένα αντίγραφα των τίτλων.
 

Δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα