δομνα μιχαηλιδου
Μιχαηλίδου: «Είμαστε μέσα στις πέντε πρώτες χώρες -στην κορυφή της Ευρώπης, σε σχέση με το πόσους εκπαιδευτικούς έχουμε για τα παιδιά μας. Η πυκνότητα εκπαιδευτικών ανά παιδί στην Ελλάδα είναι στις πέντε υψηλότερες της Ευρώπης […] Αυτό, όμως, δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι έχουμε κενά, κάθε σχολική χρονιά»,

Μία ολιστική προσέγγιση στη χαρτογράφηση των εκπαιδευτικών αναγκών των σχολικών μονάδων για την κάλυψη των κενών, που παραδοσιακά υπάρχουν στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς θα επιχειρήσει το υπουργείο Παιδείας εισάγοντας από φέτος το καλοκαίρι ένα σύστημα αντίστροφης διαχείρισης και συγκέντρωσης της πληροφορίας για τα κενά, η οποία μέχρι σήμερα έχει αφετηρία τη σχολική μονάδα, από εκεί πηγαίνει στον διευθυντή εκπαίδευσης, τον περιφερειακό διευθυντή, με τελικό αποδέκτη το υπουργείο.

Αυτό εξήγγειλε η Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη σημερινή επίσκεψη σε σχολεία της Θεσσαλονίκης  και συναντήθηκε με τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των περιφερειακών ενοτήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και με τον περιφερειακό διευθυντή Αλέξανδρο Κόπτση.

δομνα κοπτσης

«Από τη νέα σχολική χρονιά το υπουργείο θα είναι σε θέση να εντοπίσει και να καταγράψει το ίδιο τα κενά και επί του πρακτέου, αντί να γίνεται η τρίτη κατανομή (σ.σ. των αναπληρωτών εκπαιδευτικών) τον Νοέμβριο, θα δίδονται οι θέσεις από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και η τρίτη κατανομή θα γίνεται στην αρχή της σχολικής χρονιάς. Άρα, αντί να κατανέμονται στην αρχή της σχολικής χρονιάς από τη σχολική μονάδα στη Διεύθυνση και μετά στο υπουργείο, τα κενά θα ορίζονται με μια πλήρη χαρτογράφηση από το υπουργείο και θα υπάρχει κατανομή των εκπαιδευτικών από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς», δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου.

Το νέο σύστημα θα εστιάσει στην πολυπλοκότητα της στελέχωσης των σχολείων όλης της Ελλάδας, δεδομένων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με τη νησιωτικότητα, τις απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, τις ανάγκες παράλληλης στήριξης, αλλά και με τη δυναμική κατάσταση στη δημιουργία κενών, καθώς πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις, που είναι εκ των προτέρων γνωστές, προκύπτουν -από την έναρξη και καθ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους- κενά από νόμιμες αποσπάσεις εκπαιδευτικών, άδειες για λόγους υγείας, άδειες μητρότητας κ.λπ.

«Είμαστε μέσα στις πέντε πρώτες χώρες -στην κορυφή της Ευρώπης, σε σχέση με το πόσους εκπαιδευτικούς έχουμε για τα παιδιά μας. Η πυκνότητα εκπαιδευτικών ανά παιδί στην Ελλάδα είναι στις πέντε υψηλότερες της Ευρώπης […] Αυτό, όμως, δεν αποτυπώνεται στην πραγματικότητα, η οποία δείχνει ότι έχουμε κενά, κάθε σχολική χρονιά», παρατήρησε η υφυπουργός, για να εξηγήσει τη φιλοσοφία του προγράμματος. Διευκρίνισε, περαιτέρω, πως στόχος είναι η ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά και τις κατηγορίες των εκπαιδευτικών αναγκών. «Αυτή τη στιγμή η παράλληλη στήριξη καταλαμβάνει μεγάλο ποσοστό των εκπαιδευτικών αναγκών, όταν έχουμε 20.000 εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης σε σύνολο 140.000 εκπαιδευτικών. Οπότε σκοπός είναι και αυτό το υψηλό ποσοστό να περιλαμβάνεται, με ένα νέο σύστημα ειδικής αγωγής, στο οποίο μελετούμε επίσης πώς θα καλύπτονται οι εξατομικευμένες ανάγκες αναπηρίας ή διαφορετικών μαθησιακών αναγκών των παιδιών, από εκπαιδευτικούς στο σχολείο», σημείωσε.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλιοθήκη, βιβλία, ράφι, μελέτη, ανάγνωση
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
Δυνατότητα εγγραφής στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν τα Δημόσια Δημοτικά Σχολεία που διαθέτουν αυτόνομο χώρο για τη...
Σχολικές βιβλιοθήκες Δημοτικών Σχολείων: Εγκύκλιος για τη διεύρυνση του δικτύου
παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση