kerameos
Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις για να προσπεράσει τις αντιδράσεις φοιτητών και πανεπιστημιακών

Την γνώριμη τακτική με το «τυράκι» χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά η κ.Κεραμέως, προκειμένου να ρίξει τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων στη «φάκα» -η καλύτερα, στις πολλές φάκες- του πανεπιστημίου-επιχείρηση που ετοιμάζει.

Παραμονές της νέας Συνόδου Πρυτάνεων που ξεκινά μεθαύριο, και έχοντας ήδη πληροφορίες για αγανάκτηση των Πανεπιστημιακών τόσο για τη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ, όσο και για τις ασυνάρτητες αποφάσεις της για τα Συμβούλια Διοίκησης που έχουν ήδη δημιουργήσει χάος σε 3 πανεπιστήμια (και για τα οποία Συμβούλια η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών έχει προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωσή τους), αλλά και για την υποστελέχωση των ιδρυμάτων και πολλά ακόμα ζητήματα, η κ.Κεραμέως έσπευσε να ανακοινώσει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 31,5 εκ. ευρώ, αυξημένη κατά 10 εκ. ευρώ, συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες που εκτοξεύτηκαν εφέτος.

Μάλιστα η κ.Κεραμέως δεν παρέλειψε να κάνει και την προπαγάνδα της, υποστηρίζοντας ότι η τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ ανέρχεται το 2022 σε 236 εκ., αυξημένη κατά 44 εκ. σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, ότι η επιχορήγηση για τη στήριξη της στέγασης των φοιτητών ξεπερνά φέτος τα 70 εκ. και ότι αποδέχθηκε την κατανομή 400 θέσεων ΔΕΠ στα ΑΕΙ, λέγοντας ότι από το 2019 έχουν δοθεί 1.850 νέες θέσεις Μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμιά μας, με το ισοζύγιο πλέον των νέων θέσεων προς τις συνταξιοδοτήσεις να είναι θετικό κατά 122 θέσεις.

Και προχτές, η υπουργός Παιδείας είχε ανακοινώσει κονδύλι 34,8 εκ. ευρώ για τα λεγόμενα Βιομηχανικά Διδακτορικάπροκειμένου να ενισχύει «τη δημιουργία γόνιμων δεσμών ανάμεσα στον ακαδημαϊκό και τον βιομηχανικό χώρο, στη σύνδεση και αξιοποίηση του παραγόμενου ακαδημαϊκού έργου για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, στη συμβολή στην επιχειρηματική καινοτομία και ανάπτυξη στην Ελλάδα καθώς και στην εκπαίδευση και ανάπτυξη ταλέντων Ερευνητών στη Βιομηχανική Έρευνα», αλλά και  κονδύλι 83,5 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση του Επισκέπτη Καθηγητή/ Επισκέπτη Ερευνητή για την παροχή διδακτικού/ερευνητικού έργου που τους ανατίθεται βάσει της Απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος, καθώς και για την χρηματοδότηση συνεργαζόμενων επιχειρήσεων από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, με στόχο να υλοποιήσουν ένα ερευνητικό έργο από κοινού με έναν Επισκέπτη Καθηγητή/Επισκέπτη Ερευνητή.

Λεφτά λοιπόν φαίνεται πως υπάρχουν, εφόσον οδηγούν στη μετατροπή των πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις...

Που πάνε τα λεφτά

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, τα κονδύλια για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν σαφές πρόσημο:

604 εκατ. € για την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ.

50 εκατ. € για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

25 εκατ. € για πρόσληψη manager.

13 εκατ. € για απόσπαση παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία (πληρώνουμε για να υποβαθμιστεί το πτυχίο μας!).

101 εκατ. € στα ΚΕΔΙΒΙΜ (πληρώνουμε για να αποσπάται γνώση από το πτυχίο μας και να την αγοράζουμε σε δόσεις μέσα από σεμινάρια).

5% της κρατικής χρηματοδότησης δίνεται για συμμετοχή των ΑΕΙ σε μετοχικό κεφάλαιο εταιριών!

20 εκατ. € για ξενόγλωσσα προπτυχιακά με δίδακτρα

‣ Τα πτυχία 60 Τμημάτων δεν αναγνωρίζονται από το Δημόσιο, σαν να μην υπάρχουν!

- Οι φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστες και ασυντήρητες. Μέσα από τις συμπράξεις με ιδιώτες θα γενικευτούν τα
νοίκια, αποκλείοντας τους πιο φτωχούς φοιτητές!

- Ακόμα, με τον νέο νόμο-πλαίσιο:

‣ καταργούνται έμμεσα τα δωρεάν μεταπτυχιακά, αφού προβλέπεται η αυτοχρηματοδότησή τους!

‣ περιορίζονται τα δωρεάν συγγράμματα, αφού θεσπίζονται κριτήρια-κόφτες για τη δωρεάν διανομή τους!

Επίσης, κάθε ΑΕΙ έχει τον ΕΛΚΕ (Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων και Έρευνας), που είναι τα «μαύρα ταμεία» της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ και διαχειρίζονται εκατομμύρια! Οι ΕΛΚΕ δεν δίνουν ούτε 1 ευρώ για τις ανάγκες των φοιτητών, για τη φοιτητική μέριμνα! Στο ΕΚΠΑ η κρατική χρηματοδότηση είναι 12 εκατ. €, ενώ τα έσοδα του ΕΛΚΕ φτάνουν στα 116 εκατ. €! 

Για όλα αυτά και πολλά ακόμα, οι φοιτητές οργανώνουν νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 17 Δεκέμβρη, ενώ κατά πληροφορίες θα επιχειρήσουν και παρέμβαση στη Σύνοδο Πρυτάνεων όπως έχουν κάνει και σε προηγούμενες Συνόδους, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις...

Για την «κατάργηση» των φοιτητικών παραταξεων

Ακόμα ένα ζήτημα που απασχολεί τους φοιτητές (αλλα μάλλον όχι και τους πρυτάνεις) είναι οι ηλεκτρονικές εκλογές που θέσπισε πρόσφατα η κ.Κεραμέως σε μια προσπάθεια αποδυνάμωσης των φοιτητικών παρατάξεων, μετά από το «στραπάτσο» της ΔΑΠ στις εφετινές φοιτητικές εκλογές. Ηδη οι  φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΑΣΟΕΕ) προχωρούν σε μπλόκο των εκλογών αυτών, υποστηρίζοντας ότι:

«Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος παρεμβαίνει άμεσα στην λειτουργεία και τις δομές του Φοιτητικού Συλλόγου, που διαχρονικά είναι ανεξάρτητες. Ώστε, ο σύλλογος, να σταματήσει να αποτελεί φρένο στα κυβερνητικά σχέδια που πλήττουν την καθημερινότητα, τις σπουδές και την ζωή μας. Γιατί οι φοιτητές ήδη έχουμε επιλέξει μέσα από τις συλλογικές και δημοκρατικές μας διαδικασίες τους εκπροσώπους μας, με τη διεξαγωγή μαζικών, δημοκρατικών φοιτητικών εκλογών. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού μας Συλλόγου ως εκλεγμένο όργανο έχει ευθύνη να ενημερώνει και να διεκδικεί για όλα τα φοιτητικά θέματα. Γιατί η εκπροσώπησή μας και η διεξαγωγή των εκλογών είναι καθαρά υπόθεση των φοιτητών και δε δεχόμαστε την παρέμβαση κανενός. Γιατί η ηλεκτρονική ψηφοφορία που «εγγυάται» η Διοίκηση είναι διαβλητή και δεν εξασφαλίζει ούτε την ταυτοπροσωπία των φοιτητών, ούτε το αποτέλεσμα της διαδικασίας. Πρακτικά κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιοι ή πόσοι ψηφίζουν, την εγκυρότητα του αποτελέσματος, την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Γιατί η ηλεκτρονική ψήφος είναι εύκολα χειραγωγήσιμη με την έννοια ότι μπορεί να αναγκάζεται κάποιος να ψηφίσει έχοντας κυριολεκτικά πάνω από το κεφάλι του τον οποιονδήποτε (καθηγητή, υποψήφιο κοκ). Γιατί αυτός ο ένας (!) και μοναδικός (!) τάχα «εκπρόσωπος» των φοιτητών δε θα λογοδοτεί σε κανέναν για τις ενέργειες του, ούτε θα δεσμεύεται από τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του Φοιτητικού Συλλόγου., όπως τις Γενικές Συνελεύσεις και τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου»

Η διαφορετική πραγματικότητα

Ολα αυτά που λέει η κ.Κεραμέως λοιπόν, οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές που γνωρίζουν την κατάσταση τα ακούνε και από μέσα τους γελάνε, αφού η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

 * Για τα Συμβούλια Διοίκησης, ενδεικτικά η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) -και παρα πολλοί πανεπιστημιακοί- εχει τοποθετηθεί ως εξής: «Η δυνατότητα τέσσερα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη να μπορούν να ελέγχουν την επιλογή των πέντε εξωτερικών μελών, χωρίς να κυριαρχούν τα αξιοκρατικά κριτήρια, με μόνο ζητούμενο την υποστήριξη του προτεινόμενου υποψήφιου πρύτανη (ο οποίος θα είναι ένας εκ των τεσσάρων), είναι ο ορισμός της διαπλοκής και της χειραγώγησης στη διοίκηση. Η δυνατότητα των τεσσάρων για έλεγχο της διοίκησης δεν περιορίζεται στα εξωτερικά μέλη και τον πρύτανη αλλά συνεχίζεται με την επιλογή, από το Συμβούλιο Διοίκησης που θα ελέγχουν, των κοσμητόρων και των επικεφαλής των ερευνητικών κέντρων των ιδρυμάτων. Είναι προφανές ότι με αυτές τις δυνατότητες το νέο μοντέλο διοίκησης, διαφορετικό από τα Συμβούλια Ιδρύματος του ν.4009, είναι εξόχως συγκεντρωτικό, και καθίσταται αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, ουσιαστικά πρυτανοκεντρικό, «ενός ανδρός - ή γυναικός - αρχή»

* Για τα 400 νέα μελη ΔΕΠ: «Το Υπουργείο κατανέμει το 65% των θέσεων αναλογικά με τις αφυπηρετήσεις και το 35% με βάση αντικειμενικά κριτήρια (όπως ορίζονται από την ΕΘΑΑΕ - αριθμός προπτυχιακών φοιτητών, αριθμός εξαμήνων α’ κύκλου σπουδών, αναλογία προπτυχιακών φοιτητών προς μέλη ΔΕΠ, αριθμός θέσεων ΔΕΠ που έχουν κενωθεί τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν αναπληρωθεί). Όμως οι 400 θέσεις καλύπτουν οριακά τον αριθμό των αφυπηρετήσεων, με αποτέλεσμα, μετά την εφαρμογή των κριτηρίων, να υπάρχουν πανεπιστήμια που παίρνουν αριθμό θέσεων μικρότερο από τις αφυπηρετήσεις. Δηλαδή, με αυτόν τον αριθμό των θέσεων που δίνει το Υπουργείο, σε πολλά πανεπιστήμια συνεχίζεται ακόμα και σήμερα η μείωση του προσωπικού τους. Πρόκειται για μια πολιτική υποβάθμισης και όχι ανάπτυξης των πανεπιστημίων. Για παράδειγμα, στο ΑΠΘ το 2021-2022 αφυπηρέτησαν 77 μέλη ΔΕΠ καθώς και 3 επιστημονικοί συνεργάτες. Από τις 400 θέσεις δίνονται 63 στο ΑΠΘ, δηλαδή χάνεται σχεδόν μία στις 5 θέσεις (18 % λιγότερες)! Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου οι 400 θέσεις μελών ΔΕΠ αφορούν τις αφυπηρετήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, τα ιδρύματα όμως χρησιμοποιούν ως βάση κατανομής τις αφυπηρετήσεις της προηγούμενης χρονιάς. Το 2022 βρίσκονται υπό προκήρυξη θέσεις που αφορούν τις αφυπηρετήσεις του έτους 2019-20 ενώ κατά το υπουργείο αυτές αφορούσαν το έτος 2020-21. Το υπουργείο Παιδείας με αλχημείες, συγκρίνοντας συνολικό αριθμό θέσεων από το 2019, εμφανίζει πλεόνασμα 122 θέσεων (6,6 %) και προσπαθεί να καλύψει μια ακαδημαϊκή χρονιά για την οποία δεν έδωσε καμία θέση.

* Για τις αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών. Με το ισχύον μισθολόγιο του 2017 - που κρίθηκε και αυτό αντισυνταγματικό - οι αποδοχές των πανεπιστημιακών βρίσκονται στάσιμες στο επίπεδο του 2004 και η Ν.Δ. καθυστερεί να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

Και Χάρτης Αειφορίας ΑΕΙ

Στη σύνοδο, εκτός από τα υπόλοιπα θέματα θα παρουσιαστεί και ο νέος Χάρτης Αειφορίας των ΑΕΙ. Έχοντας ως επίκεντρο τη συμμόρφωση με τους 17 στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και ειδικά εκείνους που αφορούν την Εκπαίδευση, η επικαιροποιημένη Χάρτα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που εντάσσονται σε τέσσερις άξονες: α) τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας για την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης β) την εφαρμογή των κατάλληλων αρχών, μεθόδων και πρακτικών που προωθούν την Αειφορία μέσα στα Πανεπιστήμια γ) την ενίσχυση των σχέσεων των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία σε τοπικό και διεθνές Επίπεδο και δ) τις αναγκαίες για όλα τα παραπάνω αλλαγές στη διοίκηση των Πανεπιστημίων. Η Χάρτα, περιλαμβάνει επίσης και δύο προτάσεις: το «Εθνικό Κατώφλι Αειφορίας» οριζόμενο ως μια κοινά αποδεκτή δέσμη κριτηρίων αειφορίας, τα οποία προτείνεται να πληρούν κατ’ ελάχιστο όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς επίσης και τη συγκρότηση του Δικτύου Ελληνικών ΑΕΙ για την Αειφόρο/Βιώσιμη Ανάπτυξη ως ένα συμπεριληπτικό και διεπιστημονικό forum.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Αλέξης Χαρίτσης
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
«Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου...
Χαρίτσης σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Συγχαρητήρια, 7 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι μειώθηκε το εισόδημά τους»
Αρεταίειο-ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ - Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας
ΕΚΠΑ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο χειρουργικό ρομποτικό σύστημα σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ελλάδας