Propilaia-aei
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Tην Κυριακή 11 Δεκεμβρίου οι εργασίες της τετραήμερης Συνόδου των Πρυτάνεων με φόντο το νέο νόμο πλαίσιο για τα ΑΕΙ και τα προβλήματα «ακυβερνησίας» σε τρία πανεπιστήμια

Με φόντο τις πρυτανικές εκλογές και την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης σύμφωνα με νέο νόμο πλαίσιο Κεραμέως, θα ξεκινήσουν την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου οι εργασίες της τετραήμερης Συνόδου των Πρυτάνεων.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με οικοδεσπότη το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, αναμένεται να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες καθώς αναμένεται να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων βραβεύσεις των ΑΕΙ για την  επιστημονική παρουσία τους των τελευταίων 35 ετών, από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστο Ζερεφό. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, εκτός από την παρουσία στην Σύνοδο της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, έχουν κληθεί να μιλήσουν σ αυτήν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Ακόμη θα μιλήσουν σ αυτήν για την επιστημονική παρουσία των ΑΕΙ, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Επιστήμης της Βουλής, Χρήστος Ταραντίλης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Περικλής Μήτκας. Παράλληλα ο καθηγητές Μιχαήλ Μάριος Σκούλλος από πανεπιστήμιο Αθηνών και ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου και μέλος του τριμελούς προεδρείου της Συνόδου των πρυτάνεων Ανδρέας Φλώρος θα παρουσιάσουν τις αρχές «Χάρτας» των ΑΕΙ για τη αειφόρο ανάπτυξη.

Επιπλέον, θα συζητηθεί το νέο εκλογικό σύστημα στην ανάδειξη νέων διοικήσεων των ΑΕΙ και των Συμβουλίων Διοίκησης. Όπως είχε επισημάνει το alfavita.gr ο νέος νόμος έχει δημιουργήσει ένα σκηνικό αδιαφανούς συνδιαλλαγής ανάμεσα σε Πανεπιστημιακούς λόγω της προχειρότητας που διέπει το νόμο προκαλώντας  αδιέξοδα σε 3 ιδρύματα τα οποία δεν καταφέρνουν, εδώ και πολλές μέρες, να εκλέξουν εξωτερικά μέλη των Συμβουλίων,

Μπορεί ο «πολυδιαφημιζόμενος» νόμος Κεραμέως -με τον οποίο διαφώνησε η συντριπτική πλειοψηφία της ακαδημαϊκής κοινότητας- να υλοποιείται σταδιακά στα πανεπιστήμια και να έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ανάδειξης των νέων διοικήσεων, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί τι μέλλει γενέσθαι στην περίπτωση που υπάρξει ισοψηφία στην εκλογή των εξωτερικών μελών των Συμβουλίων Διοίκησης.

Στην 101η Σύνοδο τους που θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, τα πανεπιστήμια θα συζητήσουν ακόμη το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Ειδικών λογαριασμών έρευνας τους (Ε.Λ.Κ.Ε.) και θα προτείνουν νομοθετικές βελτιώσεις, άλλα θεσμικά και οικονομικά θέματα των πανεπιστημίων σχετικά με τις μεταπτυχιακές σπουδές, φοιτητική μέριμνα κλπ.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πολάκης
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Επιστολή στον Σωκράτη Φάμελλο με αιχμές για δημοκρατική λειτουργία και αίτημα άμεσης σύγκλησης των οργάνων
Εσωκομματική πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: 11 μέλη της ΚΕ ζητούν ανάκληση της διαγραφής Πολάκη
Με αφορμή την τραγωδία με τις δύο 17χρονες, καθηγητής απευθύνει ένα συγκλονιστικό μήνυμα στους μαθητές που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια
Με απόφαση του δήμου, εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορέσουν να παραστούν στην κηδεία της άτυχης μαθήτριας
Ηλιούπολη: Κλειστό το 5ο ΓΕΛ για το τελευταίο «αντίο» στη 17χρονη μαθήτρια