Κριτική στην στάση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ασκεί η βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, αναφορικά με τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία και το κατά πόσο είναι ασφαλείς στα ρωσικά εδάφη.
«Η βουλευτής στηλίτευσε την ολιγωρία της κυβέρνησης που μετά από 7 μήνες υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με κατάθεση τροπολογίας, δίνοντας μια ελλειμματική λύση, μόνο για τους Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία, που ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Χ. Κεφαλίδου.
Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Άγγελος Συρίγος, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές καταγεγραμμένος ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, γιατί πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα. Κινδυνεύουν κυρίως οι ζωές των Ρώσων, γιατί η επιστράτευση αφορά αυτούς και όχι τους Έλληνες που σπουδάζουν εκεί, συνέχισε. Διαχωρίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας, εξήγησε γιατί η τροπολογία αφορούσε μόνο τους εκεί Έλληνες Φοιτητές. «… εκεί πέφτουν οβίδες και καταστρέφουν τα σπίτια και τις υποδομές…».
Αναλυτικά
«Το Υπουργείο Παιδείας αναμένει τις πρώτες οβίδες στα σπίτια των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία για να λάβει μέτρα προστασίας τους»
Αυτή ήταν η αφοπλιστική απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας, στην Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και Υπεύθυνης Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, για την τύχη των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, που αγωνιούν για το μέλλον τους. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος και η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στη Ρωσία, μετά τη μερική επιστράτευση, έχει κάνει εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή και συνέχιση των σπουδών τους. Οι επανειλημμένες εκκλήσεις τους στο ΥΠΑΙΘ μέχρι σήμερα μένουν αναπάντητες και οι ίδιοι μετέωροι.
Η βουλευτής στηλίτευσε την ολιγωρία της κυβέρνησης που μετά από 7 μήνες υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής με κατάθεση τροπολογίας, δίνοντας μια ελλειμματική λύση, μόνο για τους Έλληνες φοιτητές στην Ουκρανία, που ο πόλεμος τους υποχρέωσε να διακόψουν τις σπουδές τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
«Η Πολιτεία ξέχασε τους Έλληνες φοιτητές στη Ρωσία;» Aυτό αναρωτήθηκε η βουλευτής.
«Μήπως αυτοί δεν έχουν ανάγκη ή μήπως ζουν με ασφάλεια στην υπό μερική επιστράτευση Ρωσία και μπορούν απρόσκοπτα να συνεχίσουν τις σπουδές τους εκεί;».
Απαντώντας, ο Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει από τις ελληνικές αρχές καταγεγραμμένος ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στη Ρωσία, γιατί πολλοί έχουν διπλή υπηκοότητα. Κινδυνεύουν κυρίως οι ζωές των Ρώσων, γιατί η επιστράτευση αφορά αυτούς και όχι τους Έλληνες που σπουδάζουν εκεί, συνέχισε. Διαχωρίζοντας την περίπτωση της Ουκρανίας, εξήγησε γιατί η τροπολογία αφορούσε μόνο τους εκεί Έλληνες Φοιτητές. «… εκεί πέφτουν οβίδες και καταστρέφουν τα σπίτια και τις υποδομές…».
Αυτό αποτελεί άραγε επαρκή δικαιολογία για την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας και την εγκατάλειψη Ελλήνων πολιτών από την κυβέρνηση;
«Ο τρόπος αντιμετώπισης ενός τόσο σοβαρού ζητήματος που άπτεται της υποχρέωσης της πολιτείας να παρέχει ασφάλεια στους Έλληνες πολίτες, δεν συνάδει με υπεύθυνη κυβέρνηση» σχολίασε στη δευτερολογία της η βουλευτής. Επέμεινε ότι χρειάζεται σοβαρότητα, ταχύτητα και εγρήγορση, στοιχεία που απουσιάζουν από το σύνολο των χειρισμών του Υπουργείου Παιδείας.
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Χαρά Κεφαλίδου, κάλεσε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ να υιοθετήσει ολόκληρη την πρόταση ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής, χωρίς αναίτιες περικοπές που θέτουν σε κίνδυνο νέους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στη δίνη ενός πολέμου που ουδείς γνωρίζει την εξέλιξή του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη