voutsinos
«Βλέπουμε μια εμμονή της κοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» δήλωσε ο γ.γ. του ΥΠΑΙΘ

Τι σημασία έχει αν το ποσοστό των πτυχιούχων στην Ελλάδα βρίσκεται πολύ κοντά στο μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ; Για τα κυβερνητικά στελέχη, που κατά τα άλλα διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι θα πρέπει η χώρα να συμβαδίζει με τους δείκτες του Οργανισμού, φαίνεται ότι δεν έχει.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το έτος 2020, στο σύνολο των χωρών του το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 25-34 που διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται στο 45%, ενώ στις 23 ευρωπαϊκές χώρες μέλη του Οργανισμού, το αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζεται στο 44%. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο 42%. Παρόλα αυτά, η απασχόληση αλλά και οι αποδοχές των Ελλήνων πτυχιούχων παραμένουν σε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο από αυτό των χωρών της Ευρώπης.

Επιπλέον, η ετήσια έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ που παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης και στην οποία καταδεικνύεται η διαπίστωση πως η χώρα χρειάζεται άμεσα ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του παραγωγικού της μοντέλου, έδειξε πως υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ του μορφωτικού επιπέδου-δεξιοτήτων των εργαζομένων και θέσεων εργασίας, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην 3η χειρότερη θέση στην ΕΕ-28:

Το 32,3% ατόμων ηλικίας 15-34 ετών και με μορφωτικό επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνται σε επαγγέλματα που απαιτούν χαμηλότερο επίπεδο γνώσεων-δεξιοτήτων. Την ίδια στιγμή, 1 στους 3 εργάζεται σε εντελώς διαφορετικό κλάδο από αυτόν που σπούδασε.

Επιμένουν στον αποκλεισμό από τα ΑΕΙ 

kanep-gsee-ekdilosi

Με φόντο τα νέα εμπόδια που θέσπισε το υπουργείο Παιδείας για την προαγωγή στο Λύκειο (Τράπεζα Θεμάτων) αλλά και την εισαγωγή των υποψηφίων στα δημόσια ΑΕΙ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, νέοι συντελεστές, ονομαστική μείωση εισακτέων μετά από 20 χρόνια), ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης του ΥΠΑΙΘ Γιώργος Βούτσινος, μιλώντας στην εκδήλωση του ΚΑΝΕΠ, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχει ένας παράγοντας στην εκπαίδευση που δεν θα πρέπει να υποτιμάμε. Είναι η κοινωνική ζήτηση για εκπαίδευση. Η κοινωνική ζήτηση για εκπαίδευση διαμορφώνεται από διάφορες παραμέτρους, αλλά δεν συμβαδίζει σχεδόν ποτέ, ή τουλάχιστον στην Ελλάδα καθόλου, με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας. Βέβαια βλέπουμε ότι επηρεάζεται αυτό κατά καιρούς, και το βλέπουμε στις εισαγωγικές εξετάσεις που ανεβαίνουν τα μόρια σε κάποιες σχολές, όπου πράγματι υπάρχει απορρόφηση στην αγορά εργασίας.

Αλλά βλέπουμε και μια εμμονή της κοινωνίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μια εμμονή η οποία πολλές φορές αποπροσανατολίζει, δημιουργεί χάσιμο χρόνου, εξάντληση οικονομική των οικογενειών με αποτέλεσμα να έχουμε μη αποφοίτους ή πτυχιούχους που δεν βρίσκουν δουλειά».

Η τοποθέτηση αυτή του γ.γ του ΥΠΑΙΘ δεν διαφέρει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους ψυκτικούς από το Περιστέρι ή την πεποίθηση του πρωθυπουργού ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει όλοι να πάνε στο πανεπιστήμιο διότι υπάρχουν κι άλλα «επαγγέλματα δημιουργικά», αποκρύπτοντας βέβαια το γεγονός ότι μέσα στις εργασιακές συνθήκες ζούγκλας που επικρατούν στην αγορά αποτελούν ένα φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Για του λόγου το αληθές, ο κ. Βούτσινος είπε για παράδειγμα πώς οι Ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες σε Σύρο και Πέραμα αναζητούν εξειδικευμένους εργάτες και μάλιστα με μεροκάματα που βρίσκονται σε «δυσθεώρητα ύψη» σε σχέση με αυτά που δίνουν οι εργοδότες αλλού:

«Έχω αιτήματα, και τα οποία προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε, χαμηλού επιπέδου δηλαδή 3 και 4 (σ.σ. μεταγυμνασιακής εκπαίδευσης και απόφοιτοι Λυκείου) στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, που τι ζητά; Ελασματουργούς, σωληνουργούς, αμμοβολιστές, καραβομαραγκούς και συγκολλητές. Ούτε τα ΕΠΑΛ στο επίπεδο 4 δεν τα προσφέρουν αυτά. Και τα μεροκάματα; Σε δυσθεώρητα ύψη σε σχέση με τα τρέχοντα αυτά που συμβαίνουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηλιόπουλος: Και οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Καβάλας ήταν εξειδικευμένοι αλλά απολύθηκαν

Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του κ. Βούτσινου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εργασίας, Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε για τους απολυμένους από τα Λιπάσματα στην Καβάλα, οι οποίοι αν και εξειδικευμένοι πάνω στο αντικείμενό τους, απολύθηκαν.

«Απολύθηκαν άνθρωποι που γνωρίζουν το αντικείμενο αυτό καλύτερα από τον καθένα, μέσα σε μια δύσκολη βιομηχανία, μέσα σε μια βιομηχανία που δίνει με μεγάλη ευκολία θανατηφόρα ατυχήματα. Και που βρίσκονται απέναντι σε μια εργοδοσία που με όχημα τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη τους απολύει όλους για να φέρει συμβασιούχους χωρίς τις κατάλληλες δεξιότητες σε μια κρίσιμη βιομηχανία» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Σχετικά με τα ευρήματα της έκθεσης του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, μίλησε για το νεοφιλελεύθερο αφήγημα, πυρήνας του οποίου είναι ότι «η αγορά θέλει αλλά ότι οι άνεργοι και το εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορούν».

Τα πορίσματα της έκθεσης αποδεικνύουν ότι αυτό το αφήγημα δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας πως την ώρα που «οι φιλελεύθεροι μιλούν για Data Driven Politics, όταν δεν τους αρέσει η πραγματικότητα την αγνοούν», ενώ οι εργοδότες και ο ΣΕΒ αποποιούνται κάθε ευθύνη των ώρα που κουνούν το δάχτυλο σε εργαζομένους και ανέργους.

Εξήγησε ότι πρόκειται για μια ρητορική που ενοχοποιεί τους ανέργους. «Υπάρχουν οι θέσεις εργασίας αλλά εσύ δεν έχεις τις κατάλληλες δεξιότητες να τις καλύψεις», ενώ ενοχοποιεί όπως τόνισε και το εκπαιδευτικό σύστημα ξεκαθαρίζοντας όμως «πως το εκπαιδευτικό σύστημα κατανέμει εκπαιδευόμενους σε θέσεις που παράγει ή αναπαραγει ο κοινωνικός καταμερισμός της εργασίες. Τις θέσεις αυτές δεν τις παράγει το εκπαιδευτικό σύστημα» είπε.

«Έπαιρναν απόφοιτο του ΕΜΠ να του κάνουν ECDL»

Μιλώντας για την στρατηγική της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης υποστήριξε ότι η ΝΔ δεν θα έπρεπε να είναι περήφανη. Πέρα από το φιάσκο με τα προγράμματα «σκόιλ ελικικού» την περίοδο της πανδημίας, αναφέρθηκε και σε εκείνα που εφάρμοσε μέχρι το 2015, με την Ελλάδα να περνά από έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέντε χρόνια αργότερα καθώς αποδείχθηκαν απάτες.

«Έπαιρναν απόφοιτο του ΕΜΠ να του κάνουν ECDL» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα