Thumbnail
«Η εν λόγω τροπολογία θεσμοθετεί, για πρώτη φορά από την ίδρυση του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής στην επιτροπή επίβλεψης διδακτορικής επιτροπής ενός μέλους με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν την κατοχή διδακτορικού»

Η τροπολογία με αριθμ. πρωτ. 1290 που κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιο περί «Πλοίων αναψυχής» του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνει διάταξη που αφορά τις λεπτομέρειες εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τα βιομηχανικά διδακτορικά, ανεξάρτητα από το συγκεκαλυμμένο απαράδεκτο καθεστώς εργασίας που θεσμοθετείται βάση της διάταξης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ένα πρωτόγνωρο θεσμικό ατόπημα. Η εν λόγω τροπολογία θεσμοθετεί, για πρώτη φορά από την ίδρυση του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής στην επιτροπή επίβλεψης διδακτορικής επιτροπής ενός μέλους με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν την κατοχή διδακτορικού.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:

«η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή της βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει ως μέλος στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, εφόσον είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης Συνέλευσης του τμήματος κατά παρέκκλιση των άρθρων 38 και 41 του ν. 4485/2017».

Θυμίζουμε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια εργάζονται μόνιμα και έχουν ερευνητικό και διδακτικό έργο αρκετοί διδάκτορες (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ερευνητές σε ΠΕΚ και ΕΠΙ, παλαιότερα διδάκτορες βοηθοί), για τους οποίους ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη. Επιπλέον, ποτέ δεν υπήρξε παρόμοια πρόβλεψη ακόμα και για κατηγορίες μελών ΔΕΠ όπως οι μόνιμοι Λέκτορες (υπηρετούν ακόμα ορισμένοι στα πανεπιστήμια). Με άλλα λόγια, το ελληνικό πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του θεωρεί ότι η επίβλεψη διδακτορικών διατριβών απαιτεί κάτι παραπάνω από την απλή κατοχή ενός διδακτορικού.

Ακόμα πιο κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι η διάταξη δεν απαιτεί το διδακτορικό του μέλους της τριμελούς που προέρχεται από την επιχείρηση να είναι αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ! Συνεπώς, ένας υποψήφιος διδάκτορας θα μπορεί να έχει έναν μη αναγνωρισμένο διδάκτορα στην τριμελή επιτροπή εποπτείας του… Η μεροληπτική αυτή εύνοια για τους εκπροσώπους των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπονομεύει τη διαδικασία εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, εγκαθιδρύει πρωτόγνωρες θεσμικές εκπτώσεις, δημιουργεί διδάκτορες δύο κατηγοριών («πλήρους» και «μερικής» ακαδημαϊκής επίβλεψης).

Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο νομοσχέδιο για να περάσει μια τέτοια διάταξη. Μαζί με τα διάφορα περί πλοίων αναψυχής μπορούμε πλέον να τραγουδήσουμε λέγοντας ότι για τα διδακτορικά στην Ελλάδα «…σαλπάρει το καράβι απαλά και με πάει μακριά…». Μακριά από κάθε έννοια ακαδημαϊσμού.

Πηγή: paratiritirio.edu.gr

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γραπτός ΑΣΕΠ: Σε ποια ειδικότητα κάνουν αίτηση φιλόλογοι και μαθηματικοί

ΒΓΗΚΕ Η  προκήρυξη για το Διαγωνισμό του ΑΣΕΠ - Πώς κάνετε αίτηση και πότε

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμός ΕΠΑΛ Ρέθυμνο
Ρέθυμνο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή ΕΠΑΛ από 7 συμμαθητές του- Τραυματίστηκε και καθηγητής
Το θύμα δέχθηκε μία επίθεση από τουλάχιστον επτά άτομα, τόσο από το εν λόγω σχολείο όσο και από  μαθητές άλλων, , και σύντομα το επεισόδιο πήρε...
Ρέθυμνο: Άγριος ξυλοδαρμός μαθητή ΕΠΑΛ από 7 συμμαθητές του- Τραυματίστηκε και καθηγητής
cancer_0.jpg
Σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο: Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος και δεν θα σκοτώνει
«Οι συζητήσεις που έγιναν στη διάρκεια του συνεδρίου ανέδειξαν ότι η μάχη ενάντια στον καρκίνο προχωράει νικηφόρα και έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας...
Σπουδαία ανακάλυψη για τον καρκίνο: Τα επόμενα χρόνια θα είναι μια χρόνια νόσος και δεν θα σκοτώνει