Thumbnail
«Η εν λόγω τροπολογία θεσμοθετεί, για πρώτη φορά από την ίδρυση του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής στην επιτροπή επίβλεψης διδακτορικής επιτροπής ενός μέλους με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν την κατοχή διδακτορικού»

Η τροπολογία με αριθμ. πρωτ. 1290 που κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο νομοσχέδιο περί «Πλοίων αναψυχής» του υπουργείου Ναυτιλίας περιλαμβάνει διάταξη που αφορά τις λεπτομέρειες εκπόνησης βιομηχανικών διδακτορικών.

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τα βιομηχανικά διδακτορικά, ανεξάρτητα από το συγκεκαλυμμένο απαράδεκτο καθεστώς εργασίας που θεσμοθετείται βάση της διάταξης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ένα πρωτόγνωρο θεσμικό ατόπημα. Η εν λόγω τροπολογία θεσμοθετεί, για πρώτη φορά από την ίδρυση του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, τη δυνατότητα συμμετοχής στην επιτροπή επίβλεψης διδακτορικής επιτροπής ενός μέλους με μοναδικό ακαδημαϊκό προσόν την κατοχή διδακτορικού.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία αναφέρει:

«η συνεργαζόμενη επιχείρηση ή βιομηχανία υποδεικνύει έναν (1) εκπρόσωπό της με εμπειρία και γνώση σχετική με το αντικείμενο της διδακτορικής διατριβής, που έχει ως καθήκοντα την καθοδήγηση του υποψήφιου διδάκτορα. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης ή της βιομηχανίας δύναται να συμμετέχει ως μέλος στην τριμελή συμβουλευτική επιτροπή, εφόσον είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος, κατόπιν σύμφωνης γνώμης Συνέλευσης του τμήματος κατά παρέκκλιση των άρθρων 38 και 41 του ν. 4485/2017».

Θυμίζουμε ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια εργάζονται μόνιμα και έχουν ερευνητικό και διδακτικό έργο αρκετοί διδάκτορες (ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ερευνητές σε ΠΕΚ και ΕΠΙ, παλαιότερα διδάκτορες βοηθοί), για τους οποίους ποτέ δεν υπήρξε τέτοια πρόβλεψη. Επιπλέον, ποτέ δεν υπήρξε παρόμοια πρόβλεψη ακόμα και για κατηγορίες μελών ΔΕΠ όπως οι μόνιμοι Λέκτορες (υπηρετούν ακόμα ορισμένοι στα πανεπιστήμια). Με άλλα λόγια, το ελληνικό πανεπιστήμιο από την ίδρυσή του θεωρεί ότι η επίβλεψη διδακτορικών διατριβών απαιτεί κάτι παραπάνω από την απλή κατοχή ενός διδακτορικού.

Ακόμα πιο κραυγαλέο είναι το γεγονός ότι η διάταξη δεν απαιτεί το διδακτορικό του μέλους της τριμελούς που προέρχεται από την επιχείρηση να είναι αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ! Συνεπώς, ένας υποψήφιος διδάκτορας θα μπορεί να έχει έναν μη αναγνωρισμένο διδάκτορα στην τριμελή επιτροπή εποπτείας του… Η μεροληπτική αυτή εύνοια για τους εκπροσώπους των ιδιωτικών επιχειρήσεων υπονομεύει τη διαδικασία εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, εγκαθιδρύει πρωτόγνωρες θεσμικές εκπτώσεις, δημιουργεί διδάκτορες δύο κατηγοριών («πλήρους» και «μερικής» ακαδημαϊκής επίβλεψης).

Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να διαλέξει καλύτερο νομοσχέδιο για να περάσει μια τέτοια διάταξη. Μαζί με τα διάφορα περί πλοίων αναψυχής μπορούμε πλέον να τραγουδήσουμε λέγοντας ότι για τα διδακτορικά στην Ελλάδα «…σαλπάρει το καράβι απαλά και με πάει μακριά…». Μακριά από κάθε έννοια ακαδημαϊσμού.

Πηγή: paratiritirio.edu.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά