Πατούλης
Συσπείρωση πανεπιστημιακών: «Εάν οι κατηγορίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε ο τίτλος του διδάκτορα θα πρέπει να του αφαιρεθεί και η διαδικασία αυτή να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα στην ακαδημαϊκή ιστορία του τόπου»

Ομαδικά πυρά δέχεται πλέον ο Γιώργος Πατούλης, αλλά και η διοίκηση του ΕΚΠΑ και της Ιατρικής του Σχολής, για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις καταγγελίες για λογοκλοπή στο διδακτορικό του περιφερειάρχη.

Μετά από τους 92 πανεπιστημιακούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό,που ζητούν να διερευνηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη φερόμενη λογοκλοπή στο διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη, η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών με ανακοίνωσή της ζητά από την Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και την υπουργό Παιδείας να ελέγξουν το ζήτημα, τονίζοντας:

«Εάν οι καταλογιζόμενες παραβάσεις των κανονισμών εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του κ. Πατούλη αλλά και το πιο σημαντικό ζήτημα της λογοκλοπής αποδειχθούν αστήρικτες, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο κ. Πατούλης υπήρξε θύμα κακόβουλων κατηγοριών και η φήμη του  θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Εάν όμως οι κατηγορίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε ο τίτλος του διδάκτορα θα πρέπει να του αφαιρεθεί και η διαδικασία αυτή να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα στην ακαδημαϊκή ιστορία του τόπου. Και επειδή η λογοκλοπή έχει εκτός των άλλων και νομικές διαστάσεις, θα πρέπει να παραπέμψει ταυτόχρονα το θέμα στην αρμόδια εισαγγελία»

Όλη η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών

Το διδακτορικό είναι μια επίπονη, επιβλεπόμενη και εξεταζόμενη πρωτότυπη επιστημονική εργασία, που παρέχει εγγυήσεις -συχνά ζωτικές- και εμπιστοσύνη στον χρήστη των επιστημονικών έργων και εν γένει στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Το ζήτημα που προέκυψε από τις καταγγελίες σχετικά με τη διδακτορική διατριβή του κ. Γεωργίου Πατούλη δεν αφορά μόνο το πολιτικό ήθος και την επιστημονική συγκρότηση του Περιφερειάρχη Αττικής. Αφορά και το κύρος του ελληνικού Πανεπιστημίου που, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, δεν μπορεί να δέχεται την αμφισβήτηση πάγιων διαδικασιών του.

Το θέμα, εφόσον πήρε διαστάσεις, θα έπρεπε να ελεγχθεί από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Δυστυχώς, η υπεροπτική αντιμετώπιση του περιστατικού από αρμόδιους του ακαδημαϊκού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ καθηγητή κ. Γεράσιμου Σιάσου, δεν πείθουν. Πολύ περισσότερο που ο κ. Πατούλης προέρχεται από έναν πολιτικό χώρο που έχει αναγάγει την αριστεία σε σημαία του. Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα η διερεύνηση του θέματος. Εφόσον όμως η Ιατρική Σχολή δεν προχωρεί στον προσήκοντα έλεγχο, το βάρος της διερεύνησης πέφτει πρωτίστως στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και στη συνέχεια στο Υπουργείο Παιδείας, η Υπουργός του οποίου συχνά κόπτεται υπέρ των αρίστων. Ο έλεγχος είναι απαραίτητος από κάθε άποψη, διότι εάν οι καταλογιζόμενες παραβάσεις των κανονισμών εκπόνησης της διδακτορικής διατριβής του κ. Πατούλη αλλά και το πιο σημαντικό ζήτημα της λογοκλοπής αποδειχθούν αστήρικτες, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι ο κ. Πατούλης υπήρξε θύμα κακόβουλων κατηγοριών και η φήμη του  θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Εάν όμως οι κατηγορίες αποδειχθούν βάσιμες, τότε ο τίτλος του διδάκτορα θα πρέπει να του αφαιρεθεί και η διαδικασία αυτή να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα στην ακαδημαϊκή ιστορία του τόπου. Και επειδή η λογοκλοπή έχει εκτός των άλλων και νομικές διαστάσεις, θα πρέπει να παραπέμψει ταυτόχρονα το θέμα στην αρμόδια εισαγγελία. 

Το ελληνικό πανεπιστήμιο χρωστά αυτόν τον έλεγχο στη σπουδαία ιστορία του που συνεχίζεται. Μεταξύ άλλων και στους πολλούς διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες που μοχθούν για την επιστημονική πρόοδο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα