OPPI
Αρραγές μέτωπο κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας - Εκδικάζεται την Παρασκευή στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας - Προειδοποιούν με προσφυγή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

• Την Παρασκευή εκδικάζεται στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν πανεπιστημιακοί, διοικητικό προσωπικό, φοιτητικοί σύλλογοι και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας
• Προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
• Συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ την Παρασκευή
• Την ώρα που τα πανεπιστήμια στενάζουν, θα δοθούν 30 εκατομμύρια για τους ειδικούς φρουρούς και την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου σε 5 ΑΕΙ
• Το κόστος αυτό αντιστοιχεί το 1/3 των λειτουργικών εξόδων των ΑΕΙ

Να μην γίνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, μετά την Τουρκία του Ερντογάν, ζητούν δέκα σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, διοικητικού προσωπικού και φοιτητών, αλλά και πρόσωπα που ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα, τα οποία κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης της πρόσληψης των ειδικών φρουρών που προορίζονται για την στελέχωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η αίτηση θα εκδικαστεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, οπότε και θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Αν δεν κριθεί αντισυνταγματική η ρύθμιση, η Ελλάδα θα είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη που θα είναι εγκατεστημένη η αστυνομία στα πανεπιστήμια» τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης ο πληρεξούσιος δικηγόρος και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ξενοφών Κοντιάδης. Όπως είπε «σε καμία περίπτωση, κανένας πανεπιστημιακός δεν αμφισβητεί την ανάγκη καλύτερης προστασίας και ασφάλειας των πανεπιστημίων, αυτό όμως θα πρέπει να γίνει με τους όρους που ισχύουν την υπόλοιπη Ευρώπη και τον πολιτισμένο κόσμο, με εξαίρεση τα αυταρχικά καθεστώτα και την Τουρκία του Ερντογάν».

Προανήγγειλε μάλιστα την προσφυγή της Ελλάδας ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προκειμένου η χώρα μας να μην είναι «μαζί με την Τουρκία το μαύρο πρόβατο σε όλη την Ευρώπη, με την αστυνομία μονίμως εγκατεστημένη στα πανεπιστήμια».

«Το μέτρο είναι δυσανάλογο με το εύρος του προβλήματος»

amfitheatro-aei.jpg

Ο κ. Κοντιάδης όχι μόνο εκπροσωπεί τους προσφεύγοντες αλλά υπογράφει και ο ίδιος την αίτηση ακύρωσης, υποστηρίζοντας πως η εγκατάσταση των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ) ξεπερνά τα όρια που θέτει το ελληνικό Σύνταγμα. «Πρόκειται για μια διαρκή διολίσθηση, πράγματα που μέχρι σήμερα  θεωρούνταν αυτονόητα, παύουν πια να είναι, και αυτή τη συζήτηση θα κάνουμε μεθαύριο στο δικαστήριο» είπε, υπογραμμίζοντας πως η προσφυγή αποτελεί την τελευταία ασπίδα για την προστασία μιας σειράς συνταγματικά κατοχυρωμένων θεσμών και ρυθμίσεων.

Ενόψει της εκδίκασης της υπόθεσης, ο κ. Κοντιάδης χαρακτήρισε φτωχά τα στοιχεία που επικαλείται η ΕΛΑΣ -και προσκόμισε άλλωστε η ίδια- αναφορικά με το «εύρος της εγκληματικότητας» που δήθεν επικρατεί στα ΑΕΙ: στη διάρκεια του 2021 καταγράφηκαν μονοψήφιοι αριθμοί περιστατικών που αφορούν κλοπές, παραβάσεις νόμου περί ναρκωτικών κτλ. κυρίως σε μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο Πατρών, τα οποία σε καμία περίπτωση, όπως τόνισε, δεν δικαιολογούν τη διάθεση των 30 εκατομμυρίων ευρώ που έχει προϋπολογίσει η κυβέρνηση για τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας και των εγκαταστάσεων ελέγχου.

Το 1/3 των λειτουργικών εξόδων των ΑΕΙ, το κόστος των ΟΠΠΙ

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που τα ελληνικά πανεπιστήμια δίνουν μάχη για να επιβιώσουν με την πετσοκομμένη πια κρατική χρηματοδότηση, το ποσό αυτό αντιστοιχεί με το 1/3 της συνολικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν όλα ανεξαιρέτως τα ΑΕΙ της χώρας για να καλύψουν τις λειτουργικές τους δαπάνες. Σημειώνεται ότι τα 20 εκ. ευρώ θα αφορούν τη μισθοδοσία των ειδικών φρουρών και τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ τις «υποδομές επιτήρησης» για πέντε μόνο πανεπιστήμια.

Ως εκ τούτου, τίθενται ζητήματα αναγκαιότητας τόνισε ο δικηγόρος, ειδικά από τη στιγμή που οι «αστυνομικοί αυτοί θα οπλοφορούν, θα συλλαμβάνουν, θα ανακρίνουν - ακόμα και τον πρύτανη και τα μέλη της Συγκλήτου».

Επιπλέον, «σε περίπτωση κατάληψης, σε περίπτωση που γίνει κάποια εκδήλωση αντί για το προγραμματισμένο μάθημα, σε περίπτωση που θα έρθει να αναγορευθεί κάποιος και γίνει καθιστική διαμαρτυρία, ποιος θα κρίνει ότι πρέπει να παρέμβει; Θα το κρίνει η αστυνομία χωρίς την έγκριση των πανεπιστημιακών αρχών; Τι σχέση θα έχει αυτό με το πανεπιστημιακό αυτοδιοίκητο;» διερωτάται ο κ.  Κοντιάδης.

Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα - «Τα πανεπιστήμια εκβιάζονται»

Την ίδια στιγμή, καθηγήτριες και μέλη του διοικητικού προσωπικού αποκάλυψαν πως «τα πανεπιστήμια εκβιάζονται μέσα από την ίδια την νομοθεσία».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, το υπουργείο Παιδείας με «όχημα» την καταβολή της χρηματοδότησης εκβίασε ουσιαστικά τις πρυτανικές αρχές προκειμένου να εγκρίνουν το πρώτο σκέλος εφαρμογής του νόμου που ήταν η σύσταση επιτροπής ασφάλειας των ΑΕΙ. Διαφορετικά «αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις».

Όπως γνωστοποίησε η Πρόεδρος του συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, Αλεξάνδρα Παλαιού «για αυτή τη μηδαμινή χρηματοδότηση που δίνει στα πανεπιστήμια, για να μπορέσουν να πάρουν αυτά τα ελάχιστα χρήματα, θα έπρεπε να έχει περάσει από πρυτανικό συμβούλιο και Σύγκλητο η επιτροπή ασφάλειας, που αποτέλεσε την αρχή για να έρθει σιγά-σιγά η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια. Δηλαδή ακόμα και αυτά τα λίγα χρήματα (…) έπρεπε εκβιαστικά να περαστεί το πρώτο κόμματι για να έρθει η αστυνομία».

«Επομένως καταλαβαίνουμε σε τι δίλλημα βρίσκονται οι πρυτανικές αρχές και ολόκληρη η ακαδημαϊκή κοινότητα» είπε υπενθυμίζοντας πως η Σύγκλητος του ΕΜΠ κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά κατά πλειοψηφία ψήφισαν την επιτροπή ασφάλειας «με τη δικαιολογία ότι αν δεν την ψηφίσουμε δεν πάρουμε τα χρήματα, έστω και αυτά τα λίγα».

Οι εκβιασμοί αυτοί δεν είναι πρωτοφανές φαινόμενο κατήγγειλε και η καθηγήτρια του ΠΑΔΑ Αγγελική Αντωνίου. Το ίδιο συναντήσαμε και στην περίπτωση του καθορισμού της ελάχιστης βάσης εισαγωγής: Αν τα τμήματα δεν καθόριζαν τα ίδια τις βάσεις, τότε το υπουργείο θα επέβαλε την βάση που ήθελε από μόνο του.

«Επομένως αναγκάστηκαν να δώσουν εκείνα βάσεις που άφησε το 20% των υποψηφίων έξω από τα πανεπιστήμια» είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν δικαιολογεί τους πρυτάνεις. Τέλος ανέφερε πως εκβιασμοί αν δεν ψηφιστεί αυτό που θέλει το υπουργείο, δηλαδή η πανεπιστημιακή αστυνομία, δεν θα καταβληθεί η χρηματοδότηση «δεν γίνεται στις δημοκρατίες».

Αν απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης από το ΣτΕ;

Ο αγώνας θα συνεχιστεί. Αυτό απάντησαν οι εκπρόσωποι των καθηγητών/τριων, εργαζομένων και φοιτητών/ τριων στην ερώτηση τι σκοπεύουν να κάνουν σε περίπτωση που η σύσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κριθεί συνταγματική.

«Το γεγονός ότι εκτός από πληρεξούσιοι είμαστε και οι ίδιοι αιτούντες ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, σημαίνει ότι πιστεύουμε και οι ίδιοι στην ορθότητα των ισχυρισμών και των επιχειρημάτων μας. Και αυτός ο θεσμός των ΟΠΠΙ είναι ευθέως αντίθετος με το Σύνταγμα προς μια σειρά διατάξεων» τόνισε από την μεριά του ο δεύτερος πληρεξούσιος δικηγόρος και καθηγητής κ. Σπηλιακόπουλος.

«Θεωρώ ότι αυτή η συσπείρωση των 32 νομικών και φυσικών προσώπων που είναι σωματεία, σύλλογοι μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, διοικητικού προσωπικού και φοιτητικών συλλόγων και μεμονωμένα άτομα είναι μια αξιόλογη συσπείρωση σε αυτή την προσπάθεια» είπε.

Άλλωστε κοινός παρονομαστής όλων είναι η προάσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου και όχι η συρρίκνωσή του. Οι προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων έχουν αρχίσει και πιάνουν τόπο. Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ζητούν συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια, από την Κίνα, την Ελβετία, την Γαλλία, την Αμερική κτλ.

Και είναι λογικό οι προσφεύγοντες, όπως διατυπώθηκε, να διερωτώνται για ποιο λόγο τα πανεπιστήμια του εξωτερικού να θέλουν να συνεργαστούν με κέντρα ανομίας; Προς τι ο λόγος, αν τελικά τα ελληνικά ΑΕΙ παράγουν μόνο μολότοφ και εγκληματίες;

Οι προσφεύγοντες

1. Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ

 2. Σύλλογος Επιστημονικού Διδακτικού Προσωπικού Παντείου Πανεπιστημίου

3. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Πατρών

4. Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

5. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

6. Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Αιγαίου

7. Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΠΑΔΑ

8. Σύλλογος Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΕΜΠ

9. Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ 10. Σύλλογος Φοιτητών Παντείου Πανεπιστημίου

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα 5 ιδιωτικά σχολεία που εξαγοράστηκαν από funds και τα 2 που επίκειται

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 16/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Έρωτας στην Αρχαία Ελλάδα
Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετωπιζόταν το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
Η ιστορία των αρχαίων Αθηναίων λειτουργεί ως υπενθύμιση για τη σημασία μιας αυστηρής, αλλά και δίκαιης, προσέγγισης στην προστασία των ευάλωτων...
Αρχαία Ελλάδα: Πώς αντιμετωπιζόταν το έγκλημα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
παιδάκια
Γρήγορη και λαχταριστή συνταγή για χοιρινά παϊδάκια με κρούστα από καρύδια και σύκα
Η κρούστα από κανέλα και καρύδια προσθέτει μια αρωματική πινελιά, ενώ η σάλτσα με σύκα συμπληρώνει τέλεια το πιάτο. Ιδανική επιλογή για γιορτινά...
Γρήγορη και λαχταριστή συνταγή για χοιρινά παϊδάκια με κρούστα από καρύδια και σύκα