Γιώργος Γεραπετρίτης
Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, λέει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης - «Σημαντικό να δίνονται δωρεάν τεστ σε μαθητές»

Για παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς και υγειονομικούς λόγους, τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στο action 24.

«Θα υπάρξει πίεση σε όλα τα επίπεδα, και στους εκπαιδευτικούς, και στο υγειονομικό κομμάτι, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και σε άλλα πεδία, όπως οι ένστολοι», αναγνώρισε ο Γ. Γεραπετρίτης, παρατηρώντας ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει ρίξει σημαντικά το μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων.

Για το ζήτημα των σχολείων, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως «η Πολιτεία έχει μεριμνήσει, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εργαλεία, εάν για κάποιες ημέρες δεν μπορεί ένας δάσκαλος να βρεθεί στην τάξη με φυσική παρουσία, τότε να λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση αυτόματα για να μην μείνουν τα παιδιά πίσω».

Στη συνέχεια, τόνισε «πόσο σημαντικό είναι, για πολλούς λόγους, να ανοίξουν τα σχολεία κανονικά. Πρέπει να ανοίξουν για λόγους παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς (να διατηρήσουν τα παιδιά την κοινωνικότητά τους που στερήθηκαν δύο χρόνια) και υγειονομικούς, διότι κατά την άποψή μας τα παιδιά είναι περισσότερο προστατευμένα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον όπως το σχολείο, παρά σε ένα περιβάλλον στο οποίο θα συναναστρέφονται με φίλους τους».

Για τα πανεπιστήμια, ο Γ. Γεραπετρίτης (και με την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, όπως σημείωσε) ισχυρίστηκε ότι «μπορεί η τηλεκπαίδευση να λειτούργησε αποτελεσματικά, αλλά η φυσική αλληλεπίδραση καθηγητή και φοιτητή στο πανεπιστήμιο είναι απολύτως αναγκαία».

«Κάθε μέρα χαμένη από τη γνώση και τη μάθηση είναι μια μέρα χαμένη στη ζωή των παιδιών. Όποιος σήμερα μπορεί να προβλέψει ότι η πανδημία θα κλείσει τον κύκλο της τις επόμενες 2 - 3 εβδομάδες, αισθάνομαι ότι δεν έχει πλήρη γνώση των δεδομένων» είπε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός επαίνεσε τα νέα παιδιά, γιατί «έδειξαν πολύ μεγάλη σύνεση σε ό,τι αφορά την τήρηση της ατομικής προστασίας». Επίσης, υπογράμμισε ότι «εμείς ακούμε τη γνώμη των ειδικών, άρα εκεί θα στηριχτούμε και πάλι», εκτίμησε πως «θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα και στο testing», ενώ επικαλέστηκε και το ότι «είχαμε έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες στην Ευρώπη, κινηθήκαμε στον ένα μαθητή ανά τμήμα ανά την επικράτεια». Εξάλλου, «τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας, και το σχολικό περιβάλλον είναι εν τέλει ένα σχετικά ασφαλές περιβάλλον».

Δωρεάν τεστ σε μαθητές

Αναφερόμενος στο θέμα των τεστ, ο Γιώργος Γεραπετρίτης παρατήρησε ότι «η συγκλονιστική διόγκωση των κρουσμάτων σε όλη την οικουμένη, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα των τεστ, σε μεγάλες αναμονές και ελλείψεις», ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, δήλωσε πως «είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα και διέθεσε δωρεάν στον πληθυσμό τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα τεστ αντιγόνου». Όμως, «ο τριπλασιασμός ή και τετραπλασιασμός των κρουσμάτων δυσκολεύει την άσκηση, δεν έχουμε ατελείωτους πόρους, είναι πεπερασμένη και η πηγή από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε τα τεστ».

Για το θέμα της τιμής των τεστ ειδικότερα, δεσμεύτηκε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα». Άλλωστε, συνέχισε, η κυβέρνηση έχει διακριθεί για τα γρήγορα αντανακλαστικά της. Χωρίς να αποκλείσει την επιβολή πλαφόν, επεσήμανε από την άλλη ότι «κάθε φορά που επιβάλλεται μια διατίμηση, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ' όψιν, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητές στερήσεις στην αγορά. Για μας το πιο σημαντικό είναι: πρώτον, να υπάρχει απόλυτη διαθεσιμότητα, δεύτερον, να δίδονται δωρεάν σε μαθητές και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και τρίτον, να δίδονται υπό ανεκτούς όρους. Δεν θα ανεχθούμε με κανόνα τρόπο να υπάρχει αισχροκέρδεια, όπως και θα φροντίσουμε να υπάρχει επάρκεια».

Δεν θα πάμε σε γενικό lockdown

«Bρισκόμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, είναι μια συνθήκη (σ.σ. η πανδημία) που δεν έχει προηγούμενο, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε»,  είπε ο υπουργός Επικρατείας επέκρινε εκείνους που λένε ότι γνωρίζουν πώς θα έρθουν τα πράγματα τις επόμενες μέρες και εβδομάδες, κατηγορώντας τους ότι εθελοτυφλούν. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση, με βάση τα επίκαιρα δεδομένα, παίρνει αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στα δεδομένα αυτά, τόνισε ο ίδιος, και επανέλαβε ότι «ποτέ δεν έχει κλείσει η δυνατότητα για στοχευμένα μέτρα, αλλά δεν θα υπάρξει καθολική απαγόρευση».

Στο θέμα που ανέκυψε με τους 92 νοσήσαντες εργαζόμενους του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», αφού διευκρίνισε ότι δεν είναι όλοι τους γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά είναι και διοικητικό προσωπικό, παρατήρησε ότι ο αριθμός αυτός επί συνόλου 3.500 είναι ένα «μικρό ποσοστό» - εξάλλου την Τρίτη θα επιστρέψουν στις θέσεις τους 35 - 40 άτομα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

atm_trapeza
Τράπεζες και Αδικαιολόγητες Χρεώσεις: Οδηγίες Προστασίας από το Ινστιτούτο Καταναλωτή
Οι αδικαιολόγητες χρεώσεις από τις ελληνικές τράπεζες αποτελούν ένα συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα για τους καταναλωτές
Τράπεζες και Αδικαιολόγητες Χρεώσεις: Οδηγίες Προστασίας από το Ινστιτούτο Καταναλωτή
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της συμβάλλει στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων
Η σχέση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
eythymios_lekkas_2012019.jpg
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στο “τρίγωνο” Χολαργού, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου
Τι λέει ο Ευθύμης Λέκκας και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους δυο απανωτούς σεισμούς που ανησύχησαν την Αθήνα
Τι λένε οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς στο “τρίγωνο” Χολαργού, Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου