makri-zetta
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Λιγότερα από πέρσι τα κρούσματα στα σχολεία υποστηρίζει η Ζέττα Μακρή - Αραίωση των τμημάτων ζητά ο Νίκος Φίλης

Ο αριθμός των κρουσμάτων covid-19 στα σχολεία είναι μικρός σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό ανέφερε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη με θέμα: «20.000 κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία σε 1,5 μήνα λειτουργίας. Να σπάσουν τώρα τα πολυπληθή τμήματα».

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζε ότι τα ρεκόρ κρουσμάτων έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία και στη σχολική κοινότητα, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να καλούνται να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι σε μικρές αίθουσες και με μόνα μέτρα ασφάλειας τη χρήση μάσκας και τα self test:

«Υπολογίζεται ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου που άνοιξαν τα σχολεία πάνω από 20.000 κρούσματα αφορούν μαθητές/τριες. Για τα οποία δυστυχώς λόγω ανύπαρκτης ιχνηλάτησης δεν γνωρίζουμε πόσα σχετίζονται με ενδοσχολική μετάδοση και πόσα από αυτά αποτέλεσαν αιτία διασποράς του ιού στις οικογένειες ή στην ευρύτερη κοινότητα, προκαλώντας νοσηλείες, διασωληνώσεις και πιθανότατα ακόμη και θανάτους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η υφυπουργός Παιδείας, αναφερόμενη στην ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας από τον ΕΟΔΥ, για το διάστημα 1/9/2021 έως χθες, 2/11/2021, η κ. Μακρή είπε ότι έχουν καταγραφεί 37.778 κρούσματα σε ηλικίες 4-18 ετών.

Προσέθεσε επίσης πως από την επιδημιολογική διερεύνηση του ΕΟΔΥ, μόνο 6.924 κρούσματα, δηλαδή το 18,3% του συνόλου, συνδέεται με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού, σημείωσε η κ. Μακρή, αυτά τα 6.924 κρούσματα είναι το 0,48%. «Υπάρχει μικρός αριθμός κρουσμάτων στα σχολεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», είπε η υφυπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι στα σχολεία τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα τα οποία προκρίνει και ο ΕΟΔΥ: αυξημένος δωρεάν διαγνωστικός έλεγχος, rapid test σε επαφές κρουσμάτων, χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα και αυξανόμενα ποσοστά εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι απαιτείται αραίωση των τμημάτων και τόνισε την ανάγκη ιχνηλάτησης των κρουσμάτων στα σχολεία και τη διασπορά του ιού στις οικογένειες και την ευρύτερη κοινότητα. Επανέλαβε, δε, την πρόταση Τσίπρα για συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής διακομματικής συμφωνίας.

Η κ. Μακρή απάντησε ότι το ερώτημα για την ιχνηλάτηση είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας, σημείωσε ωστόσο ότι, «απόδειξη της μειωμένης διασποράς» στα σχολεία είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μονοψήφιο αριθμό τμημάτων σε αναστολή, μόλις 0,2% σε σχέση με τα 80.000 σχολικά τμήματα.

Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, είπε πως στο υγειονομικό πρωτόκολλο βάσει του οποίου λειτουργούν από την αρχή της χρονιάς τα σχολεία της χώρας, επαναλαμβάνοντας για μία ακόμη φορά ότι βάσει στοιχείων «ο μέσος όρος μαθητών είναι 17 παιδιά ανά τάξη στο Δημοτικό και 19 παιδιά στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», υποστηρίζοντας ότι δεν συμψηφίζονται τα σχολεία των αστικών κέντρων με εκείνα των νησιών και ότι «ο αριθμός των 27 μαθητών ανά τάξη δεν ξεπερνιέται πουθενά», αναφέροντας μάλιστα και την αντίστοιχη εγκύκλιο που εξειδικεύει το Προεδρικό Διάταγμα 79/2017.

Συγχωνεύσεις τμημάτων

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελλής, ο οποίος έθεσε το ζήτημα των μαζικών συγχωνεύσεων τμημάτων σε σχολεία όλης της χώρας και τόνισε την έλλειψη μέτρων προστασίας ενάντια στον κορονοϊό τονίζοντας ιδιαιτέρως την επιμονή του ΥΠΑΙΘ να μην αραιώσει τα τμήματα.

«Παρά τα ήδη υπερπληθή τμήματα η κυβέρνηση συγχωνεύει περισσότερα από 1.000 τμήματα προκαλώντας ακόμη πιο επικίνδυνο συγχρωτισμό στα σχολεία» τόνισε ο Γ. Δελλής, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση των περιοχών της Γ' Αθήνας ζητώντας να ανακληθούν οι αποφάσεις των συγχωνεύσεων αλλά και ρωτώντας να μάθει τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο Παιδείας για τα χιλιάδες κενά σε εκπαδευτικούς.

Προσλήψεις

Η υφυπουργός αναφέρθηκε επιπλέον στους μόνιμους διορισμούς αλλά και τις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών που αλλάζουν δυναμικά λόγω αδειών τονίζοντας ότι «είναι άλλο η πολιτική in vitro και άλλο η πολιτική in vivo».

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...