Πανεπιστημιακοί: Να ανοίξουν τα πανεπιστήμια με ορθές προϋποθέσεις
«Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί επιδεικτικά τα Πανεπιστήμια, μην κάνοντας απολύτως τίποτα για 3 ολόκληρα εξάμηνα. Δεν μας εκπλήσσει. Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί (ή επιδιώκει) το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να οδηγηθεί σε οπισθοδρόμηση»

Δριμεία κριτική στο υπουργείο Παιδείας για τα ελλιπή μέτρα με τα οποία ανοίγουν οι σχολές ασκεί η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζει ότι πρέπει να ανοίξουν οι σχολές, αλλά με ορθές προϋποθέσεις ώστε να μην ξανακλείσουν.

«Είναι σαφές ότι η τελευταία ΚΥΑ που δίνει «διαταγή» ανοίγματος χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο προστασίας, έχει σκοπό να τορπιλίσει την πολυπόθητη επιστροφή καθηγητών και φοιτητών στις αίθουσες. Με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έχει επιτελέσει το χρέος της, προχωράμε στην πολυπόθητη επανέναρξη της ακαδημαϊκής ζωής χωρίς κανένα εχέγγυο για την ασφάλειά μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΚΥΑ προβλέπει τη μέγιστη δυνατή πληρότητα των αιθουσών χωρίς καμία ευελιξία ανάλογα με την καταλληλότητα των αιθουσών, τον αερισμό τους κλπ» ανάφερουν χαρακτηριστικά οι πανεπιστημιακοί.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι καθηγητές ζητούν την άμεση αναθεώρηση της ΚΥΑ και την λήψη άμεσων μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Παιδείας εξέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση (24/09/21) την ΚΥΑ ΑΠΟΦ. Αριθμ. 119847/ΓΔ6 για την διά ζώσης επαναλειτουργία των Α.Ε.Ι. και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών εξέφρασε με ανακοίνωσή της (14/9/2021) την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του Υπουργείου σχετικά με την ομαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ εγκαίρως (Μάρτιος 2021) είχε παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την ασφαλή επανέναρξη των Πανεπιστημίων με φυσική παρουσία. Κάποιες διοικήσεις Πανεπιστημίων, οι περισσότεροι Σύλλογοι Πανεπιστημίων, οι παρατάξεις αλλά και η ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασαν αντίστοιχα σχετικές προτάσεις.

Δυστυχώς το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί επιδεικτικά τα Πανεπιστήμια, μην κάνοντας απολύτως τίποτα για 3 ολόκληρα εξάμηνα. Δεν μας εκπλήσσει. Το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορεί (ή επιδιώκει) το Δημόσιο Πανεπιστήμιο να οδηγηθεί σε οπισθοδρόμηση. Η πανδημία ανέδειξε και τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και έλλειψης κατάλληλων κτιριακών υποδομών των ιδρυμάτων.

Είναι σαφές ότι η τελευταία ΚΥΑ που δίνει «διαταγή» ανοίγματος χωρίς κανένα ουσιαστικά μέτρο προστασίας, έχει σκοπό να τορπιλίσει την πολυπόθητη επιστροφή καθηγητών και φοιτητών στις αίθουσες. Με μοναδικό όπλο τον εμβολιασμό των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έχει επιτελέσει το χρέος της, προχωράμε στην πολυπόθητη επανέναρξη της ακαδημαϊκής ζωής χωρίς κανένα εχέγγυο για την ασφάλειά μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ΚΥΑ προβλέπει τη μέγιστη δυνατή πληρότητα των αιθουσών χωρίς καμία ευελιξία ανάλογα με την καταλληλότητα των αιθουσών, τον αερισμό τους κλπ.

Οι οδηγίες της ΚΥΑ είναι αποσπασματικές, ανεφάρμοστες και επικίνδυνες για την υγεία του προσωπικού και των φοιτητών/τριών.

Με βάση τα παραπάνω η Συσπείρωση διεκδικεί:

  • Άμεση αναθεώρηση της σχετικής ΚΥΑ.
  • Οι διοικήσεις του Πανεπιστημίου να διαφυλάξουν την ακαδημαϊκή λειτουργία και το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.
  • Ευελιξία των τμημάτων στην οργάνωση της δραστηριότητάς τους με βάση τις ιδιαιτερότητές τους από πλευράς υποδομών και αριθμού φοιτητών. (Να αξιοποιηθούν μεικτοί ή/και υβριδικοί τρόποι διδασκαλίας)
  • Να τηρηθούν τα  πρωτόκολλα  υγιεινής όπως έχουν λεπτομερώς τεθεί  υπόψη στις πρυτανικές αρχές  από τις αρμόδιες επιτροπές υγείας (τήρηση αποστάσεων, επαρκής αερισμός, μάσκες, απολύμανση χώρων)
  • Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες και τους διαγνωσμένους με covid-19 διδάσκοντες/σες, εργαζόμενους/ες και φοιτητές/τριες που με την παρούσα ΚΥΑ αποκλείονται από την εκπαιδευτική διαδικασία.
  • Διερεύνηση και εξάντληση των δυνατοτήτων εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών ανάλογης καταλληλότητας σε συνεργασία των διοικήσεων με τις κατά τόπους αρχές.
  • Άμεσα πρόσληψη επιπρόσθετου προσωπικού για στήριξη της διδασκαλίας
  • Υλοποιήσιμο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης με εμβολιαστικά κέντρα και δωρεάν  rapid test - ορισμός σαφούς πλαισίου συνεργασίας με ΕΟΔΥ.

Τα παραπάνω αποτελούν το ελάχιστο απαραίτητο και βιώσιμο σχέδιο ασφαλούς λειτουργίας. Αν δεν εφαρμοστεί η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών προτείνει μια σειρά κινητοποιήσεων όπως, κήρυξη αποχής μιας μέρας από τα διδακτικά μας καθήκοντα με απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ, συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΔΕΠ για το άτοπο εφαρμογής και τους κινδύνους που δημιουργεί η ΚΥΑ του ΥΠΑΙΘ.

Στην αρχή της πανδημίας η πανεπιστημιακή κοινότητα κατάφερε να προσαρμοστεί πολύ γρήγορα στις νέες συνθήκες. Ταυτόχρονα, οι ερευνητές μας και οι επιστήμονες συναφών ειδικοτήτων συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι και τώρα, η πανεπιστημιακή κοινότητα θα συμβάλλει καθοριστικά στην επιστροφή στις πανεπιστημιακές αίθουσες με ασφάλεια και στην αιχμή της εξέλιξης στην κοινωνία μας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα