Απαλλαγή από Θρησκευτικά: Τα επτά «χαστούκια» της Δικαιοσύνης και η κ.Κεραμέως
Όλο το χρονικό της δικαστικής παρέμβασης για την υπόθεση της απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών και η αδιαλλαξία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ

Αν το σκεφτεί κανείς, μοιάζει παράλογο, αλλά είναι απόλυτα Ελληνικο:

Το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο υπό τη σημερινή του ηγεσία αλλά και υπό τις προηγούμενες, έχει δεχθεί έως τώρα όχι ένα, ούτε δύο, αλλά 7 δικαστικά "χαστούκια" για τον τρόπο απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά, καθώς -διαχρονικά- επιμένει να ζητάει δηλώσεις ότι δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι για να τους απαλλάξει,( με τη διατύπωση ότι το ζητούν για λόγους θρησκευτικής συνείδησης) αντί να περιορίζεται στη διατύπωση ότι δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν το μάθημα απλά για λόγους συνείδησης, όπως έχουν κρίνει τα δικαστήρια.

Παρόλα αυτά, η κ.Κεραμέως που μόλις πριν από λίγες μέρες δέχθηκε ένα (ακόμα) άδειασμα από το ΣτΕ, αντί να αλλάξει επιτέλους τη διατύπωση, άρχισε να... πανηγυρίζει, για το τυπικό σκέλος της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκανε προ ημερών δεκτή την αίτηση ακύρωσης που είχαν ασκήσει γονείς μαθητών που φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ακυρώνοντας τις υπουργικές αποφάσεις της υφυπουργού Παιδείας οι οποίες αφορούσαν την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Κ.Κεραμέως λοιπόν, έσπευσε να δηλώσει με πανηγυρικό τόνο ότι "το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, πριν από την συγκεκριμένη απόφαση του ΣτΕ, μερίμνησε και ήδη έχει θεραπεύσει το χρόνιο αυτό πρόβλημα. Ψηφίστηκε συγκεκριμένος νόμος που ορίζει το πλαίσιο και δίνει την εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων να εκδώσει Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, με πλήρη προστασία των προσωπικών δεδομένων"

Αυτά που δεν είπε η κ.Κεραμέως

Αυτό όμως είναι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής εικόνας. Στην πραγματικότητα το ΣτΕ έκρινε το τυπικό σκέλος πράγματι, προς το οποίο έχει συμμορφωθεί η κ.Κεραμέως όπως λέει, υπάρχει όμως και το ουσιαστικό, το οποίο θα κριθεί σε λίγο καιρό. Κανονικά η κ.Κεραμέως θα έπρεπε να είχε ήδη συμμμορφωθεί με τις αποφάσεις αυτές (της ΑΠΔΠΧ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κα) αλλά προτιμά να παίζει τις καθυστερήσεις, μέχρι να αναγκαστεί να το κάνει. Οι λόγοι είναι μάλλον ευνόητοι και ας τους αναζητήσει κανείς στην ευλαβική σχέση της (ίδιας όσο και της κυβέρνησης) με τον κλήρο.  Μάλλον οι αποφάσεις της  δικαιοσύνης στο μυαλό των κυβερνώντων δεν έχουν τόση αξία όσο οι επιθυμίες της Εκκλησίας.

Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι στο θέμα έχει παρέμβει ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από παρέμβαση του Στ. Κούλογλου που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση τον 2020. Η αρμόδια Επίτροπος, Μαρίγια Γκάμπριελ, απάντησε εξ ονόματος της Επιτροπής, ότι «η θρησκευτική ελευθερία προστατεύεται δυνάμει του άρθρου 10 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» όπως και τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών. Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τον γενικό κανονισμό για την προστασία των δεδομένων, τα δεδομένα που αποκαλύπτουν θρησκευτικές πεποιθήσεις ανήκουν σε ειδική κατηγορία δεδομένων, η επεξεργασία των οποίων καταρχήν απαγορεύεται, εκτός και αν δικαιολογείται βάσει μίας από τις περιοριστικά προβλεπόμενες παρεκκλίσεις. Η Κομισιόν θύμισε επίσης στην ελληνική κυβέρνηση ότι οφείλει να συμμορφωθεί με την απόφαση της  ελληνική Αρχής Προστασίας δεδομένων που εξέδωσε την απόφαση 28/2019 για το ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο μηχανογραφικό σύστημα “myschool” 

Σύμφωνα λοιπόν με το δικηγόρο κ.Βασίλη Σωτηρόπουλο, τα 7 "αδειάσματα" της Δικαιοσύνης προς το ΥΠΑΙΘ, τόσο προς την κ.Κεραμέως αλλά και  προς τον προκάτοχό της Κ.Γαβρόγλου και τον πρώην υπουργό Παιδείας Α.Λοβέρδο, είναι τα εξής:

Τα 7 "χαστούκια"

1. Στις 4.9.2019 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δημοσιεύθηκε η απόφαση 28/2019 σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας σε τίτλους σπουδών και στο πληροφοριακό σύστημα MySchool, καθώς και η υποβολή δήλωσης ότι οι μαθητές "δεν είναι Χ.Ο" ως προϋπόθεση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών.

[https://www.dpa.gr/.../files/2019-09/apofasi282019.pdf]

2. Στις 20.9.2019 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1759-1760/2019 ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας (Γαβρόγλου) με τις οποίες επιβαλλόταν η αναγραφή του θρησκεύματος στα απολυτήρια γυμνασίου και γενικού λυκείου σε αιτήσεις γονέων, μαθητών και της Ένωσης Αθέων που εκπροσωπήσαμε.

[http://www.adjustice.gr/.../pag.../epikairotita/apofaseis...]

3. Την 31.10.2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα επειδή επέβαλε σε γονείς που εκπροσωπήσαμε να αποκαλύψουν ότι τα τέκνα τους "δεν ειναι Χ.Ο." για να λάβουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών (η εγκύκλιος επί υπουργίας Λοβέρδου που επί Γαβρόγλου περιλήφθηκε σε υπουργική απόφαση).

[http://hudoc.echr.coe.int/eng?i=001-197254]

4. Την 31.1.2020 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση 32/2020 ανέστειλε την απόρριψη αιτήματος απαλλαγής μαθητή από το μάθημα των θρησκευτικών που οι γονείς του που εκπροσωπήσαμε δεν είχαν δηλωσει "δεν είναι Χ.Ο", αλλά ότι επιθυμούν την απαλλαγή για συνειδησιακούς λόγους.

[https://www.flash.gr/.../prwti-apallagi-apo-ta...]

5. Στις 7.9.2020 σε καταγγελία που υποστηρίξαμε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εκδόθηκε η απόφαση 32/2020 με την οποία απαγορεύθηκε η αναγραφή της "διαγωγής" στο απολυτήριο και τα υπόλοιπα πιστοποιητικά σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν είναι νόμιμη [Νόμος Κεραμέως], καθώς και ότι η δήλωση των γονέων για την απαλλαγή αρκεί να περιορίζεται σε επίκληση "λόγων συνείδησης" (όχι θρησκευτικής).

[https://www.constitutionalism.gr/2020-32-apdpx.../]

6. Στις 24.2.2021 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με την απόφαση Α266/2021 ακύρωσε απορρίψεις αίτησης μαθητή που εκπροσωπήσαμε για απαλλαγή του από το μάθημα των θρησκευτικών (η πρώτη επειδή οι γονείς επικαλέστηκαν λόγους θρησκ. συν. χωρίς δήλωση δεν είναι "Χ.Ο." και η δεύτερη ως εκπρόσθεσμη αίτηση). Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι αφενός δεν απαιτείτο η δήλωση Χ.Ο και αφετέρου η συμπλήρωση δεν ήταν εκπρόθεσμη παρόλο που είχε παρέλθει η προθεσμία, καθόσον επρόκειτο για ενιαία αίτηση.

[http://elawyer.blogspot.com/2021/04/to.html]

7. Στις 17.9.2021 η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε με την απόφαση 1362/2021 την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας [επί υπουργίας Κεραμέως] για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών επειδή δεν υπήρχε νομοθετική εξουσιοδότηση και δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, επί αιτήσεως γονέων και μαθητών που εκπροσωπήσαμε [http://www.adjustice.gr/.../pag.../epikairotita/apofaseis...].

Αυτή ήταν η τελευταία υπόθεση, για την οποία πανηγύρισε η κ.Κεραμέως ότι εξέδωσε  "δυο Υπουργικές Αποφάσεις, μια για την πρωτοβάθμια και μια για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που ορίζουν τη διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών και οι οποίες συνάδουν με την εν λόγω Απόφαση του ΣτΕ (έκδοση ΥΑ κατόπιν εξουσιοδοτησης του νόμου και δημοσίευσή της στο ΦΕΚ), αλλά και με την προηγούμενη Απόφασή του σχετικά με το περιεχόμενο της αίτησης για την απαλλαγή"

Αλλά όπως είπαμε πριν, αυτή δεν είναι  όλη η αλήθεια. Όπως εξηγεί ο Β.Σωτηρόπουλος, με την νέα Υπουργική Απόφαση για την διαδικασία της απαλλαγής διορθώθηκε μεν το πρόβλημα της έλλειψης νομοθετικής εξουσιοδότησης και της δημοσίευσης στο ΦΕΚ, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται από γονείς να προβούν σε δήλωση "για λόγους θρησκευτικής συνείδησης". Επίσης η νέα Υπουργική Απόφαση παραλείπει να οργανώσει το εναλλακτικό αλλά ισότιμο μάθημα, συναφούς περιεχομένου, το οποίο θα πρέπει να μπορούν να παρακολουθούν οι απαλλαγέντες από τα θρησκευτικά, παρ' όλο που το ΣτΕ έχει κρίνει ότι η οργάνωση αυτού του ισότιμου μαθήματος αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας. Για τους λόγους αυτούς και αυτή η Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τέλη Ιουνίου 2021 και αφορά το τρέχον σχολικό έτος έχει προσβληθεί (εν μέρει) με νέες αιτήσεις ακύρωσης, οι οποίες έχουν εισαχθεί για εκδίκαση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και τι έρχεται

"Οι 7 νίκες μας κατά του Υπουργείου Παιδείας δεν σημαίνουν φυσικά ότι το υπουργείο δεν εκπροσωπείται από άξιους συναδέλφους μας. Σημαίνουν ότι οι διοικητικές πράξεις που εκδίδει το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν λάβει προληπτικά υπόψη τις νομικές επιπτώσεις που έχουν ή έχουν υποτιμήσει τις εν λόγω επιπτώσεις και παρ' όλ' αυτά επιμένουν στο ρίσκο", αναφέρει ο δικηγόρος σε ανάρτησή του

Τον επόμενο μήνα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα δικάσει και την τρέχουσα υπουργική απόφαση για τον τρόπο της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών που παρά τις ήττες του Υπουργείου στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στην σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Από την εξέλιξη αυτής της -ας ελπίσουμε τελευταίας- δίκης, θα κριθεί εντέλει και τι θα γίνει με το ζήτημα της απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα