Ν. Φίλης: Το υπουργείο δεν συμμορφώνεται για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά - Ζητά αρνητικό τεστ κορονοϊού από τα προσφυγόπουλα!
Ξενοφοβία και θρησκοληψία καταλογίζει στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, με αφορμή τρεις εγκυκλίους που εξέδωσε το υπουργείο ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς

Η μία εγκύκλιος αφορά τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία δεν συνάδει με τις συστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής, η απαλλαγή των μαθητών θα πρέπει να γίνεται για λόγους συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης». Παρόλα αυτά η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν συμμορφώθηκε στην απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής που θέσπισε επίσης η πολιτεία, αντίθετα εξέδωσε νέα εγκύκλιο με την οποία η Υπεύθυνη Δήλωση για χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών μπορεί να υποβληθεί έως και τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020. (Δείτε περισσότερα εδώ: Το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να εφαρμόσει απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά!)

Υποχρεώνουν τα προσφυγόπουλα να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κόβιντ για να παρακολουθήσουν το μάθημα

Οι δύο άλλες εγκύκλιοι στις οποίες αναφέρεται ο Νίκος Φίλης αφορούν τις οδηγίες για το άνοιγμα των σχολείων και οι οποίες προβλέπουν ότι για να φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κόβιντ για να παρακολουθήσουν το μάθημα!

«Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές;» διερωτάται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ:

Ένα ακόμη βήμα στο δρόμο της ξενοφοβίας και της θρησκοληψίας κάνει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τρεις νέες εξοργιστικές εγκυκλίους της. Με την πρώτη, το υπουργείο γράφει στα παλιότερα του παπούτσια, την πρόσφατη απόφαση (32/2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σύμφωνα με την οποία αρκεί η επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης» για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Ακόμα και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές,δηλαδή, μπορούν να απαλλάσσσονται από το μάθημα, διότι αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους.

Παρόλα, αυτά, το υπουργείο, αντί να συμμορφωθεί,  επιμένει στους λόγους "θρησκευτικής συνείδησης" για τη χορήγηση απαλλαγής (για τη σχολική χρονιά 2020-2021) και ακυρώνει παράνομα και αυταρχικά  την  απόφαση της Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που συντάσσεται με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), εκτός αν η κυβέρνηση, σκοπεύει να πορευθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν, με αγνόηση των ανεξάρτητων Αρχών, του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού. 

Με τις άλλες δύο εγκυκλίους για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων (9.9.20) το υπουργείο υποχρεώνει τα προσφυγόπουλα που πρόκειται να φοιτήσουν σε δομές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, να προσκομίσουν αρνητικό τεστ κόβιντ για να παρακολουθήσουν το μάθημα!

Η κατηγοριοποίηση των μαθητών στο ζήτημα αυτό είναι ανεπίτρεπτη, δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό επιδημιολογικό δεδομένο και φυσικά δημιουργεί και ενισχύει αρνητικές αντιλήψεις και ανακλαστικά σε μέρος του κοινού. Δίνει, επίσης, το δικαίωμα σε διαφόρους  παράγοντες της Αυτοδιοίκησης, όπως στη Χαλκίδα, να παρεμβαίνουν στην εκπαιδευτική ζωή και, αναρμοδίως,  να προσπαθούν να επιβάλλουν στους διευθυντές των σχολείων να μην   εγγράψουν στα σχολεία της πόλης τα προσφυγόπουλα από τη Ριτσώνα.  Αμφισβητούμε, ότι οι ειδικοί ή ο ΕΟΔΥ συμβούλευσαν να εφαρμοστεί  αυτό το επαίσχυντο ρατσιστικό μέτρο.

Αν το υπουργείο ήθελε να έχουν τεστ όλα τα παιδιά ας το είχε προβλέψει. Δεν το έκανε. Με ποια λογική τα ζητάει από τα προσφυγόπουλα και τους γονείς τους που βιώνουν συνθήκες οικονομικής στέρησης και αδυναμίας; Πρόκειται για μεθόδευση που έχει σκοπό να αποκλείσει τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση που καθιέρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ικανοποιηθούν ακραίες ρατσιστικές και μισαλλόδοξες φωνές, που σπέρνουν το σπόρο του φασισμού, ειδικά μετά από όσα συνέβησαν στο κολαστήριο της Μόριας. 

Καλούμε το υπουργείο Παιδείας να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική εγκύκλιο και τον διοικητικό μηχανισμό της εκπαίδευσης να αντισταθεί στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία. Ζητάμε από τον Συνήγορο του Παιδιού, την Ε.Ε., τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τη UNICEF και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να παρέμβουν άμεσα και να αποτρέψουν τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις απέναντι στο δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανατροπή! Ο νεκρός σε στύλο της ΔΕΗ ήταν ο πρώην δημοσιογράφος Απόστολος Φουρνατζόπουλος

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σκακι
Παιδί θαύμα: 8χρονος έσπασε τα ρεκόρ και κέρδισε 38χρονο γκραν μετρ στο σκάκι!
Ο γεννημένος στην Ινδία Άσβαθ, ο οποίος ζει στη Σιγκαπούρη, νίκησε τον 37χρονο Στόπα για να καταρρίψει το ρεκόρ που είχε θέσει ένα
Παιδί θαύμα: 8χρονος έσπασε τα ρεκόρ και κέρδισε 38χρονο γκραν μετρ στο σκάκι!