ειδική αγωγή σεμινάριο
thriskeutika kypros
«Πρέπει να ακυρωθούν για λόγους ασφαλείας δικαίου» οι υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν τον τρόπο απαλλαγής από τα Θρησκευτικά, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ

Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση ακύρωσης που είχαν ασκήσει γονείς μαθητών που φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια ακυρώνοντας τις υπουργικές αποφάσεις της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή και οι οποίες αφορούσαν την απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Η Ολομέλεια του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας έκρινε ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις (Φ1/104795/ΓΔ4/10.8.2020 και Φ1/119410/γδ4/11.9.2020) «ρυθμίζονται το πρώτον, κατά τρόπο δεσμευτικό για τους αποδέκτες τους, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται. Με τα δεδομένα αυτά κρίθηκε ότι οι ως άνω πράξεις εισάγουν νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και, επομένως, έχουν εκτελεστό χαρακτήρα».

Για να λάβουν, δε, νομική υπόσταση θα έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και από τη στιγμή που δεν έγινε αυτό «πρέπει να ακυρωθούν για λόγους ασφαλείας δικαίου».

Ολόκληρη η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας

Σ.τ.Ε. 1362/2021 Ολομ.

Πρόεδρος: Μ. Σαρπ, Πρόεδρος

Εισηγητής: Π. Μπραΐμη, Σύμβουλος

Απαλλαγή μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών

Με την 1362/2021 απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση, που είχαν ασκήσει γονείς μαθητών, που φοιτούσαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ατομικώς αλλά και για λογαριασμό των ανήλικων τέκνων τους, και ακυρώθηκαν αφενός μεν εν μέρει η Φ1/104795/ΓΔ4/10.8.2020 πράξη της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, αφετέρου δε εν όλω η θεωρούμενη ως συμπροσβαλλόμενη νεότερη Φ1/119410/γδ4/11.9.2020 πράξη της ίδιας Υφυπουργού, με την οποία παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής υπεύθυνης δήλωσης για τη χορήγηση απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών για το σχολικό έτος 2020-2021.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή κρίθηκε ότι με τις προσβαλλόμενες πράξεις ρυθμίζονται το πρώτον, κατά τρόπο δεσμευτικό για τους αποδέκτες τους, μεταξύ άλλων, τα θέματα που αφορούν στους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, στο περιεχόμενο της δήλωσης απαλλαγής, στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης και στην απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται. Με τα δεδομένα αυτά κρίθηκε ότι οι ως άνω πράξεις εισάγουν νέες ρυθμίσεις κανονιστικού περιεχομένου και, επομένως, έχουν εκτελεστό χαρακτήρα. Μειοψήφησε ένα μέλος του Δικαστηρίου, κατά την άποψη του οποίου η ένδικη πράξη, κατά το μέρος που προσβάλλεται, δεν αποτελεί εκτελεστή διοικητική πράξη και, συνεπώς, απαραδέκτως προσβάλλεται, διότι όσα ορίζονται σ’ αυτήν - σχετικά με τους φορείς του δικαιώματος της απαλλαγής, το περιεχόμενο της δηλώσεως απαλλαγής και την απασχόληση των μαθητών που απαλλάσσονται - δεν ρυθμίζονται πρωτογενώς από τη Διοίκηση αλλά έχουν ήδη γίνει δεκτά με τις 1749/2019 και 1750/2019 αποφάσεις της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Περαιτέρω κρίθηκε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις ως κανονιστικές, για να λάβουν νόμιμη υπόσταση, έπρεπε να δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και, επειδή δεν δημοσιεύθηκαν, πρέπει να ακυρωθούν για λόγους ασφαλείας δικαίου. Επιπροσθέτως κρίθηκε ότι οι προσβαλλόμενες πράξεις είναι ακυρωτέες και για τον λόγο ότι έχουν εκδοθεί χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, κατά παράβαση του άρθρου 43 παρ. 2 εδ. β΄ του Συντάγματος, ενώ κρίθηκε ότι δεν συνιστούν τέτοια εξουσιοδότηση αφενός μεν η διάταξη του άρθρου 89 παρ. 2 περ. β του ν. 4485/2017, με την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων να ρυθμίσει θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη φοίτηση και τις απουσίες των μαθητών στα γυμνάσια και αφετέρου η διάταξη του άρθρου 42 παρ. 8 του ν. 4186/2013, με την οποία δίνεται εξουσιοδότηση στον ίδιο Υπουργό να ρυθμίσει τα ίδια ως άνω θέματα στα γενικά λύκεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΓΡΑΠΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ: Αιτήσεις, ΎΛΗ και εξ αποστάσεως προετοιμασία

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Tο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ που μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

viasmos
Λάρισα: Επικίνδυνες σωματικές βλάβες στην 24χρονη που κακοποίησαν οι γονείς της
Επικίνδυνες σωματικές βλάβες διαπίστωσε ο ιατροδικαστής στην 24χρονη που κακοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό πατέρα της και τη μητέρα της
Λάρισα: Επικίνδυνες σωματικές βλάβες στην 24χρονη που κακοποίησαν οι γονείς της
ΗΠΑ
Φοιτητικά δάνεια-ΗΠΑ: Η μερική διαγραφή των φοιτητικών χρεών θα κοστίσει 400 δισ. δολ.
Ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφτούν χρέη ύψους 10.000 δολαρίων για όσους δεν είχαν λάβει ομοσπονδιακό δάνειο για τις πανεπιστημιακές σπουδές...
Φοιτητικά δάνεια-ΗΠΑ: Η μερική διαγραφή των φοιτητικών χρεών θα κοστίσει 400 δισ. δολ.
NASA
Καθηγητής Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ στο ethnos.gr: «Το ιστορικό επίτευγμα εκτροπής αστεροειδούς έχει και ελληνική υπογραφή»

Τη σπουδαιότητα που έχει για την ανθρωπότητα το «όπλο» που θα εξουδετερώσει ανά πάσα στιγμή έναν αστεροειδή που δυνητικά θα βρεθεί σε πορεία...

Καθηγητής Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ στο ethnos.gr: «Το ιστορικό επίτευγμα εκτροπής αστεροειδούς έχει και ελληνική υπογραφή»