Kerameos-makri-vouli
ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ / INTIME NEWS
Επιμένει το υπουργείο Παιδείας να αρνείται να εφαρμόσει τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά, επικαλούμενο απόφαση του ΣτΕ

Αν δεν ήταν ενδεικτικό της θρησκοληψίας της σημερινής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, θα ήταν κωμικό.

Μέσα στη Βουλή των Ελλήνων, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή που απάντησε το πρωί σήμερα σε ερώτηση του Νίκου Φίλη για τα Θρησκευτικά αντί της κ.Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι δεν εφαρμόζει τελεσίδικες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επικαλούμενη απόφαση του ΣτΕ την οποία αν δεν παρερμηνεύει, τουλάχιστον ερμηνεύει κατά το δοκούν.

Η κ.Μακρή απάντησε σε ερώτηση του Ν.Φίλη για τον τρόπο απαλλαγής μαθητών απο τα Θρησκευτικά. Υπενθυμίζουμε ότι με υπουργική απόφαση που στάλθηκε στα σχολεία υποδεικνύεται ότι δικαίωμα να αιτηθούν εξαίρεση από τα Θρησκευτικά για τα παιδιά τους, επικαλούμενοι λόγους θρησκευτικής συνείδησης, έχουν μόνον οι γονείς παιδιών που δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Πρόκειται για βάναυση παραβίαση, της απόφασης 32/20 της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καθώς και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Οκτ. 2019).

Η Αρχή είχε κρίνει ότι για την απαλλαγή αρκεί η επίκληση απλώς λόγων συνείδησης (και όχι «θρησκευτικής συνείδησης»), ώστε να μπορούν να απαλλάσσονται και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές. Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ότι τα κράτη μέλη δεν έχουν δικαίωμα να απαιτούν από τους πολίτες να αποκαλύπτουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Θρησκοληψία

Ο  Νίκος Φίληςκατηγόρησε για "θρησκοληψία" την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, τονίζοντας ότι με την άρνησή της να αποδεχθεί τις υποδείξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς και την καταδικαστική για τη χώρα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, "προσκυνάτε ακραίες θρησκευτικές επιδιώξεις. Δεν είστε όμως στο υπουργείο για να λιβανίζετε, αλλά για να προστατεύετε τα δικαιώματα των μαθητών και των οικογενειών", είπε, υπενθυμίζοντας ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι αμετάκλητη.

Απαντώντας η κ.Ζέττα Μακρή, επικαλέστηκε μια απόφαση του διοικητικού Εφετείου Χανίων από το 2012 και υποστήριξε ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν αφορά την εγκύκλιο που πρόσφατα εξέδωσε το υπουργείο αλλά κάποια προηγούμενη, ενώ ανέφερε ότι η τωρινή ηγεσία του υπουργείου, αντίθετα με τις επί ΣΥΡΙΖΑ ηγεσίες που δεν συμμορφώνονταν με δικαστικές αποφάσεις, συμμορφώνεται πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το θέμα των Θρησκευτικών.

(Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι λίγα χρόνια πριν, η απαλλαγή δινόταν εφόσον οι γονείς του μαθητή δήλωναν ότι "δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι". Αυτό κρίθηκε από το ΣτΕ απαράδεκτο και με τις επόμενες εγκυκλίους ρυθμίστηκε ότι για να δοθεί απαλλαγή πρέπει οι γονείς να δηλώσουν ότι τη ζητούν για λόγους "θρησκευτικής συνείδησης". Δηλαδή κάτι αντίστοιχο, με άλλη διατύπωση. Το ΣτΕ όμως δεν έχει αποφανθεί περί αυτού)

Ο Νίκος Φίλης λοιπόν ανταπάντησε ότι η ηγεσία του υπουργείου παρανομεί ασύστολα και οχυρώνεται πίσω από μια απόφαση του ΣτΕ που δεν αναφέρει αυτό που υποστηρίζει η κ.Μακρή, ενώ αγνοεί δεσμευτικές αποφάσεις του Ευρωδικαστηρίου. Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση "φακελώνει" τους μαθητές ζητώντας να δηλώσουν ότι ζητούν απαλλαγή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης, χρησιμοποίησε φράσεις όπως "λειτουργείτε σαν δικτάτορες, σε βάρος της εκπαίδευσης, μαθητών και γονέων με θρησκευτική εμμονή" και υπενθύμισε την υπόθεση της Cisco με τη δεδομένα των μαθητών.

"Θράσος να μιλάτε για τη Cisco" !

Η κ.Μακρή ανταπάντησε ότι είναι θράσος να αναφέρεται στη Cisco αφού το ζήτημα αυτό έχει απαντηθεί, και επέμεινε ότι το υπουργείο εφάρμοσε κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ, χωρίς να πει ούτε λέξη για την αγνόηση των άλλων αποφάσεων και ειδικά του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, εκτός από το ότι "αφορά άλλη εγκύκλιο". Τέλος, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Φίλη ότι πραγματική τους πρόθεση είναι να κάνουν το μάθημα των Θρησκευτικών προαιρετικό αντι υποχρεωτικό και ζήτησε να γίνει μια συζήτηση αν θέλουμε το μάθημα αυτό να διδάσκεται οργανωμένα εντός των σχολείων, ή εκτός.

Με απλά λόγια, ας μην περιμένει κανείς ότι η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις για τα Θρησκευτικά. Αυτό φυσικά στη σημερινή κοινωνία δε μπορεί να μείνει έτσι. Θα έχει ως αποτέλεσμα νέες δίκες και καταδίκες της χώρας, κάτι για το οποίο η κ.Κεραμέως δεν ενδιαφέρεται, και πάντως όχι όσο ενδιαφέρεται για να τα έχει καλά με την Εκκλησία. Και δεν ενδιαφέρεται, επιπλέον, επειδή μέχρι να εκδοθούν αποφάσεις που θα αναγκάζουν πλέον το υπουργείο να αλλάξει τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, η ίδια πιθανότατα δε θα είναι πια στη θέση αυτή.

Η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη: Η ΝΔ μας γυρίζει στην εποχή του Χριστόδουλου

Είκοσι χρόνια πίσω οδηγεί την κοινωνία και την εκπαίδευση η κυβέρνηση με την απόφασή της να ελέγχει τα προσωπικά δεδομένα των γονέων που αφορούν τη συνείδησή τους και ειδικότερα τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση Κεραμέως - Μακρή (Ιούνιος 2021), οι γονείς πρέπει να δηλώνουν το θρήσκευμά τους, και αν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι εμποδίζονται να ζητούν εξαίρεση των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο σημειωτέον παραμένει μάθημα κατήχησης.

Κι αυτό, σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, που ζητεί να μπορεί οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης να αιτείται εξαίρεση του παιδιού του από το μάθημα των Θρησκευτικών, επικαλούμενος απλώς λόγους συνείδησης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, περιφρονεί επίσης την τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σύμφωνα με την οποία συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων η απαίτηση να δηλώνουν οι πολίτες τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Μας γυρίζει δηλαδή η, κατά δήλωση Μητσοτάκη «προοδευτική κεντροδεξιά» κυβέρνηση, στις εποχές που δόθηκε και κερδήθηκε η μάχη για να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες, κόντρα στο Ιερατείο και τον Χριστόδουλο. Επιβάλλουν όμως σήμερα να αναγράφεται στο αίτημα εξαίρεσης των γονιών, υποκλινόμενοι σε ακραίες εκκλησιαστικές αξιώσεις!

Με την εγκύκλιο Κεραμέως - Μακρή δημιουργούνται μάλιστα επιπλέον εμπόδια για την άσκηση του δικαιώματος των Ελλήνων πολιτών να εξαιρούνται τα παιδιά τους από το μάθημα των Θρησκευτικών: Επιβάλλεται στους γονείς να συνυπογράφουν αμφότεροι τη δήλωση για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και να τη θεωρούν σε δημόσια αρχή. Αντίθετα δηλαδή από ό,τι ισχύει για την εξαίρεση από άλλα μαθήματα, όπου αρκεί μια απλή δήλωση του γονιού στη διεύθυνση του σχολείου.

Πρόκειται για άλλο ένα κρούσμα υποβάθμισης της εκπαίδευσης, παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και ταλαιπωρίας των παιδιών και των οικογενειών τους, σε μια περίοδο μάλιστα που μέσα στην πανδημία η κυβερνητική πολιτική εκτίναξε τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές ανισότητες.

Δείτε τη συζήτηση στη Βουλή

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εκπαιδευτικοί: Νέος υπολογισμός της μισθοδοσίας από 1 Μαρτίου λόγω τροποποίησης φόρου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

teacher
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»
Ομάδα Πειραματόζωων Εκπαιδευτικών: Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί και όχι ατομικοί φάκελοι επιδόσεων και αποδόσεων και μηχανές κέρδους
«Και οι δάσκαλοι τι χρειάζονται σε αυτούς τους μικρόψυχους καιρούς;»
trafmatismos-diadilotrias
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά
«Η επίθεση της αστυνομίας συνεχίστηκε και, φυσικά, αγνόησαν την απόλυτη αναγκαιότητα να κληθεί ασθενοφόρο για την διακομιδή της σοβαρά τραυματισμένης...
Τραυματισμός διαδηλώτριας από την αστυνομία στη Θεσσαλονίκη - Καταγγελία & μηνυτήρια αναφορά
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12
Πανεπιστημιακή και φοιτητική κοινότητα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απέναντι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα «μη κρατικά...
Σήμερα Πέμπτη πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ - Προπύλαια στις 12