Η ψευδαίσθηση της “καθαρής” τεκίλας
Τα τελευταία χρόνια, η τεκίλα έχει αποκτήσει φήμη ως "καθαρότερο" και "ελαφρύτερο" ποτό. Παρουσιάζεται ως χαμηλό σε θερμίδες, χωρίς πρόσθετα και, υποτίθεται, χωρίς hangover. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται απλώς για ένα επικοινωνιακό τέχνασμα.
Ο David Jernigan, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, τονίζει: "Δεν υπάρχει υγιεινό αλκοόλ. Όταν ένα προϊόν που προκαλεί βλάβη προβάλλεται ως ευεργετικό, αυτό είναι καθαρό μάρκετινγκ".
Μύθος 1: Η τεκίλα σε μεθάει πιο γρήγορα
Η ένταση της μέθης δεν εξαρτάται από το είδος του ποτού αλλά από την ποσότητα της αιθανόλης – η οποία είναι σχεδόν ίδια σε όλα τα αλκοολούχα. Παράγοντες όπως το βάρος, η ηλικία, η διατροφή ή το πόσο γρήγορα πίνει κάποιος, καθορίζουν πόσο γρήγορα θα φτάσει στη μέθη. Το πώς χτυπά ένα ποτό είναι περισσότερο θέμα αντίληψης και λιγότερο επιστήμης.
Μύθος 2: Η τεκίλα δεν προκαλεί hangover
Οποιοδήποτε ποτό περιέχει αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, αφυδάτωση και κόπωση. Αν και τα σκούρα ποτά έχουν περισσότερα υποπροϊόντα ζύμωσης που εντείνουν τα συμπτώματα, η αιτία του hangover είναι κοινή: η ακεταλδεΰδη, μια τοξική ουσία που συσσωρεύεται καθώς το ήπαρ μεταβολίζει το αλκοόλ. Ούτε το νερό ούτε η ζάχαρη μπορούν να την εξουδετερώσουν πλήρως.
Μύθος 3: Το κρασί και η τεκίλα έχουν οφέλη για την υγεία
Η τεκίλα φτιάχνεται από το φυτό αγαύη, το οποίο περιέχει αγαβίνες, φυσικά σάκχαρα που έχουν συνδεθεί με οφέλη για το έντερο και τη ρύθμιση του σακχάρου. Ωστόσο, αυτές οι ουσίες καταστρέφονται κατά τη διαδικασία απόσταξης.
Αντίστοιχα, το κόκκινο κρασί έχει συνδεθεί με την καρδιακή υγεία λόγω της ρεσβερατρόλης, όμως οι ποσότητες αυτής της ουσίας στο κρασί είναι αμελητέες. Όπως λέει η διατροφολόγος Brooke Scheller, «το αλκοόλ είναι τοξικό, τα μειονεκτήματα ξεπερνούν κάθε υποτιθέμενο όφελος».
Μύθος 4: Η βότκα και το τζιν είναι πιο “καθαρά”
Πολλοί πιστεύουν ότι επειδή η βότκα, το τζιν και η τεκίλα αποστάζονται, είναι πιο “καθαρές” επιλογές. Όμως ο όρος “clean” δεν έχει καμία επιστημονική ή νομική βάση. Όλα περιέχουν αιθανόλη, και αυτή βλάπτει το συκώτι, τον εγκέφαλο και το καρδιαγγειακό σύστημα ανεξάρτητα από την προέλευσή της.
Μύθος 5: Η μπύρα είναι λιγότερο επιβλαβής
Η μπύρα συχνά θεωρείται πιο “ήπια”, όμως η διαφορά οφείλεται στον όγκο και στην ταχύτητα κατανάλωσης. Το ίδιο ποσοστό αιθανόλης υπάρχει, απλώς καταναλώνεται πιο αργά. Επιπλέον, τα ανθρακούχα ποτά, όπως η μπύρα ή η σαμπάνια, μπορεί να επιταχύνουν την απορρόφηση του αλκοόλ, κάνοντάς το πιο γρήγορα ενεργό στο αίμα.
Και τελικά, υπάρχει “καλό” αλκοόλ;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών και πρόωρου θανάτου.
Όπως καταλήγουν οι ειδικοί, το μόνο πραγματικά "υγιεινό" ποτό είναι το νερό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
 
 Alfavita Newsroom