sxoleia-mathites-ekpaideusi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Και πέρυσι ξαναλέγαμε τα ίδια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, ως προς το θέμα του αριθμού των μαθητών και των συγκοινωνιών. Φέτος; Εμείς, κάναμε, όσοι κάναμε, αυτό που (κατά τη δική μας συνείδηση) ήταν επιβεβλημένο. ΤΩΡΑ πρέπει και το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις»

Καταλαβαίνουμε όλοι, μετά από 2 σχολικά έτη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, ότι είναι απολύτως αναγκαίο σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν διά ζώσης. Όπως πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, από την πρώτη μέρα, και χωρίς να ξέρω τίποτα σχετικό, πάλεψα πολύ να μάθω και να χρησιμοποιήσω τα νέα εργαλεία. Αλλά αυτό είναι ένα υποκατάστατο, δεν είναι εκπαίδευση.

Είναι αναποτελεσματικό παιδαγωγικά και μη λειτουργικό όταν χρησιμοποιείται για τόσο μεγάλα διαστήματα, πέραν των ψυχικών επιπτώσεων στις ζωές των παιδιών. Οπότε, προτιμώ να κάνω μάθημα στο ύπαιθρο, ή και να φοράω 8-2 τη μάσκα παρά να ξανακάνω τηλεκπαίδευση. Τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης είναι χρήσιμα, για μια συνεργασία διαθεματική μεταξύ των σχολείων, ή για μια διαδικτυακή ομιλία που μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά, ή, έστω, για ένα μικρό διάστημα αναστολής λειτουργίας, αλλά... μέχρι εκεί.

Και, ΟΚ, 3 στους 4 από εμάς τους εκπαιδευτικούς έχουμε μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού. Προσωπικά το θεώρησα αυτονόητο κοινωνικό καθήκον, λόγω και της φύσης της δουλειάς μας, χωρίς καμία βεβαιότητα (δεν είμαι γιατρός ούτε του πανεπιστημίου ούτε του διαδικτύου), παρά μόνον με προσδοκία ότι μπορεί να βοηθήσει, και το έπραξα αφού συμβουλεύτηκα τον γιατρό μου και αδιαφορώντας για τις σειρήνες του διαδικτύου - δεν κατακρίνω κανέναν που δεν θέλει να το κάνει για τους δικούς του λόγους, γι' αυτό υπάρχουν και τα self-test και rapid-test, ή η απλή μέθοδος "έχω συμπτώματα-κάθομαι σπίτι-κάνω τεστ", αλλά ας σεβαστούν κι εκείνοι τη δική μου συνειδητή επιλογή.

Επίσης κάποια παιδιά 15-17 θα έχουν εμβολιαστεί, οπότε οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, που μπήκαμε στα σχολεία παντελώς ανέτοιμοι.

Είναι όμως ΤΩΡΑ η στιγμή και το Υπουργείο Παιδείας να κάνει κάτι που έπρεπε ήδη να είχε κάνει από πέρυσι. Διότι, εμείς, ό,τι μπορούσαμε κάναμε. Και τηλεκπαίδευση κάναμε, και εμβολιαστήκαμε. Η Πολιτεία;

Πρέπει ΤΩΡΑ να ληφθεί η απόφαση για ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε τάξεις μεγαλύτερες από 20 παιδιά (ή και λιγότερα, ας μην ξεχνάμε και τα σχολεία σε κοντέινερ) και, επίσης, να τηρήσουμε το ένας μαθητής ανά θρανίο [πέρυσι ορισμένα σχολεία μπορέσαμε και το κάναμε]. Αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, διότι τώρα τα σχολεία σχηματίζουν τα τμήματα. ΤΩΡΑ λοιπόν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός, ώστε τα κενά των εκπαιδευτικών να υπολογιστούν με βάση τα νέα τμήματα. Η επιβάρυνση σε σχέση με το όφελος δεν είναι, πιστεύω, μεγάλη, δεδομένου ότι φέτος θα γίνουν και προσλήψεις μονίμων.

Επιπλέον, πρέπει ΤΩΡΑ για όσα σχολεία έχουν μεταφερόμενους μαθητές (τα στοιχεία τους είναι ήδη γνωστά) οι αρμόδιες Αρχές να πάρουν αποφάσεις ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των παιδιών στα λεωφορεία και οι συγκοινωνίες να εκτελούνται εγκαίρως, για να μην συνωστίζονται στις στάσεις τα παιδιά - και μάλιστα από διαφορετικές τάξεις και βαθμίδες εκπαίδευσης. Με έναν κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να γίνει.

Και πέρυσι ξαναλέγαμε τα ίδια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, ως προς το θέμα του αριθμού των μαθητών και των συγκοινωνιών. Φέτος; Εμείς, κάναμε, όσοι κάναμε, αυτό που (κατά τη δική μας συνείδηση) ήταν επιβεβλημένο. Και με μάσκες διδάσκαμε για ώρες (δεν καταλαβαίνω γιατί οι ιερείς ή οι πολιτικοί δεν μπορούν), και τα τεστ κάναμε, και τηλεκπαίδευση κάναμε, και εμβολιαστήκαμε οι πιο πολλοί.

ΤΩΡΑ πρέπει και το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις. ΤΩΡΑ.

*Καθηγητής Κοιν. Επιστημών στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σπαζοκεφαλιά-γρίφος
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
Ανακαλύψτε την απάντηση σε αυτόν τον γρίφο και διαπιστώστε αν έχετε εξαιρετική αντίληψη και λογική σκέψη
Σπαζοκεφαλιά: Ποιο από τα 7 δοχεία γεμίζει πρώτο; Ένα τεστ για IQ πάνω από 129
robot
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
Η Αμερική επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη, αλλά η Κίνα προηγείται ήδη στην κούρσα των ανθρωπόμορφων ρομπότ — και διαμορφώνει τη βιομηχανία του...
Κίνα εναντίον ΗΠΑ: Η μάχη για το "σώμα" της τεχνητής νοημοσύνης έχει ήδη νικητή
mathites
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα
Στη 42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα, οι Έλληνες μαθητές κέρδισαν δύο αργυρά και τέσσερα χάλκινα μετάλλια
42η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα: Έξι μετάλλια για την Ελλάδα με 2 αργυρά και 4 χάλκινα