sxoleia-mathites-ekpaideusi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
«Και πέρυσι ξαναλέγαμε τα ίδια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, ως προς το θέμα του αριθμού των μαθητών και των συγκοινωνιών. Φέτος; Εμείς, κάναμε, όσοι κάναμε, αυτό που (κατά τη δική μας συνείδηση) ήταν επιβεβλημένο. ΤΩΡΑ πρέπει και το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις»

Καταλαβαίνουμε όλοι, μετά από 2 σχολικά έτη λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, ότι είναι απολύτως αναγκαίο σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν διά ζώσης. Όπως πάρα πολλοί συνάδελφοί μου, από την πρώτη μέρα, και χωρίς να ξέρω τίποτα σχετικό, πάλεψα πολύ να μάθω και να χρησιμοποιήσω τα νέα εργαλεία. Αλλά αυτό είναι ένα υποκατάστατο, δεν είναι εκπαίδευση.

Είναι αναποτελεσματικό παιδαγωγικά και μη λειτουργικό όταν χρησιμοποιείται για τόσο μεγάλα διαστήματα, πέραν των ψυχικών επιπτώσεων στις ζωές των παιδιών. Οπότε, προτιμώ να κάνω μάθημα στο ύπαιθρο, ή και να φοράω 8-2 τη μάσκα παρά να ξανακάνω τηλεκπαίδευση. Τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης είναι χρήσιμα, για μια συνεργασία διαθεματική μεταξύ των σχολείων, ή για μια διαδικτυακή ομιλία που μπορούν να παρακολουθήσουν τα παιδιά, ή, έστω, για ένα μικρό διάστημα αναστολής λειτουργίας, αλλά... μέχρι εκεί.

Και, ΟΚ, 3 στους 4 από εμάς τους εκπαιδευτικούς έχουμε μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού. Προσωπικά το θεώρησα αυτονόητο κοινωνικό καθήκον, λόγω και της φύσης της δουλειάς μας, χωρίς καμία βεβαιότητα (δεν είμαι γιατρός ούτε του πανεπιστημίου ούτε του διαδικτύου), παρά μόνον με προσδοκία ότι μπορεί να βοηθήσει, και το έπραξα αφού συμβουλεύτηκα τον γιατρό μου και αδιαφορώντας για τις σειρήνες του διαδικτύου - δεν κατακρίνω κανέναν που δεν θέλει να το κάνει για τους δικούς του λόγους, γι' αυτό υπάρχουν και τα self-test και rapid-test, ή η απλή μέθοδος "έχω συμπτώματα-κάθομαι σπίτι-κάνω τεστ", αλλά ας σεβαστούν κι εκείνοι τη δική μου συνειδητή επιλογή.

Επίσης κάποια παιδιά 15-17 θα έχουν εμβολιαστεί, οπότε οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με τον προηγούμενο Σεπτέμβρη, που μπήκαμε στα σχολεία παντελώς ανέτοιμοι.

Είναι όμως ΤΩΡΑ η στιγμή και το Υπουργείο Παιδείας να κάνει κάτι που έπρεπε ήδη να είχε κάνει από πέρυσι. Διότι, εμείς, ό,τι μπορούσαμε κάναμε. Και τηλεκπαίδευση κάναμε, και εμβολιαστήκαμε. Η Πολιτεία;

Πρέπει ΤΩΡΑ να ληφθεί η απόφαση για ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΝΑ ΤΑΞΗ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχουμε τάξεις μεγαλύτερες από 20 παιδιά (ή και λιγότερα, ας μην ξεχνάμε και τα σχολεία σε κοντέινερ) και, επίσης, να τηρήσουμε το ένας μαθητής ανά θρανίο [πέρυσι ορισμένα σχολεία μπορέσαμε και το κάναμε]. Αυτό πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ, διότι τώρα τα σχολεία σχηματίζουν τα τμήματα. ΤΩΡΑ λοιπόν πρέπει να μειωθεί ο αριθμός, ώστε τα κενά των εκπαιδευτικών να υπολογιστούν με βάση τα νέα τμήματα. Η επιβάρυνση σε σχέση με το όφελος δεν είναι, πιστεύω, μεγάλη, δεδομένου ότι φέτος θα γίνουν και προσλήψεις μονίμων.

Επιπλέον, πρέπει ΤΩΡΑ για όσα σχολεία έχουν μεταφερόμενους μαθητές (τα στοιχεία τους είναι ήδη γνωστά) οι αρμόδιες Αρχές να πάρουν αποφάσεις ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός των παιδιών στα λεωφορεία και οι συγκοινωνίες να εκτελούνται εγκαίρως, για να μην συνωστίζονται στις στάσεις τα παιδιά - και μάλιστα από διαφορετικές τάξεις και βαθμίδες εκπαίδευσης. Με έναν κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί να γίνει.

Και πέρυσι ξαναλέγαμε τα ίδια και δεν έγινε απολύτως τίποτα, ως προς το θέμα του αριθμού των μαθητών και των συγκοινωνιών. Φέτος; Εμείς, κάναμε, όσοι κάναμε, αυτό που (κατά τη δική μας συνείδηση) ήταν επιβεβλημένο. Και με μάσκες διδάσκαμε για ώρες (δεν καταλαβαίνω γιατί οι ιερείς ή οι πολιτικοί δεν μπορούν), και τα τεστ κάναμε, και τηλεκπαίδευση κάναμε, και εμβολιαστήκαμε οι πιο πολλοί.

ΤΩΡΑ πρέπει και το Υπουργείο να πάρει αποφάσεις. ΤΩΡΑ.

*Καθηγητής Κοιν. Επιστημών στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 4-12

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΣΤΑΤ ΔΕΔΔΗΕ
ΑΣΕΠ 6Ε/2021: Τα αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΕΛ.ΣΤΑΤ
Οι τελικοί προσωρινοί πίνακες για την θέση στην  «Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) (Ανεξάρτητη Αρχή)» στο γνωστικό αντικείμενο: «Οικονομικές...
ΑΣΕΠ 6Ε/2021: Τα αποτελέσματα για τις μόνιμες προσλήψεις στην ΕΛ.ΣΤΑΤ