Η επίδραση της τροφής στη μυρωδιά μας
Η τροφή επηρεάζει το σώμα μας μέσα από δύο κύριες οδούς: το πεπτικό σύστημα και το δέρμα. Κατά τη διαδικασία της πέψης, τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τα τρόφιμα, δημιουργώντας πτητικές ενώσεις που επηρεάζουν την αναπνοή μας. Παράλληλα, τα χημικά συστατικά των τροφών μεταφέρονται στο αίμα και καταλήγουν στους ιδρωτοποιούς αδένες. Όταν αναμιγνύονται με τα βακτήρια του δέρματος, δημιουργούν τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ιδρώτα.
Τα λαχανικά που αλλάζουν τη φυσική μας οσμή
Ορισμένα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, περιέχουν ενώσεις θείου που μπορεί να κάνουν τη μυρωδιά μας πιο έντονη. Το ίδιο ισχύει και για το σκόρδο και τα κρεμμύδια, τα οποία απελευθερώνουν θειούχες ενώσεις μέσω του ιδρώτα και της αναπνοής.
Ωστόσο, έρευνες δείχνουν κάτι παράδοξο: αν και το σκόρδο κάνει την αναπνοή μας πιο βαριά, ο ιδρώτας μας γίνεται πιο ευχάριστος. Σε πείραμα, γυναίκες που μύρισαν ιδρώτα ανδρών που είχαν καταναλώσει σκόρδο, βρήκαν τη μυρωδιά τους πιο ελκυστική. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό ίσως οφείλεται στις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες του σκόρδου, που βελτιώνουν τη συνολική υγεία.
Τα φρούτα κάνουν τη διαφορά
Η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών φαίνεται να βελτιώνει σημαντικά τη φυσική μας οσμή. Μελέτη του 2017 στην Αυστραλία έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά είχαν πιο "γλυκιά" και "φρουτώδη" μυρωδιά. Επιπλέον, το δέρμα τους φαινόταν πιο λαμπερό και ελκυστικό, χάρη στα καροτενοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε τροφές όπως το καρότο, η ντομάτα και η παπάγια.
Αντίθετα, δίαιτες πλούσιες σε υδατάνθρακες συνδέονται με λιγότερο ευχάριστη μυρωδιά ιδρώτα, ενώ εκείνες που περιλαμβάνουν μέτριες ποσότητες κρέατος, αυγών και φυτικών λιπαρών δείχνουν να συμβάλλουν θετικά.
Κρέας, ψάρι και ισορροπία
Το υπερβολικό κόκκινο κρέας μπορεί να κάνει τη φυσική μας οσμή λιγότερο ελκυστική. Έρευνα έδειξε ότι άνδρες που απείχαν από το κρέας για δύο εβδομάδες κρίθηκαν πιο ευχάριστοι και ελκυστικοί σε σχέση με όσους το κατανάλωναν. Το ψάρι και τα φασόλια επίσης μπορούν να προκαλέσουν έντονη μυρωδιά, λόγω της τριμεθυλαμίνης, μιας ένωσης με χαρακτηριστική οσμή ψαριού.
Αλκοόλ και καφές
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλάζει τη χημεία του σώματος, παράγοντας ακεταλδεΰδη, ουσία με βαριά μυρωδιά που περνά και στον ιδρώτα. Επιπλέον, η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ εντείνει την κακοσμία του στόματος. Ο καφές, από την άλλη, ενεργοποιεί τους αδένες που παράγουν ιδρώτα, αυξάνοντας τη μυρωδιά του σώματος.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 10/11
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ
Alfavita Newsroom