tsiaras-vouli
ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ / INTIME NEWS
Πυρ ομαδόν κατά του νομοσχεδίου από επιστημονικούς φορείς, δικηγορικές ενώσεις, φεμινιστικές οργανώσεις και κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ελληνικής Λύσης - Όχι από τις βουλευτίνες της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη και Μαριέττα Γιαννάκου

Μετά τις αντιδράσεις επιστημονικών φορέων, δικηγορικών ενώσεων, φεμινιστικών οργανώσεων και τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης εκτός από την Ελληνική Λύση, «όχι» στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια λένε δύο γυναίκες βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου Τσιάρα συνεχίζεται σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το οποίο προκαλεί ανατροπές στο οικογενειακό δίκαιο, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Οι αποφάσεις δεν πρέπει να ρυθμίζονται άκαμπτα και οριζόντια. Σολομώντειες λύσεις δεν είναι προς το συμφέρον του παιδιού διότι τα παιδιά δεν αποτελούν μαθηματική εξίσωση», υποστήριξε η Μαριέττα Γιαννάκου και πρόσθεσε πως παρά τη θετική επιδίωξη, το σχέδιο νόμου εγείρει πρακτικά ζητήματα, προσθέτοντας πως ουσιαστικά αυτή η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία όχι μόνο δεν λύνει προβλήματα, αλλά δημιουργεί ακόμα περισσότερα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Όλγα Κεφαλογιάννη με άρθρο της στην εφημερίδα Εστία χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «γονεοκεντρικό», υποστηρίζοντας πως «ακόμα κι αν θέταμε κριτήρια, αυτά θα έπρεπε να είναι παιδοκεντρικά», υπενθυμίζοντας επίσης πως «όλοι οι θεωρητικοί του οικογενειακού δικαίου έχουν επικρίνει» συγκεκριμένες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

Η υποχρεωτική συνεπιμέλεια δεν προστατεύει από τον Αρμαγεδδώνα του χωρισμού

Σύμφωνα με την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος (ΠΕΕ) η οποία αποτελεί τον επίσημο φορέα των Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, ιδίως στα συγκρουσιακά διαζύγια οι γονείς αναλώνονται στην επίλυση των δικών τους ενδοψυχικών και διαπροσωπικών προβλημάτων και δεν είναι σε θέση να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών, με αρνητικές συνέπειες στον ψυχισμό και την εξέλιξή τους.

Τα αίτια των γονικών συγκρούσεων συχνά είναι πολύ βαθύτερα, και δεν αναμένεται να λυθούν απλά με το ισόχρονο μοίρασμα της επιμέλειας, αλλά με κατάλληλη υποστήριξη των γονέων, όπως προτείνεται παρακάτω.

Προκειμένου τα παιδιά να δομήσουν υγιή ψυχισμό και να εξελιχθούν προσωπικά και κοινωνικά, έχουν απόλυτη ανάγκη από γονείς επαρκείς και συνεργαζόμενους στην φροντίδα και ανατροφή τους, και από σταθερή και προβλέψιμη καθημερινότητα, σύμφωνα πάντοτε με τις αναπτυξιακές και ατομικές τους ανάγκες.

Η ρύθμιση της επιμέλειας, είτε συναινετικά είτε με απόφαση Δικαστηρίου, πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα παραπάνω και να αποφασίζεται με κριτήριο το συμφέρον του συγκεκριμένου κάθε φορά παιδιού. Και προκειμένου να διασφαλίζεται το συμφέρον του παιδιού η ουσία των αποφάσεων πρέπει να εκπληρώνει τις βασικές συναισθηματικές και αναπτυξιακές του ανάγκες. Σε ό,τι αφορά τη συνεκτίμηση της γνώμης του παιδιού, η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή από ψυχιάτρους παιδιού και εφήβου, και άλλους εξειδικευμένους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Η άποψη της Π.Ε.Ε.. είναι ότι πρέπει να προβλέπονται όλες οι μορφές επιμέλειας και επικοινωνίας παιδιών-γονέων, και κάθε φορά να επιλέγεται η καταλληλότερη για το συγκεκριμένο παιδί, χωρίς να επιβάλλεται υποχρεωτική νομοθετική ρύθμιση συν-επιμέλειας ούτε υποχρεωτικός χρόνος διαμονής των παιδιών με καθένα από τους δύο γονείς.

Στις περιπτώσεις όπου οι γονείς διαφωνούν έντονα και δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιμέλεια των παιδιών τους, επιβάλλεται να προβλεφθεί μια σειρά μέτρων για την προστασία των παιδιών και την διασφάλιση της κατά το δυνατόν βέλτιστης επαφής και επικοινωνίας και με τους δύο γονείς. 

Ομάδα «Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλειας»: Παραγκωνίζεται το συμφέρον του παιδιού 

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων «Νομικά Θέματα Συν-Επιμέλειας» επισημαίνει ότι «παραγκωνίζεται το συμφέρον του τέκνου που μέχρι σήμερα ήταν ακρογωνιαίος λίθος του Οικογενειακού μας Δικαίου το οποίο αξιολογούνταν από τον αρμόδιο φυσικό δικαστή κατά περίπτωση και καθιστούσε το Οικογενειακό μας Δίκαιο το πλέον προοδευτικό της Ευρώπης. Με τις προτεινόμενες διατάξεις ο νομοθέτης αποφασίζει τι είναι συμφέρον για όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια ανεξαρτήτως ατομικής κατάστασης, κοινωνικής και φυλετικής καταγωγής, τόπου διαμονής και οικονομικής κατάστασης».

Η ρύθμιση με τα επιβαλλόμενα ποσοστά χρόνου διαμονής του παιδιού σε κάθε σπίτι παραβιάζει βάναυσα τα δικαιώματα των παιδιών, τονίζει η Πρωτοβουλία και συνεχίζει:

«Οι ρυθμίσεις αυτές ενδέχεται να είναι συμβατές με τα συμφέροντα των παιδιών μόνο στην περίπτωση που μετά το διαζύγιο τα τέκνα φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία και μπορούν να μεταφέρονται στα αντίστοιχα σπίτια των γονέων τους με οδηγούς και οι γονείς τους έχουν αμφότεροι οικονομική επιφάνεια. Επομένως είναι ρυθμίσεις για τη μειοψηφία του πληθυσμού. Οι υπόλοιποι (παρ’ ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί και θεωρούν ότι τα προβλήματά τους θα επιλυθούν) θα απογοητευθούν και θα εξεγερθούν.

Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου: Να εξασφαλιστεί η συνυπευθυνότητα των γονέων

Η Εταιρία Οικογενειακού Δικαίου επισημαίνει ότι οι νομοθετικές μεταβολές στο Οικογενειακό Δίκαιο και ιδίως στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα παιδιά πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη περίσκεψη, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και εμμονές, ανεξάρτητα από επιρροές ομάδων συμφερόντων. Η συνεπιμέλεια με την τελευταία αυτή μορφή προϋποθέτει γονείς που είναι διατεθειμένοι να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συνεργαστούν αρμονικά για την ισορροπημένη ανατροφή του παιδιού τους.

«Καμία ρύθμιση του Ενωσιακού Δικαίου ή της ΕΣΔΑ δεν δεσμεύει την ελληνική πολιτεία να νομοθετήσει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθιερώνοντας συγκεκριμένο σύστημα επιμέλειας και επικοινωνίας, ούτε όμως και η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού επιβάλλει υποχρεωτική ίση χρονική κατανομή της επιμέλειας, αλλά επιδιώκεται η εξασφάλιση της συνυπευθυνότητας των γονέων για την ανατροφή του παιδιού και των προσωπικών σχέσεων και άμεσης επαφής του παιδιού με τους δύο.

Η μόνη υποχρέωση της χώρας μας με βάση το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο είναι η κατοχύρωση στον νόμο και η διαφύλαξη στην πράξη του συμφέροντος του παιδιού και, κατά δεύτερο λόγο, της οικογενειακής ζωής των γονέων του». 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καρπαθος
Διακοπές στην Κάρπαθο: Στα 10 πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου για το 2025​​​​​​​​
Ο Δήμος Καρπάθου οργάνωσε τον Σεπτέμβριο δημοσιογραφικές αποστολές από Πολωνία και Σουηδία, με στόχο την έγκαιρη προβολή για τη νέα σεζόν
Διακοπές στην Κάρπαθο: Στα 10 πιο ενδιαφέροντα μέρη του κόσμου για το 2025​​​​​​​​