Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
test
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | Intime
Σε ασφυκτικά χρονικά όρια η διανομή των self tests

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη διά ζώσης εκπαίδευση, που επανεκκινεί για τα Λύκεια όλης της χώρας, τη Δευτέρα 12 Απριλίου, προκλήθηκε αλαλούμ.

Χιλιάδες συσκευασίες

Τα «παρατράγουδα» ξεκίνησαν ήδη με την παραλαβή των self tests από τους φαρμακοποιούς, την Τετάρτη, οι οποίοι κλήθηκαν να συσκευάσουν οι ίδιοι χιλιάδες ατομικά kits. Κι ενώ μέχρι τότε όλοι γνώριζαν για ένα τεστ την εβδομάδα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η υποχρέωση είναι για δύο τεστ (Δευτέρα και Πέμπτη) την εβδομάδα.

Κάτι το οποίο ο Β' αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές κατήγγειλε ότι δεν ισχύει υποστηρίζοντας ότι το σύστημα είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο τέτοιο που να αποδέχεται ένα μόνο τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ και επομένως το δεύτερο τεστ επιβαρύνει οικονομικά τους υπόχρεους/δικαιούχους.

Μπλέξιμο με τους ΑΜΚΑ

Οι φαρμακοποιοί, πέραν του νέου σκοιλ ελικικου που αντίκρυσαν στην πλατφόρμα διασταύρωσης του ΑΜΚΑ για τη δωρεάν χορήγηση των self tests σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, αντιμετώπισαν περιπτώσεις που η ίδια πλατφόρμα δεν τους επέτρεπε να προμηθεύσουν τεστ σε άτομα τα οποία βάσει οδηγιών είναι δικαιούχοι.

Το αλαλούμ συνεχίστηκε και χθες, όλη μέρα, με αδήλωτους εκπαιδευτικούς, με μαθητές ΕΠΑΛ άνω των 18 ετών που αποκλείονται λόγω ηλικίας αλλά και λοιπό βοηθητικό προσωπικό των σχολικών μονάδων (οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην εστίαση των σχολείων, γραμματείς κ.λπ.) που δεν μπορούσαν να παραλάβουν τα δωρεάν τεστ αφού δεν είχαν καταχωριστεί μέχρι τότε οι ΑΜΚΑ τους στο σύστημα.

school_sxoleio_mathites.jpg

«Περίπλοκη διαδικασία» λέει η κυβέρνηση

Οι κυβερνητικοί παράγοντες, δικαιολόγησαν το χάος υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για περίπλοκη διαδικασία, αφού τα στοιχεία των δικαιούχων προέρχονται από διαφορετικές πηγές και μητρώα, τονίζοντας ωστόσο ότι η πλατφόρμα συνεχώς ανανεώνεται.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πέραν των μαθητών 15 έως 18 ετών και των εκπαιδευτικών υπάρχουν τα εσπερινά σχολεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής, υπάρχουν σχολεία όπως είναι τα ΕΠΑΛ στα οποία πολλές φορές οι μαθητές είναι άνω των 18 ετών, υπάρχουν οι καθαρίστριες που είναι τα σχολεία, το διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα κυλικεία».

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, από την πλευρά της, διαβεβαίωνε: «Όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι υπόχρεοι και συνεπώς και δικαιούχοι των self tests. Να μην ανησυχεί κανείς. Είναι όλα προγραμματισμένα. Συνεχώς προστίθενται νέοι ΑΜΚΑ και κατηγορίες».

Αναγνωρίζοντας, ωστόσο, τις δυσκολίες υλοποίησης της διανομής χιλιάδων αυτοδιαγνωστικών τεστ σε ασφυκτικά χρονικά όρια, είπε ότι «θα υπάρξει κάποια επιείκεια την πρώτη μέρα, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να οδηγήσει σε γενίκευση ή επανάληψη», τονίζοντας παράλληλα ότι όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος «δεν θα παρακολουθήσουν το μάθημα ούτε και θα μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση».

Σήμερα η διανομή στα Εσπερινά Λύκεια

Σήμερα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η διανομή των self tests στα Εσπερινά Λύκεια, με το βάρος της ευθύνης να πέφτει στους ώμους των διευθυντών.

Οι διευθυντές λοιπόν, βάσει της εγκυκλίου του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Κόπτση, θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία μεριμνώντας για την άμεση διευθέτηση της διαδικασίας: δηλαδή οφείλουν να ειδοποιούν τους/τις μαθητές/τριες, προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβει καθένας από αυτούς, ένα και μόνο διαγνωστικό test.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ειδικά αν σκεφτεί ότι πρόκειται για περίπου 30.000 μαθητές, αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες δυσκολίες, συνωστισμός και ταλαιπωρία.

Αποκλείονται οι δάσκαλοι της ειδικής αγωγής από τη διαδικασία

Άλυτο παραμένει το ζήτημα των δασκάλων της ειδικής αγωγής, τα σχολεία της οποίας λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

«Μέχρι στιγμής σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται σε ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορούν να προμηθευτούν το self-test επειδή κατά τον έλεγχο του ΑΜΚΑ τους στο φαρμακείο δεν τους επιβεβαιώνει ότι είναι δικαιούχοι. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση, αλλιώς την Δευτέρα δεν θα μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ να εκδώσουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr» ενημερώνει σχετικά ο σχολικός νοσηλευτής ΠΕ25, Σεραφείμ (Μάκης) Λάππας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Η λίστα με τα κλειστά σχολεία σε όλη την Ελλάδα - Ανανεώνεται συνεχώς

Νέες Προκηρύξει ΑΣΕΠ για 5889 ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

κλειστοι παιδικοι σταθμοι
Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Κλείνουν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ
Έκτακτα μέτρα λόγω της κακοκαιρίας "ΕΛΠΙΣ" - Κλειστοί όλοι οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα ΚΔΗΦ, τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμεΑ, λόγω της...
Κακοκαιρία ΕΛΠΙΣ: Κλείνουν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί, παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ