Πρύτανης ΑΠΘ: Ενημέρωσα τον εισαγγελέα για την προστασία του ιδρύματος
 «Αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του δεν θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές. Σίγουρα τέτοιες εικόνες όλους μας λυπούν» είπε επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία για την επέμβαση της αστυνομίας

«Αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του δεν θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές» δήλωσε στο Open TV ο πρύτανης του ΑΠΘΝίκος Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στα επεισόδια, την αστυνομική βία, την προσαγωγή δεκάδων φοιτητών και το βασανισμό ενός εξ αυτών από αστυνομικούς σε κοινή θέα.

«Για εμάς για τις πρυτανικές αρχές, για όλους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, κάθε έκφραση διαμαρτυρίας μέσα από νόμιμες και από συλλογικές διαδικασίες είναι πλήρως αποδεκτή, είναι κατάκτηση της δημοκρατίας. Αυτές και τις υπηρετούμε και τις περιφρουρούμε» επισήμανε ο πρύτανης.

«Από κει και πέρα, όμως, ενέργειες και δράσεις οι οποίες έχουν την πιθανότητα να δημιουργήσουν πρόβλημα στη σωματική υγεία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και έχουν τη σιγουριά της παρεμπόδισης της διοικητικής λειτουργίας ολόκληρου πανεπιστημίου και εν τέλει πιθανή προξένηση φθορών έχουν ως αποτέλεσμα μια νόμιμη εκλεγμένη διοίκηση του πανεπιστημίου να κάνει το αυτονόητο: να ενημερώσει την Εισαγγελία. Δεν συζητάμε με κανέναν άλλον, παρά μόνο με την Εισαγγελία» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαϊωάννου.

 «Αν το κράτος εξάντλησε την αυστηρότητά του δεν θα απολογηθούμε εμείς ως πρυτανικές αρχές. Σίγουρα τέτοιες εικόνες όλους μας λυπούν» είπε επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτεία. 

«Συγκεκριμένη ομάδα απομάκρυνε τους πάντες»

«Παλιότερα υπήρχε η δυνατότητα όσοι κατελάμβαναν το πανεπιστήμιο και ήταν φοιτητές μας, το ξεκαθαρίζω, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της διοίκησης άφηναν μέσα τον υπάλληλο, ο οποίος είχε το κοντρόλ του υπόλοιπου campus στο κτίριο, που αν συνέβαινε κάτι κάποιος έπρεπε να ειδοποιηθεί και όταν υπήρχαν περιπτώσεις τέτοιας διοικητικής εργασίας που έπρεπε οπωσδήποτε να τελειώσει έστω για κάποιες ώρες επέτρεπαν σε συναδέλφους διοικητικούς να προβούν σε κάποια εργασία» είπε ο Νίκος Παπαϊωάννου.

«Τώρα, με το που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη ομάδα, και γνωρίζετε τη σύνθεση της συγκεκριμένης ομάδος, απομάκρυναν τους πάντες. Από την επίσημη ενημέρωση που έχουμε, από τους 31 προσαχθέντες  από τους οποίους προσήχθησαν 29 ή 30 από τους χώρους της διοίκησης, κατά δήλωσή τους οι 12 είναι φοιτητές του Αριστοτελείου και οι υπόλοιποι 19 κατά δήλωσή τους δεν έχουν καμία σχέση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Πράγμα που σημαίνει ότι όλο το campus, όλα τα κτίρια έμεναν έρμαια όποιου προβλήματος προέκυπτε. Επομένως, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε την Εισαγγελία γι’ αυτές τις ενέργειες. Από εκεί και πέρα, η Εισαγγελία έκανε τις δικές της ενέργειες» συμπλήρωσε.

«Η δική μας πρυτανική δεν έχει ξαναζητήσει τέτοια βοήθεια και τώρα η βοήθεια που ζητήσαμε ήταν ενημέρωση. Παλιότερες πρυτανικές αρχές πριν το 2015 όντως είχαν ζητήσει την παρουσία της αστυνομικής δύναμης, μέσα από την Εισαγγελία, για κατάληψη του κτιρίου από τότε εργαζομένους» ανέφερε ο πρύτανης.

«Οι εικόνες μας λυπούν»

Στη συνέχεια, μίλησε για τις εικόνες αστυνομικής βίας απέναντι σε φοιτητές και διαδηλωτές:

«Ήμουν σε κοντινό κτίριο. Το μόνο που θα πω είναι ότι είναι εικόνες που μας λυπούν, πραγματικά. Για το λόγο αυτό και σε παλιότερες τοποθετήσεις μου έχω πει, κανείς εξ ημών δεν έχει σπουδάσει ποια είναι η επιχειρησιακή λογική και ποια πρέπει να είναι. Εμείς εκείνο που θέλουμε και εκείνο που θα οδηγηθούμε από εδώ και πέρα είναι το εξής: Όπως πάμε, θεωρούμε ότι ένας πανεπιστημιακός δάσκαλος, ότι μια πανεπιστημιακή αρχή, πρέπει να συγκλίνει, να βρίσκεται στον μέσο δρόμο, και να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ειρηνική συνύπαρξη των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας. Έτσι και η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να εκτονωθεί με συζητήσεις, αλλά και με σεβασμό όλων των διαδικασιών».

Πανεπιστημιακή αστυνομία: «Θα δούμε στην πράξη αν είναι αποτελεσματική»

Για την πανεπιστημιακή αστυνομία είπε ότι «θα το δούμε στην πράξη».

«Η πολιτεία δεν μας έχει δώσει, σε κανένα πανεπιστήμιο, την ομάδα προστασίας. Θα δούμε πότε θα τους δώσει. Από εκεί κα πέρα, το πώς θα λειτουργήσουν ή το πόσο επιτυχημένο θα είναι, θα το δούμε στην πράξη. Και εν τέλει, η διαφορά της προσέγγισης συναδέλφων δεν ήταν ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στα πανεπιστήμια. Κάποιοι συνάδελφοι, σεβαστή η άποψή τους, εκτιμούν ότι η ομάδα αυτή πρέπει να ανήκει στα πανεπιστήμια, κάποιοι άλλοι εκτιμούμε ότι η ομάδα αυτή πρέπει να συνεργάζεται με τους πρυτάνεις» είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ψευδαίσθηση
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ποντίκι 8 δευτερόλεπτα
Μόνο οι άνθρωποι που έχουν εξαιρετικά καλές γνωστικές ικανότητες και μεγάλη παρατηρητικότητα θα καταφέρουν να λύσουν αυτήν την οπτική ψευδαίσθηση...
Οπτική ψευδαίσθηση: Μπορείτε να βρείτε το ποντίκι 8 δευτερόλεπτα