Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ
Σε έφοδο μέσα στον χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαλύσουν τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις

Σε έφοδο μέσα στον χώρο του κτιρίου της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προκειμένου να διαλύσουν τους φοιτητές που έκαναν κατάληψη από το πρωί της Δευτέρας, προχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο μετά την ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την κινητοποίηση των φοιτητών.

Θεσσαλονίκη

Σημειώνεται πως έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της οδού Εγνατίας στο ύψος των Πανεπιστημίων και γίνεται η εκτροπή των οχημάτων από παρακείμενους δρόμους.

Κατάληψη της Πρυτανείας από φοιτητικούς συλλόγους

Υπενθυμίζεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ από νωρίς το πρωί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη μη εφαρμογή του νέου «απαράδεκτου νόμου» -όπως τον χαρακτηρίζουν- για την ανώτατη εκπαίδευση.

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ

Ζητούν επίσης να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης έφτασαν φοιτητικοί σύλλογοι και άλλων σχολών, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

Οι φοιτητικές παρατάξεις αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 που αφορούν την ίδρυση Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, το όριο φοίτησης, τον ορισμό πειθαρχικών παραπτωμάτων και το νέο τρόπο υπολογισμού βάσεων εισαγωγής.

Θεσσαλονίκη

Τις επόμενες μέρες προγραμματίζουν νέες συνελεύσεις και την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου νέα συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

img_20210222_090343.jpg

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόθεση για κατάληψη στο κτίριο διοίκησης είχε γίνει γνωστοποιηθεί σε ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου να ενημερώνει σχετικά τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το πρωί, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε ξανά με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές»,

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παιδιά
Παιδιά χωρίς στήριξη: Η σιωπηλή κρίση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα
Ένα στα 7 παιδιά αντιμετωπίζει ψυχική διαταραχή – Οικογένειες δανείζονται για θεραπείες, νοσοκομεία χωρίς παιδοψυχιάτρους και δομές στα όρια της...
Παιδιά χωρίς στήριξη: Η σιωπηλή κρίση της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα
KAYSONAS
Καιρός: Έρχεται ένα «παράξενο» καλοκαίρι με ακραίες εναλλαγές – Τι δείχνουν τα διεθνή μοντέλα για την Ελλάδα
Το φετινό καλοκαίρι φαίνεται πως δεν θα θυμίζει τα «σταθερά» μεσογειακά καλοκαίρια άλλων εποχών. Οι μετεωρολόγοι μιλούν για μια περίοδο έντονων...
Καιρός: Έρχεται ένα «παράξενο» καλοκαίρι με ακραίες εναλλαγές – Τι δείχνουν τα διεθνή μοντέλα για την Ελλάδα
ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΧΑΝΙΑ
Μαθήτριες από την Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης με καινοτομία για το άγχος στο σχολείο
Μαθήτριες Γυμνασίου κατέκτησαν την Ευρώπη με συσκευή AI που βοηθά μαθητές να νικούν το άγχος
Μαθήτριες από την Κρήτη στην κορυφή της Ευρώπης με καινοτομία για το άγχος στο σχολείο