μαθητής, μαθήτρια, εξετάσεις, εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αξιολόγηση μαθητών
Αξιολόγηση των μαθητών μέσω τηλεδιαγωνισμάτων με τους εκπαιδευτικούς να αμφισβητούν τη μέθοδο και να ζητούν, οι περισσότεροι, να μην καταχωρηθεί βαθμολογία Α τετραμήνου.

Αξιολόγηση και βαθμολόγηση μαθητών.

Επειδή πολλά ακούγονται για αξιολόγηση μαθητών και διαγωνίσματα ...εξ αποστάσεως στο Λύκειο (και όχι μόνο) και προκειμένου καθένας να αποφασίσει υπεύθυνα τη στάση του, καλό είναι να θυμηθούμε αποσπάσματα από τον πιο πρόσφατο νόμο για την αξιολόγηση των μαθητών στο Λύκειο.

Ενημέρωση από τον Γιώργο Διακουμάκο

NOMOΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4610 / 7-5-2019

Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις.

Άρθρο 103

1. …………………………………………………………………………………………………………………….

Οι ωριαίες γραπτές δοκιμασίες διαρκούν μία (1) διδακτική ώρα, καλύπτουν περιορισμένης έκτασης ενότητα και γίνονται ύστερα από προειδοποίηση των μαθητών στο τελευταίο μάθημα της ενότητας.

Σε όλες τις τάξεις του Γενικού Λυκείου διενεργούνται στα μαθήματα όλων των Ομάδων δύο (2) υποχρεωτικές ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, μία κατά τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου και μία κατά τη διάρκεια του δεύτερου τετραμήνου, με εξαίρεση τα μαθήματα Φυσική Αγωγή και Ερευνητικές Δημιουργικές δραστηριότητες στα οποία δεν διενεργείται καμία γραπτή δοκιμασία.

Αν για λόγους αντικειμενικούς, δεν καταστεί εφικτό να πραγματοποιηθεί η ωριαία γραπτή δοκιμασία του πρώτου τετραμήνου, στο δεύτερο τετράμηνο διενεργούνται δύο (2) ωριαίες γραπτές δοκιμασίες.

2. Δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούνται περισσότερες από μία ωριαίες γραπτές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια του ημερησίου διδακτικού προγράμματος και περισσότερες από τρεις (3) κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου διδακτικού προγράμματος.

…………………………………………………………………………………………………………………………

4. Για μάθημα, το οποίο, για οποιονδήποτε λόγο, διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες, δεν κατατίθεται βαθμολογία, αν αποδεδειγμένα και δικαιολογημένα ο διδάσκων δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία για την αξιολόγηση των μαθητών.

………………………………………………………………………………………………………………………….

7. Αν από την ονομαστική κατάσταση της προφορικής βαθμολογίας λείπει βαθμός μαθητή, η έλλειψη αυτή πρέπει να αιτιολογείται από τον διδάσκοντα με ενυπόγραφη σημείωσή του πάνω στην κατάσταση βαθμολογίας.

Άρθρο 109

……………………………………………………………………………………………………………………..

4. Αν λείπει ένας από τους δύο (2) τετραμηνιαίους βαθμούς, ως προφορικός μέσος όρος τετραμήνου λογίζεται ο βαθμός για το άλλο τετράμηνο.

5. Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν κατατεθεί βαθμολογία ενός μαθήματος σε κανένα τετράμηνο και εφόσον η φοίτηση του μαθητή κριθεί επαρκής, διενεργείται ειδική προφορική εξέταση στην ύλη του Β΄ τετραμήνου το αργότερο την επομένη ημέρα από τη λήξη των μαθημάτων του Β΄ τετραμήνου. Την εξέταση διενεργεί τριμελής επιτροπή, η οποία συγκροτείται από τον Διευθυντή του σχολείου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ο Διευθυντής ως Πρόεδρος και δύο (2) καθηγητές της ίδιας ειδικότητας ή που έχουν σε ανάθεση το αντίστοιχο μάθημα. Ο μέσος όρος των βαθμών των δύο (2) καθηγητών αποτελεί τον ετήσιο προφορικό βαθμό του μαθήματος και δίνεται με προσέγγιση δεκάτου.


μαθητής, εξετάσεις, βαθμολογία και αξιολόγηση μαθητών, τηλεκπαίδευση

Αξιολόγηση μαθητών: Poll, poll, pollά διαγωνίσματα

Το θέμα αυτής της περιόδου σίγουρα θα είναι η αξιολόγηση των μαθητών μέσω των διαγωνισμάτων. Πώς θα εξετάσουν οι εκπαιδευτικοί, πώς θα εξεταστούν οι μαθητές;

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο εξέτασης των μαθητών για το Α και το Β τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 έχει πυροδοτήσει συζητήσεις, απορίες και ζωηρές αντιρρήσεις.

Είτε το διαγώνισμα είναι ωριαίο είτε ένα ολιγόλεπτο τεστ ο εκπαιδευτικός καλείται να βρει τρόπο για να προσαρμόσει τεχνικά την εξέτασή του. Επίσης μεγάλο θέμα είναι και η αντιγραφή.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...


Αξιολόγηση μαθητών: Πώς θα μπουν τα διαγωνίσματα

Για το Α' και το Β' τετράμηνο, οι εκπαιδευτικοί εφαρμόζουν ανά μάθημα ωριαίες ή ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες

Ειδικά όσον αφορά τις ολιγόλεπτες και ωριαίες γραπτές δοκιμασίες, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιούν τα εργαλεία «Ασκήσεις» και «Εργασίες» από την ηλεκτρονική τάξη (eclass).

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε οδηγίες για το πώς θα κινηθούν οι εκπαιδευτικοί, τι πρέπει να προσέξουν, πώς θα βάλουν τα διαγωνίσματα για την αξιολόγηση των μαθητών.

Ωριαία διαγωνίσματα ή τεστ

Για τη διενέργεια εξετάσεων με ωριαίες ή ολιγόλεπτες γραπτές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης υφίστανται τρεις επιλογές, μέσω του εργαλείου «Ασκήσεις», της ηλεκτρονικής τάξης (e-class) για τον έλεγχο της γνώσης του μαθητή:

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...


Βαθμολογία μαθητών: Ας μπει στην άκρη η βαθμολογία του πρώτου τριμήνου

Τηλεκπαίδευση: «Το παιδαγωγικά αμφιλεγόμενο μέσο της βαθμολογίας στις συνθήκες εξαίρεσης που ζούμε μπορεί να γίνει μέσο διεύρυνσης των εκπαιδευτικών ανισοτήτων» προειδοποιεί ο Σύλλογος Π.Ε Κερατσινίου Περάματος Νίκος Πλουμπίδης

Σε σχέση με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 12/12 κι αφορά στην αποστολή με email της βαθμολογίας των μαθητών ο Σύλλογος Π.Ε Κερατσινίου Περάματος Νίκος Πλουμπίδης δηλώνει τα εξής:

Ας μην κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ας αναγνωρίσουμε τουλάχιστον ότι τα σχολεία μας βρίσκονται σε κατάσταση εξαίρεσης.

Η συνέχεια του άρθρου εδώ...


Βαθμολογίες μαθητών δημοτικού: Θα αποστέλλονται με mail

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο τρόπος αποστολής της βαθμολογίας των μαθητών των δημοτικών σχολείων για το Α' τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021.

Οι Σύλλογοι των διδασκόντων θα συνεδριάζουν και θα φροντίζουν να παραλαμβάνουν οι γονείς τους ελέγχους προόδου των παιδιών τους για το Α' τετράμηνο.

Η παραλαβή θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου / mail.

Επίσης οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηλεφωνούν στους γονείς ή να συμμετέχουν σε τηλεδιάσκεψη με τους γονείς και τους κηδεμόνων ώστε να τους ενημερώνουν για την πρόοδο των παιδιών τους. Μόλις ανοίξουν τα σχολεία οι γονείς θα μπορούν να παραλάβουν τους ελέγχους προόδου και σε χαρτί μέσα σε φάκελο.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ αναφέρει:

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων, με απόφασή τους, προβαίνουν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου Α΄ τριμήνου στους γονείς/κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Οι εκπαιδευτικοί της Α΄ και Β΄ τάξης ενημερώνουν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας ή μέσω τηλεδιάσκεψης τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών για την πρόοδό τους.

Με την επανέναρξη της λειτουργίας των σχολείων με φυσική παρουσία παραδίδονται οι έλεγχοι προόδου εντύπως εσώκλειστοι σε φάκελο στους μαθητές και στις μαθήτριες.


Αξιολόγηση μαθητών: Η υποκρισία ότι όλα είναι κανονικά

Σε ότι με αφορά, απαντώντας με το ίδιο νόμισμα στη γελοία απαίτηση των κυβερνώντων, να βαθμολογήσω μαθητές που δε θα έχω αντικρύσει για μήνες, θα τους βαθμολογήσω όλους με 20!

Με εγκύκλιο του το υπουργείο Παιδείας απαιτεί την αξιολόγηση – βαθμολόγηση των μαθητών για το 1ο τετράμηνο, μια βαθμολόγηση που θα πρέπει να βασιστεί κυρίως στην τηλεκπάιδευση!

Η εγκύκλιος καταδεικνύει την επιθυμία της κυβέρνησης να θεωρήσει ως απόλυτη κανονικότητα την τηλεκπαίδευση, να παγιωθεί ως μια διαδικασία που δεν υστερεί σε τίποτα από τη δια ζώσης διδασκαλία!

Επιπλέον μια τέτοια βαθμολόγηση των μαθητών προσθέτει απαξία και φαιδρότητα στην ήδη απαξιωμένη δευτεροβάθμια εκπάιδευση.

Είναι προφανές ότι τα βασικά στοιχεία αξιολόγησης του μαθητή (γραπτά τεστ και διαγωνίσματα, συμμετοχή στο μάθημα, προφορική εξέταση κ.α.), εκλείπουν εντελώς στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης, με τη στοιχειώδη αδιαβλητότητα που πρέπει να έχουν. 

Αυτό θα ήταν αδύνατο ακόμα και αν όλοι οι μαθητές συμμετείχαν κανονικά.

Πόσο μάλλον όταν καθημερινά προσωρινά τεχνικά προβλήματα ή και μόνιμες τεχνικές ελλείψεις, καθιστούν προβληματική τη συμμετοχή κάποιων μαθητών.

Πολλαπλές διακοπές, πολλοί μαθητές χωρίς μικρόφωνα, αδυναμία ακόμα και της απλής πιστοποίησης της παρουσίας ή όχι του μαθητή, κακοκαιρίες που καθιστούν μέρες ολόκληρες άγονες λόγω τεχνικών δυσκολιών, μαθητές χωρίς υλικοτεχνική υποδομη, με βλάβες στο δίκτυο για μέρες, όλα αυτά απαντώνται καθημερινά στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης. 

Θα μπορούσε κανείς να γράψει σελίδες για το προφανές: Είναι αδύνατο αλλά και άδικο να γίνει μια στοιχειωδώς αξιοπρεπής αξιολόγηση- βαθμολόγηση των μαθητών μέσω τηλεκπαίδευσης.

Είναι αλήθεια ότι η τηλεκπαίδευση είναι μια χρήσιμη και σημαντική διαδικασία σε αυτή τη συγκυρία. Κυρίως γιατί κρατάει τους μαθητές σε επαφή με τη μαθησιακή διαδικασία, τους αναθέτει εργασίες για το σπίτι, εκλογικεύει τον ελέυθερο χρόνο τους προς αποφυγή της απόλυτης αποδιοργάνωσης, δίνει σίγουρα τη δυνατότητα για πιο ομαλή προσαρμογή, όταν ξανανοίξουν τα σχολεία.

Είναι αλήθεια ότι αν αυτή η πανδημία ερχόταν 20 χρόνια πριν, χωρίς τεχνολογική δυνατότητα τηλεκπαίδευσης, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, κυρίως σχετικά με την αποδιοργάνωση των μαθητών.

Όμως σε καμμιά περίπτωση δεν προχωρά η ύλη με τηλεκπαίδευση, με παρόμοιο τρόπο με τη δια ζώσης διδασκαλία, ούτε κατά προσέγγιση. Ούτε είναι εφικτή η επεξήγηση δύσκολων εννοιών, ούτε όλοι οι μαθητές μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση, ούτε μπορούν να αγνοηθούν τα πολλαπλά και συχνότατα τεχνικά προβλήματα που παραπάνω αναφέρθηκαν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Google, που "βάζει" την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία με το πρόγραμμα "Experience AI"
«Η Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες που υιοθετεί ένα τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα σχολεία της χώρας, δημόσια και...
Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με την Google, που "βάζει" την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία με το πρόγραμμα "Experience AI"