Αυτοκίνητο από το Άγιο Όρος
Τι κρύβουν οι μυστικές πινακίδες «ΑΟ» που δεν θα δεις σχεδόν ποτέ σε αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Τα ΑΟ αυτοκίνητα είναι ένα από τα πιο σπάνια και άγνωστα οχήματα στην Ελλάδα. Κυκλοφορούν αποκλειστικά σε έναν χώρο όπου ισχύουν ειδικοί κανονισμοί και απαγορεύεται η είσοδος συμβατικών αυτοκινήτων.

Τι είναι οι πινακίδες ΑΟ και πού τις συναντάμε

Οι κλασικές ελληνικές πινακίδες έχουν τρία γράμματα και τέσσερις αριθμούς σε λευκό φόντο, με μπλε λωρίδα και το σήμα GR.

Ωστόσο, υπάρχει μία εξαίρεση: τα ΑΟ αυτοκίνητα που κυκλοφορούν αποκλειστικά εντός της αυτόνομης μοναστικής πολιτείας του Αγίου Όρους.

Γιατί έχουν διαφορετικό σχεδιασμό

Οι πινακίδες ΑΟ διαφέρουν ριζικά από τις κοινές ελληνικές.

  • Τα γράμματα “ΑΟ” σημαίνουν Άγιο Όρος.

  • Στο κέντρο υπάρχει δικέφαλος αετός, σύμβολο της μοναστικής πολιτείας.

  • Ακολουθεί τριψήφιος αριθμός, που αποτελεί αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος.

Στο τέλος υπάρχει κωδικός μονής, από το 01 έως το 21: Το 01 αντιστοιχεί στη Μονή Μεγίστης Λαύρας. Το 21 ανήκει στην Ιερά Κοινότητα ή στις δημόσιες υπηρεσίες του Άθω.

Πινακίδα αυτοκινήτου ΑΟ

Ποιος εκδίδει τις πινακίδες ΑΟ;

Οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας δεν εκδίδονται από το ελληνικό κράτος αλλά από την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Αυτό σημαίνει ότι τα ΑΟ αυτοκίνητα κυκλοφορούν μόνο μέσα στο Άγιο Όρος και δεν επιτρέπεται να βγουν εκτός των συνόρων του.

Πώς φτάνουν τα αυτοκίνητα στο Άγιο Όρος;

Η χερσόνησος του Άθω δεν έχει οδική σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα – η πρόσβαση γίνεται μόνο δια θαλάσσης. Δεν υπάρχει αεροδρόμιο και οι μοναχοί χρησιμοποιούν πλοία για τη μεταφορά ανθρώπων και αγαθών.

Μέσα στο Άγιο Όρος, τα ΑΟ αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των μονών και της Ιεράς Κοινότητας.

Η μοναστική πολιτεία έχει αυστηρούς κανονισμούς και μόνο λίγα οχήματα διαθέτουν αυτές τις πινακίδες. Αν συναντήσεις αυτοκίνητο με ΑΟ, πιθανότατα είσαι ήδη μέσα στο Άγιο Όρος – κάτι που ισχύει μόνο για άνδρες προσκυνητές.

Τα ΑΟ αυτοκίνητα αποτελούν μοναδική εξαίρεση στον ελληνικό στόλο. Οι πινακίδες τους δεν είναι τυχαίες: Δηλώνουν τόπο (Άγιο Όρος), Αριθμό κυκλοφορίας και μονή στην οποία ανήκουν.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

maxairi
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Γαλλία. Ο μαθητής φέρεται να μαχαίρωσε την καθηγήτρια τουλάχιστον τρεις φορές
Ασύλληπτο! Μαθητής μαχαίρωσε καθηγήτρια μέσα στην τάξη – Σε κρίσιμη κατάσταση η καθηγήτρια
Κυριάκος Μητσοτάκης
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι και το δόγμα Μητσοτάκη: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
Όπως τονίστηκε, οι υπό συζήτηση αλλαγές δεν αφορούν τους μαθητές που φοιτούν σήμερα στο Λύκειο, ούτε τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου, ενώ οι...
«Εθνικό Απολυτήριο»: Ψυκτικοί από το Περιστέρι και το δόγμα Μητσοτάκη: «Δεν μπορούν και δεν πρέπει να πάνε όλοι στο πανεπιστήμιο»
σταμ
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες
Ποινή σε φαντάρο που στήριξε τον δίκαιο αγώνα των αγροτών - Καταγγελία της ΚΝΕ για αυταρχισμό
«Καμία ποινή δεν μπορεί να μας εμποδίσει»: Η απάντηση φαντάρου που τιμωρήθηκε με 10 μέρες φυλάκιση επειδή στήριξε τους αγρότες