Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
mixanikoi
«Δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι απόφοιτοι Δημόσιων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων τμημάτων Μηχανικών δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στο επάγγελμα που σπούδασαν στην χώρα τους»

Η διαφοροποίηση ή κατηγοριοποίηση τμημάτων από άλλα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά τμήματα, που προέκυψε από την πρόσφατη απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθ. Βασίλη. Διγαλάκη, επαναφέρει την εδώ και 35 χρόνια διαχρονική καθυστέρηση  έκδοσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών αποφοίτων ΤΕΙ.  

Προφανώς και δεν θέλουμε να τοποθετηθούμε για την ορθότητα ή μη της απόφασης του κ. Υφυπουργού που προήλθε κατόπιν πρωθύστερης απόφασης της ΕΘΑΑΕ. Ως γνωστόν πολλοί σύλλογοι μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων όπως επίσης και αρκετοί  Σύγκλητοι Πανεπιστημίων, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο  έχουν εκφράσει δημόσια  την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση του κ. Υφυπουργού.

Με αφορμή αυτό το γεγονός οι απόφοιτοι Μηχανικοί των ΤΕΙ εξακολουθούν μέχρι σήμερα να παραμένουν εκτός του ΤΕΕ. Πρακτικά σημαίνει ότι στερούνται ουσιαστικά, επαγγελματικών δικαιωμάτων δεδομένου ότι η ΕΕΤΕΜ είναι ένας σύλλογος όπως ο σύλλογος Μηχανολόγων και Ηλεκτρολόγων των Πολυτεχνικών Σχολών χωρίς όμως να έχει την δυνατότητα έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Νομίζουμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου οι απόφοιτοι Δημόσιων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων τμημάτων Μηχανικών δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα στο επάγγελμα που σπούδασαν στην χώρα τους. Δηλαδή πρώην απόφοιτοι ΤΕΙ με Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών, ημεδαπής ή αλλοδαπής που εργάζονται σε χώρες της Ε.Ε, έχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών όπως και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, αντίθετα όμως, στην χώρα από την οποίαν αποφοίτησαν στερούνται αυτών.  

Είχαμε εκφράσει  επανειλημμένα  την άποψη,  στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλή των Ελλήνων εκπροσωπώντας την πρώην ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση  αυτής της εκκρεμότητας. Το ΤΕΕ δια του Προέδρου του, κ. Γ. Στασινού και της καθ. Τόνιας Μοροπούλου είχε θέσει για πρώτη φορά στη Βουλή των Ελλήνων το θέμα ενός Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με Μηχανικούς δύο επιπέδων τεχνικής ευθύνης. Έκτοτε βέβαια ουδέν νεώτερον συνέβη, ιδιαίτερα δε, μετά την ίδρυση των νέων πενταετών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών τμημάτων Μηχανικών στα Πανεπιστήμια..

Αδιαμφισβήτητα διακρίσεις μεταξύ των Πανεπιστημίων της ημεδαπής δεν υπάρχουν. Όπως στη Μεγάλη Βρετανία τα Polytechnics σε μία νύχτα έγιναν Πανεπιστήμια, το ίδιο ισχύει και για τα πρώην ΤΕΙ που έγιναν Πανεπιστήμια, δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι προφανές, ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση ή κατηγοριοποίηση μεταξύ τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών με 19000 μόρια και αντίστοιχων τμημάτων με 15000 μόρια. Επιπλέον λόγω της Ε.Ε, η χώρα μας αναγνωρίζει υποχρεωτικά, τα επαγγελματικά δικαιώματα τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων των κρατών μελών της.

Μιλάμε όμως για μια διαμορφωμένη διαχρονικότητα καθυστέρησης, για την οποία φυσικά δεν ευθύνεται η παρούσα κυβέρνηση ούτε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Πρέπει  επιτέλους, να λυθεί, αυτό το πρόβλημα που προϋπήρχε και απασχολεί χιλιάδες αποφοίτους  ΤΕΙ και πρόκειται πολύ σύντομα να απασχολήσει και τους αποφοίτους των νέων πενταετών ΠΠΣ Μηχανικών Πανεπιστημίων.

Πιστεύουμε ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη, να ληφθεί άμεσα μια καθαρά πολιτική απόφαση. Οφείλει επιτέλους, η Πολιτεία να παρέμβει άμεσα και να άρει, μια 35ετή αδικία σε βάρος πολλών χιλιάδων αποφοίτων ΤΕΙ που εργάζονται τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αρχής γενομένης από τους Μηχανικούς ΤΕΙ  και όχι μόνο.

Με εκτίμηση

*Απόστολος Κοκκόσης  

EurIng BSc PhD CEng FIET

Πρώην Πρόεδρος ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: 1 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμο 100 ευρώ για όποιον δεν τον κάνει

«Βόμβα» για Μετάλλαξη Όμικρον από τον επικεφαλής της Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια

ΑΣΕΠ: Βγαίνει η μεγάλη προκήρυξη για 1.477 προσλήψεις σε δήμους - Ποιες προκηρύξεις άνοιξαν αυτές τις μέρες

ΜΟΝΟ 111 ΕΥΡΩ το Online εύκολο μοριοδιωτούμενο Lower - Proficiency που παίρνεις σε 2 ημέρες! - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ μόνο σε Reading - Listening

Αυτά είναι τα 9μηνα σεμινάρια που Μοριοδοτούν Εκπαιδευτικούς και ξεκινούν το ΝΟΕΜΒΡΙΟ με μόνο 25 ευρώ τον μήνα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για  ΑΣΕΠ , ΔΙΩΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

μαθητές δημοτικό σχολείο
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!
Υποβιβάζουν Δημοτικά σχολεία επειδή έχουν ακόμα και ...έναν λιγότερο μαθητή, ενώ σε μια περίπτωση ζητείται υποβιβασμός σχολείου που θα έχει έναν...
Εύβοια: Αυξάνονται κατά έναν οι μαθητές, υποβιβάζουν το σχολείο!