Δεν είναι τυχαίο που η παροιμία λέει: "Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα". Τα μήλα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, ουσίες με έντονη αντιφλεγμονώδη δράση που συμβάλλουν στη μακροζωία και τη σωματική ευεξία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση δύο μήλων την ημέρα μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη έως και 4%, ενώ οι φυτικές τους ίνες (πηκτίνες) συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου. Οι πολυφαινόλες που περιέχουν βελτιώνουν τον τρόπο που ο οργανισμός χρησιμοποιεί την ινσουλίνη, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους θέλουν να προλάβουν τον διαβήτη.
Προτιμήστε να τα τρώτε με τη φλούδα, όπου συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C και αντιοξειδωτικών. Ιδανικός συνδυασμός είναι με μια πηγή πρωτεΐνης ή καλών λιπαρών, όπως φυστικοβούτυρο ή λίγο τυρί, για μεγαλύτερο κορεσμό.
Αχλάδια
Παρόμοια με τα μήλα, τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών και βιταμίνης C. Η φλούδα τους κρύβει τα περισσότερα πολύτιμα συστατικά, επομένως καλό είναι να μην αφαιρείται.
Μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα, βρασμένα σε λίγο νερό ή κόκκινο κρασί, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα το πεπτικό σύστημα. Το φυσικό τους γλυκό άρωμα μπορεί να αντικαταστήσει τα ανθυγιεινά γλυκίσματα.
Συνδυάστε τα με γιαούρτι, τυρί cottage ή καρύδια για ένα χορταστικό και θρεπτικό σνακ που ωφελεί την καρδιά και συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου. Εναλλακτικά, προσθέστε φέτες αχλαδιού σε σαλάτα με σπανάκι για γεύση και επιπλέον θρεπτικά οφέλη.
Μύρτιλα
Τα μύρτιλα είναι μικρά, αλλά γεμάτα δύναμη. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που χαρίζουν το έντονο μπλε χρώμα τους και ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.
Μελέτες δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη τύπου 2, ενώ συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθώς η κατάψυξη δεν επηρεάζει τα θρεπτικά τους συστατικά.
Απολαύστε τα με γιαούρτι, χυλό βρώμης ή σαλάτες για έναν ισορροπημένο συνδυασμό πρωτεΐνης, ινών και υγιεινών λιπαρών. Καλό είναι να αποφεύγετε τη χρήση τους σε γλυκά με ζάχαρη, ώστε να μην χάνονται τα οφέλη τους.
Σμέουρα (Raspberries)
Τα σμέουρα είναι από τα φρούτα με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, περίπου 4g ανά 100g, αλλά με πολύ υψηλή ποσότητα φυτικών ινών. Είναι επίσης πλούσια σε ανθοκυανίνες, που βοηθούν στη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.
Τρώγονται φρέσκα ή κατεψυγμένα και ταιριάζουν εξαιρετικά με βρώμη, σπόρους τσία, γιαούρτι ή κεφίρ. Ο συνδυασμός αυτός παρέχει ενέργεια, υποστηρίζει την υγεία του εντέρου και χαρίζει παρατεταμένο κορεσμό.
Όπως και τα υπόλοιπα μούρα, τα σμέουρα είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Συνδυάστε τα με τροφές που περιέχουν σίδηρο, όπως δημητριακά ολικής άλεσης ή σπόρους κολοκύθας, για καλύτερη απορρόφηση. Αποφύγετε τις έτοιμες μαρμελάδες ή σιρόπια, καθώς περιέχουν πολλή ζάχαρη.
Ρόδια
Το ρόδι θεωρείται σύμβολο υγείας και ευημερίας και όχι άδικα. Τα σπυριά του είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ελλαγιταννίνες), οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.
Προτιμήστε να τρώτε τα σποράκια ολόκληρα, ώστε να επωφεληθείτε από τις φυτικές ίνες. Ο φυσικός του χυμός είναι επίσης υγιεινός, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και όχι από εμφιαλωμένες εκδοχές που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.
Δοκιμάστε να προσθέσετε ρόδι σε σαλάτες, γιαούρτι ή φακοσαλάτα, ή να φτιάξετε ένα dressing με ρόδι και ελαιόλαδο, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ