Τι λέει ο γιατρός του Χάρβαρντ
Ο δρ. Σαουράμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με σπουδές στο Χάρβαρντ και το Στάνφορντ, εξηγεί σε πρόσφατο βίντεό του στο Instagram τους πιθανούς κινδύνους αλλά και τα οφέλη της μαγειρικής με air fryer.
Όπως αναφέρει, η συσκευή λειτουργεί κυκλοφορώντας θερμό αέρα γύρω από το φαγητό, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το τηγάνισμα, αλλά χωρίς την ανάγκη για μεγάλη ποσότητα λαδιού. Εκτός από πιο ελαφρύ φαγητό, το air fryer προσφέρει και μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους.
Ο κίνδυνος της ακρυλαμίδης
Η βασική ανησυχία που εκφράζουν οι ειδικοί αφορά τη δημιουργία ακρυλαμίδης, μιας χημικής ένωσης που παράγεται όταν ορισμένα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τα δημητριακά ή το ψωμί, μαγειρεύονται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120°C).
Η ουσία αυτή έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε ζώα, ωστόσο δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι επηρεάζει τους ανθρώπους στα επίπεδα που τη συναντούμε στο φαγητό.
Ο δρ. Σέτι επισημαίνει ότι, συγκριτικά με το παραδοσιακό τηγάνισμα, το air fryer παράγει μικρότερη ποσότητα ακρυλαμίδης, καθιστώντας το πιο ασφαλή επιλογή.
Πώς να μαγειρεύετε με ασφάλεια
Αποφύγετε το υπερβολικό ψήσιμο ή κάψιμο των τροφών. Το πολύ σκούρο ή καμένο φαγητό σημαίνει ότι έχει σχηματιστεί περισσότερη ακρυλαμίδη.
Χρησιμοποιήστε λάδια ανθεκτικά στη θερμότητα, όπως λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο, τα οποία δεν οξειδώνονται εύκολα σε υψηλές θερμοκρασίες.
Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία και τον χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το είδος του φαγητού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 17/10
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ