Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
Μερικά στοιχειώδη πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τους μαθητές με δυσλεξία

Κάθε σχολική τάξη (και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) έχει κάποιους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Για να είναι αποτελεσματικός ένας καθηγητής/μία καθηγήτρια, καταρχήν πρέπει να γνωρίζει μερικά βασικά έστω στοιχεία για τις μαθησιακές δυσκολίες, να έχει ευαισθησία, υπομονή και ευελιξία στους τρόπους διδασκαλίας.

Οι περισσότεροι μαθητές, έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να προοδεύσουν και αυτό που συνήθως τους κρατά πίσω είναι οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί και τα πολλά αρνητικά του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχειώδη πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τους μαθητές με δυσλεξία:

Διακριτική βοήθεια

Βοηθήστε διακριτικά τους μαθητές, ελέγχοντας την πρόοδο σε μια εργασία, ενθαρρύνοντας ή ακόμα και βοηθώντας πρακτικά στην λύση μιας άσκησης. π.χ. δείξτε μια λέξη κλειδί, υπογραμμίστε μια πρόταση, προτείνετε κάποιες ιδέες σε μια έκθεση κλπ.

Επικοινωνία και κατανόηση

Μιλήστε με τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και βεβαιώστε τους ότι κατανοείτε τις δυσκολίες τους και ότι θα τους βοηθάτε. Κάντε τα παιδιά να νοιώσουν αποδεκτά και ότι έχουν κάποιον που σέβεται τις δυσκολίες τους.

Περιλήψεις-Σχεδιαγράμματα

Κάντε σχεδιαγράμματα του μαθήματος στον πίνακα ή ακόμα καλύτερα και τυπωμένα ώστε τα παιδιά να τα παίρνουν σπίτι τους και να βοηθιούνται στην μελέτη τους. Τονίστε τις λέξεις κλειδιά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα βοηθήσει στην εκμάθηση.

Διόρθωση γραπτού

Δώστε έμφαση στην προσπάθεια και βαθμολογείστε με επιείκεια. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι έχει μελετήσει και έχει προσπαθήσει, άσχετα αν δεν είναι ικανοποιητικό το τελικό αποτέλεσμα σε μια γραπτή ή προφορική δοκιμασία. Προσοχή, μην γεμίζετε το γραπτό με παρατηρήσεις και διορθώσεις, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο!

Ενθάρρυνση

Έπαινος σε κάθε προσπάθεια και βελτίωση του μαθητή, θα του δώσει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί. Τονίστε ακόμα και την πιο μικρή πρόοδο!

Εργασίες για το σπίτι

Αν είναι εφικτό, μειώστε τον όγκο των εργασιών για το σπίτι ή ακόμα και ειδικά για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν αν θέλουν να κάνουν μια εργασία γραπτά ή στον υπολογιστή.

Πηγή: paidagwgos.blogspot.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...