Πώς μπορούν οι εκπαιδευτικοί να βοηθήσουν τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες
Μερικά στοιχειώδη πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τους μαθητές με δυσλεξία

Κάθε σχολική τάξη (και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση) έχει κάποιους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Για να είναι αποτελεσματικός ένας καθηγητής/μία καθηγήτρια, καταρχήν πρέπει να γνωρίζει μερικά βασικά έστω στοιχεία για τις μαθησιακές δυσκολίες, να έχει ευαισθησία, υπομονή και ευελιξία στους τρόπους διδασκαλίας.

Οι περισσότεροι μαθητές, έχουν τις ικανότητες και τις δυνατότητες να προοδεύσουν και αυτό που συνήθως τους κρατά πίσω είναι οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί και τα πολλά αρνητικά του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ας δούμε όμως μερικά στοιχειώδη πράγματα που μπορούν να κάνουν οι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν τους μαθητές με δυσλεξία:

Διακριτική βοήθεια

Βοηθήστε διακριτικά τους μαθητές, ελέγχοντας την πρόοδο σε μια εργασία, ενθαρρύνοντας ή ακόμα και βοηθώντας πρακτικά στην λύση μιας άσκησης. π.χ. δείξτε μια λέξη κλειδί, υπογραμμίστε μια πρόταση, προτείνετε κάποιες ιδέες σε μια έκθεση κλπ.

Επικοινωνία και κατανόηση

Μιλήστε με τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες και βεβαιώστε τους ότι κατανοείτε τις δυσκολίες τους και ότι θα τους βοηθάτε. Κάντε τα παιδιά να νοιώσουν αποδεκτά και ότι έχουν κάποιον που σέβεται τις δυσκολίες τους.

Περιλήψεις-Σχεδιαγράμματα

Κάντε σχεδιαγράμματα του μαθήματος στον πίνακα ή ακόμα καλύτερα και τυπωμένα ώστε τα παιδιά να τα παίρνουν σπίτι τους και να βοηθιούνται στην μελέτη τους. Τονίστε τις λέξεις κλειδιά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που θα βοηθήσει στην εκμάθηση.

Διόρθωση γραπτού

Δώστε έμφαση στην προσπάθεια και βαθμολογείστε με επιείκεια. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι έχει μελετήσει και έχει προσπαθήσει, άσχετα αν δεν είναι ικανοποιητικό το τελικό αποτέλεσμα σε μια γραπτή ή προφορική δοκιμασία. Προσοχή, μην γεμίζετε το γραπτό με παρατηρήσεις και διορθώσεις, παρά μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο!

Ενθάρρυνση

Έπαινος σε κάθε προσπάθεια και βελτίωση του μαθητή, θα του δώσει δύναμη και κίνητρο να συνεχίσει να προσπαθεί. Τονίστε ακόμα και την πιο μικρή πρόοδο!

Εργασίες για το σπίτι

Αν είναι εφικτό, μειώστε τον όγκο των εργασιών για το σπίτι ή ακόμα και ειδικά για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Αφήστε τα παιδιά να επιλέξουν αν θέλουν να κάνουν μια εργασία γραπτά ή στον υπολογιστή.

Πηγή: paidagwgos.blogspot.com

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

misthos_30121019.jpeg
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
Επιστροφή δικαιωμάτων μετά από περισσότερο από μία δεκαετία
Έρχονται σημαντικές αυξήσεις μισθών - Ποια επιδόματα και παροχές επανέρχονται μετά από 15 χρόνια
κεραμ
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Τα ευρήματα που τράβηξαν το ενδιαφέρον των επιστημόνων - Συμμετρία, επανάληψη και γεωμετρική λογική
Μια νέα επιστημονική μελέτη αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την ανθρώπινη εξέλιξη - Προϋπήρξε η ανάπτυξη μαθηματικής σκέψης από τη γλώσσα;
Χιόνια στο καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα
Παγετός μέχρι την Τρίτη και μετά απότομη ανατροπή με ισχυρά φαινόμενα – Χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, στο «κόκκινο» η Αττική
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πυκνά χιόνια – Η πιο δύσκολη μέρα για την Αθήνα