mesogeiako panepistimio
Στη «μάχη» κατά του κορονοϊού το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και η τρισδιάστατη τεχνολογία

Το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο αποδεικνύει έμπρακτα ότι βρίσκεται πάντα δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας. Με την τεχνολογική υποδομή και την τεχνογνωσία που κατέχει, προετοιμάστηκε σε άμεσο χρόνο, ώστε να συμβάλει στη δύσκολη κατάσταση της χώρας μας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Μηχανολόγων Μηχανικών και διευθυντής του εργαστηρίου Μηχανολογίας Ακριβείας, Αντίστροφης Μηχανικής και Εμβιομηχανικής, κ. Νεκτάριος Βιδάκης στο neakriti.gr, «έχουμε την δυνατότητα να παράγουμε πολλά εργαλεία συνυφασμένα με νέες τεχνολογίες, εκ των οποίων υποκατηγορία αποτελούν και οι τρισδιάστατοι (3D) εκτυπωτές».

Καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας παγκοσμίως, υπάρχει επιτακτική ανάγκη «σε ιατρικά αναλώσιμα υλικά, βαλβίδες αναπνευστήρων που χρησιμοποιούνται σε διασωληνωμένους ασθενείς, μάσκες (full face) για το νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες του ΕΚΑΒ, λάβαμε τα σχέδια και κατασκευάσαμε πρωτότυπα σε διάφορα μεγέθη, τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν με απολύτως συμβατά υλικά».

Ακόμα και σε αναλώσιμα που έχουν παραγγελθεί με συμβατικό τρόπο, είναι πιθανό ο χρόνος επανατροφοδότησης των νοσοκομείων να αποτελέσει κρίσιμη παράμετρο τόσο για τους ασθενείς όσο και για το προσωπικό, όποτε κάθε εναλλακτική μοιάζει σωτήρια. Τόσο οι προστατευτικές μάσκες προσώπου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όσοι και οι βαλβίδες των αναπνευστήρων των διασωληνωμένων ασθενών, απαιτούν αντικατάσταση σε σύντομα χρονικά διαστήματα, για λόγους υγιεινής και ασφάλειας τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού και είναι απαραίτητος ο συνεχής ανεφοδιασμός.

Στην ομάδα εργασίας, συμμετείχαν 2 καθηγητές, ένας υποψήφιος διδάκτωρ και δυο γιατροί και συγκεκριμένα ο Δρ. Νεκτάριος Βιδάκης, ο επίκουρος καθηγητής Δρ. Μάρκος Πετούσης, ο υποψήφιος διδάκτορας Μανόλης Βελιδάκης και οι ιατροί Γιώργος Στεφανουδάκης και Μιχάλης Κοντοπόδης, συνεργάτες του Εργαστηρίου σε θέματα εμβιομηχανικής και βιοϊατρικής.

 «Δεν εμπλέξαμε φοιτητές στην διαδικασία και προτιμήθηκαν άτομα με πολυετή εμπειρία, για λόγους ασφαλείας και τήρησης των μέτρων. Όλη η διαδικασία παρακολουθήθηκε και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με εξειδικευμένους γιατρούς για λόγους προφύλαξης της ασφάλειας. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε αποστειρώνεται εύκολα και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ιατρικές εφαρμογές.»

Όπως ξεκαθαρίζει ο Διευθυντής του εργαστηρίου, κ. Νεκτάριος Βιδάκης, ο ρόλος της ομάδας εργασίας είναι επικουρικός και υποστηρικτικός. «Σε περίπτωση αιχμής και μόνο εφόσον υπάρξει έλλειψη αναλώσιμων υλικών στα νοσοκομεία, θα κληθούμε να λειτουργήσουμε επικουρικά. Προετοιμαστήκαμε κατάλληλα, ώστε να υποστηρίξουμε τον ανεφοδιασμό των υλικών. Αυτή την στιγμή, οι 7 τρισδιάστατοι εκτυπωτές που είναι εγκατεστημένοι στο εργαστήριο, έχουν την δυνατότητα να δημιουργήσουν από το μηδέν, περίπου 50 τεμάχια σε 24ωρη βάση, ίσως και λίγα περισσότερα».

Αξιοποιώντας την δεκαετή εμπειρία και τεχνογνωσία του Πανεπιστημίου σε 3D τεχνολογίες, ξεκίνησαν την όλη διαδικασία την Δευτέρα 23 Μαρτίου και ανήμερα της εθνικής επετείου ολοκληρώθηκε και πλέον, εφόσον χρειαστεί, το εργαστήριο έχει την δυνατότητα να υποστηρίξει το σύστημα Δημόσιας Υγείας.

Η μέθοδος των τρισδιάστατων εκτυπωτών για την παραγωγή αναλώσιμων υλικών, δεν μπορεί να υποστηρίξει μαζική παραγωγή, μπορεί όμως να καλύψει έκτακτες ανάγκες εφόσον αυτό χρειαστεί, στοιχείο που μπορεί να κάνει την διαφορά.

Επίσης το εργαστήριο μπορεί να μεταφέρει τεχνογνωσία σε ιδρύματα και ιδιώτες, καθώς και να υποστηρίξει τον ποιοτικό έλεγχο αντίστοιχων πρωτοβουλιών.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συναγερμός για τον 1ο καύσωνα: 43°C και υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών

Δόμνα Μιχαηλίδου: Επίδομα 200 ευρώ για εκπαιδευτικούς και δημοσίους υπαλλήλους

750 ευρώ  σε 170.000 πολίτες - Πάρτε τα με μια μόνο αίτηση και όλα εξα αποστάσεως μέσω golearn

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

foto_education_pencils_2.jpg
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025
Οργανικά κενά στη Δευτεροβάθμια ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025 - Πίνακες
Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Οργανικά κενά ανά ειδικότητα και ανά περιοχή μετά τις μεταθέσεις 2025