Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η πληροφορία που έχει αναφερθεί μέσω πολλών media ότι η γενιά των millennials δεν τεκνοποιεί λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Τι αλήθεια σημαίνει στην καθημερινή ζωή να εκπαιδεύει κανείς παιδιά με ενσυναίσθηση για το περιβάλλον; Και πως μπορεί κανείς να μην τρομάξει τα (μικρότερα κυρίως) παιδιά αναφερόμενος στις δυσοίωνες προοπτικές για το αύριο όσον αφορά το παγκόσμιο κλίμα και το πως μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει την κατάσταση;
Ιδού μερικές χρήσιμες συμβουλές:
Μην αποφεύγετε το ζήτημα
Οι γονείς πολλές φορές έχουν μια πλήρως κατανοητή ροπή τρυφερότητας προς το να προστατεύσουν τα παιδιά τους από ό,τιδήποτε θα μπορούσε να τα τρομάξει αλλά οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αποφυγή δύσκολων ζητημάτων περισσότερο πληγώνει τα παιδιά παρά τα βοηθάει. Κι αυτό διότι απλούστατα τα παιδιά γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά τι συμβαίνει. «΄Ενας τρόπος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τα προβλήματα είναι να βασίζονται στο ότι οι ενήλικες θα τους μιλήσουν γι′ αυτά», λέει η Σούζαν Κλάιτον, πρόεδρος του τομέα Ψυχολογίας στο Κολλέγιο Wooster στο Οχάιο.
... αλλά προσπαθείστε να αποφύγετε το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα εκεί κοντά μέχρι την Τετάρτη δημοτικού.
«΄Οχι τραγωδίες πριν την Τετάρτη δημοτικού», λέει ηο Ντέιβιντ Σόμπελ, περιβαλλοντικός εκπαιδευτικός και μέλος της σχολής του Πανεπιστημίου Antioch στο Νιου Χάμσάιρ. Αν το 9χρονο παιδί σας δεν είναι έτοιμο για τέτοιου τύπου «βαριές» συζητήσεις, καλύτερα μη θέσετε αυτά τα ζητήματα, λοιπόν - τουλάχιστον σε κλίμα μεγάλης απαισιοδοξίας.
΄Οταν είναι μικρότερα, ο νούμερο ένα στόχος σας θα πρεπει να είναι να τους γεννήσετε αγάπη για τη φύση
«Το να ”γειώσετε” τα παιδιά στο φυσικό κόσμο είναι πολύ πιο σημαντικό από το να τους διδάσκετε ότι οι μεγάλες τραγωδίες παραμονεύουν στον ορίζοντα», αναφέρει ο Σόμπελ. Και φυσικά δεν πρέπει να μένετε στα λόγια. Η δουλειά του γονιού είναι να θέτει τις σωστές προτεραιότητες στα παιδιά ακόμα κι αν μένετε σ′ ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης.
Εστιάστε σε μικρές πράξεις.
Μια από τις σημαντικότερες δουλειές σας ως γονιός είναι να βοηθήσετε τα παιδιά σας να έχουν υγιεινές συνήθειες για όλη τους τη ζωή. Και το χρονικό περιθώριο που έχετε για να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρό. ΄Ερευνες αναφέρουν ότι οι συνήθειες αυτές έχουν ήδη διαμορφωθεί μέχρι το παιδί να φθάσει τα 9 του χρόνια. Μπορούμε, λοιπόν, να υιοθετούμε φράσεις όπως: «Ας σβήσουμε τα φώτα φεύγοντας από το σπίτι διότι ... αυτό είναι καλύτερο πιο υγιεινό για τον καθένα». ΄Η «Ας κάνουμε ανακύκλωση διότι αυτά τα πράγματα μπορούν να μετασχηματιστούν σε νέα προϊόντα κι αυτό είναι πιο υγιεινό για την ίδια τη ζωή». Και σιγά - σιγά μπορεί κανείς να συνδέσει αυτές τις μικρές, καθημερινές δράσεις με τη μεγαλύτερη εικόνα της κλιματικής αλλαγής».
Πάντα να είστε σε εγρήγορση για σημάδια άγχους
Η 17χρονη ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έχει μιλήσει δημοσίως για το πως βίωση κατάθλιψη στα 11 της χρόνια η οποία πυροδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, και από τους φόβους της σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Και παρ′ ότι δεν υπάρχουν έρευνες σε ιδιαίτερη έκταση σε σχέση με την επίπτωση στην ψυχική υγιεινή των παιδιών των ζητημάτων κλιματικής αλλαγής, κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει «eco-άγχος». Το άγχος αυτό εντοπίζεται όταν το παιδί έχει προβλήματα στον ύπνο του, ή στην κοινωνικότητά του. Ο παιδίατρος είναι μια καλή περίπτωση να ξεκινήσει κανείς.
Πηγή: Huffpost US
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη