Thumbnail
Του Ευόργητου

Γιατί το νομοσχέδιο για τους διορισμούς δεν θα εφαρμοστεί!

Το νομοσχέδιο που ετοίμασε με περισσή επιμέλεια το Υπουργείο Παιδείας και λίγο πολύ είναι καθοριστικό για όλους μας, μιας και όλοι εμπλεκόμαστε με την εκπαίδευσης, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί είτε ως συγγενείς μαθητών και αφορά το μέλλον του τόπου, έχει προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση. Και δικαίως, μιας και πρόκειται περί ενός πανέξυπνου και ιδιαίτερα μελετημένου σχεδίου, που είναι γεμάτο ανακρίβειες κι έχει μια στόχευση, που σε βάθος χρόνου θα έχει ολέθριες συνέπειες.

Για να μη χάνουμε τον πολύτιμο χρόνο και χώρο σε τυπικές εισαγωγές, ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό: το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα και σίγουρα όχι όπως έχει! Κι ας εξηγήσουμε γιατί:

1.    Το νομοσχέδιο ζητά αναδρομική ισχύ προσόντων, που ποτέ δεν προβλέπονταν για έναν εκπαιδευτικό. Η ιστορία με την αναδρομική ισχύ είναι παλιά αμαρτία του Υπουργείου Παιδείας. Όλοι γνωρίζουμε ότι μια ωραία πρωία κάποιοι απεφάσισαν την αναδρομική προμέτρηση της ενισχυτικής και της πρόσθετης διδασκαλίας ως προσόν διορισμού. Ανατράπηκαν τότε πίνακες και έγινε το πάνω κάτω στις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, για να προταχθούν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι προσλαμβάνονταν με κριτήριο τη συγγένεια ή τις πολιτικές γνωριμίες, για να μην το προχωρήσουμε περισσότερο (ακούγονται πολλά κι από πολλές πηγές περί εικονικών τμημάτων κλπ). Κάποιοι άλλοι διορίστηκαν με μια νυκτερινή απόφαση περί αναδρομικής ισχύος της προϋπηρεσίας στον ΟΑΕΔ! Έτσι βόλευε κάποιους ημετέρες (και ημετέρες…), έτσι αποφασίστηκε! Και τώρα, εμφανίζονται ξαφνικά ότι απαιτούμε αναδρομικά μεταπτυχιακά, γλώσσες, σεμινάρια κλπ!

Προσοχή, για να μην παρεξηγηθώ. Δεν είμαι κατά της απαίτησης αυτών των προσόντων και της αναγνώρισης της προσφερόμενης υπηρεσίας οποιουδήποτε. Είμαι κατά της αιφνιδιαστικής και αναδρομικής ανατροπής των κανόνων του παιχνιδιού. Είμαι κατά του ανακατέματος της τράπουλας, ανάλογα με το πώς με βολεύει κάθε φορά.

Το σωστό θα ήταν το Υπουργείο Παιδείας να βγει και να πει: «μάγκες, σε τέσσερα χρόνια θα κάνω διορισμούς και θα απαιτήσω αυτά κι εκείνα. Προετοιμαστείτε όσοι θέλετε». Κι εδώ προσοχή: όσοι θέλετε, όχι όσοι μπορείτε. Που σημαίνει ότι θα έχω κάνει πρόβλεψη για οικονομική ενίσχυση των αδυνάμων, για στήριξη της μητέρας, που θέλει κι αυτή να ενταχθεί στους πίνακες, αλλά δεν έχει που να αφήσει το παιδί της για να προετοιμαστεί, για στήριξη όσων μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές και οι μετακινήσεις είναι αβάσταχτες κλπ.

Η αναδρομική ισχύς κανόνων, που ανατρέπουν άρδην το παιχνίδι, είναι τουλάχιστον προκλητική και κατ’ εξοχήν αντιδημοκρατική!

2.    Επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας ότι το παρόν νομοσχέδιο ευνοεί τους νέους με προσόντα. Μέγα ψεύδος κι ας το αποδείξουμε:

Ένας νέος (θα δούμε πόσο νέος…) που έχει τα εξής προσόντα:

  • Διδακτορικό: 40 μόρια
  • Μεταπτυχιακό: 20 μόρια
  • Άριστο επίπεδο ξένης γλώσσας: 8 μόρια
  • Γνώση Υπολογιστών: 4 μόρια
  • Σεμινάριο: 4 μόρια
  • Τέσσερα παιδιά: 12 μόρια
  • Πτυχίο 8: 12 μόρια

Σύνολο μορίων: 100 και με τα χίλια ζόρια!  Που θα πιάσει το 120 κε Γαβρόγλου; Ακόμα και αν έχει δεύτερο πτυχίο (μεγάλη απάτη η εισαγωγή του δεύτερου πτυχίου, θα μετατρέψει τους πάντες σε φοιτητές μέχρι τα 30 τους…), θα φθάσει τα 116 μόρια! Κι όποιος πάει για διδακτορικό δεν κάνει ούτε δεύτερο μεταπτυχιακό ούτε παίρνει δεύτερο πτυχίο από το πιο βολικό ΤΕΙ ή κάποιες σχολές ΑΕΙ, που υπάρχουν απλώς για να υπάρχουν.

Από πού προκύπτει ότι το 120 είναι ένα όριο υπέρ των νέων με προσόντα; Και φυσικά, δε θα πρόκειται για ένα και τόσο νέο, μιας και όλα τα όσα αναφέρθηκαν δεν μπορεί να τα έχει κάτω των 40 ετών.

Παρατήρηση: να έχει κάνει όλα αυτά και να έχει και τρία παιδιά και να είναι κάτω των 40, παρακαλώ ο υποψήφιος αυτός εκπαιδευτικός να διοριστεί εκτός ανταγωνισμού!

3.    Επικαλείται το Υπουργείο Παιδείας ότι το νομοσχέδιο καλύπτει τους εκπαιδευτικούς με σημαντική προϋπηρεσία.

Μέγα ψεύδος κι ας το αποδείξουμε:

Εκπαιδευτικός, που εργάζεται ανελλιπώς από το 2008 έως σήμερα ως αναπληρωτής, με εννιά μήνες προϋπηρεσία ανά έτος (αδύνατον…) μόλις και μετά βίας συμπληρώνει τους 90 προϋπηρεσίας! 

Συνεπώς: από πού προκύπτει το 120; Μα είναι φανερό, κυρίες και κύριοι: Για να βολευτούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (η πρόσθεση της τελευταίας στιγμής περί αποδοχής και των απολυμένων είναι εξοργιστική και θα ανοίξει φάμπρικά εικονικών απολύσεων) και κάποιοι ημέτεροι μηδενικών προσόντων! Τα υπόλοιπα είναι μπλα, μπλα, μπλα κε Γαβρόγλου…

4.    Δεν προσμετρώνται τα μόρια των δυσπροσίτων των ακριτικών περιοχών. Μια ακόμα παρανομία, με ακραίες ηθικές προεκτάσεις, μιας και πολύς κόσμος επέλεγε τα δυσπρόσιτα αυτά, βασιζόμενος στη σχετική νομοθεσία, που προέβλεπε την προσμέτρηση των μορίων αυτών. Το αν ήταν σωστή ή λανθασμένη η σχετική ρύθμιση Λοβέρδου δεν με απασχολεί τώρα. Με ενοχλεί η εκ των υστέρων αλλαγή των κανόνων, ακριβώς στη λογική της πρώτης παρατήρησης, Ας βγει το Υπουργείο Παιδείας και να πει ότι «μάγκες, κομμένο από εδώ και πέρα το δυσπρόσιτο κι όλα τα εξτρά του» και να τελειώνουμε. Περιττό να πούμε ότι κανένας ιδιωτικός δεν έχει δει δυσπρόσιτο ούτε με κυάλια…

Αλλά, εδώ υπάρχει μια βαθύτερη σκέψη, που έχει ξεφύγει από σχεδόν όλους: με το τέχνασμα αυτό τα δυσπρόσιτα θα κλείσουν! Ποιος εκπαιδευτικός θα επιλέγει από εδώ και πέρα τα δυσπρόσιτα, όταν δε θα έχει καμία ανταμοιβή; Γιατί να επιλέξω το Καστελόριζο κε Γαβρόγλου, όταν θα έχω ακριβώς την ίδια ανταμοιβή επιλέγοντας το κέντρο της Ρόδου; Για τα 60 ευρώ διαφορά; Κι επειδή είναι πάγια πρακτική του Υπουργείου Παιδείας να  προσλαμβάνει σε δόσεις κι όχι εξ αρχής όλους τους αναπληρωτές που χρειάζονται, θα γεμίζουν πρώτα τα κεντρικά σχολεία και κάποια στιγμή θα δεήσει να έρθει και η ώρα των παιδιών ενός κατώτερου Θεού. Ναι, αλλά ποιος μαθητής θα περιμένει να του έρθουν εκπαιδευτικοί μετά τον Ιανουάριο, ιδίως αν δίνει πανελλαδικές; Φυσικά κανένας! Άρα, σταδιακά θα κλείσουν όλα τα σχολεία αυτά, ξεκινώντας από τη Γ’ Λυκείου.  Επιβεβαιώνουμε έτσι και τον ΙΟΒΕ (να μην πληρώνει και τζάμπα τους «ειδικούς» του), που διαρκώς μας υπενθυμίζει ότι θα κλείσουν τόσες χιλιάδες σχολεία και θα χρειάζονται τόσες δεκάδες χιλιάδες λιγότεροι εκπαιδευτικοί και λοιπά ευοίωνα.

Προσέξτε, τώρα, το μελετημένο τέχνασμα: προσλαμβάνω 4500 εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής, τους βάζω να κάνουν και Γενική Παιδεία (διόλου τυχαίο το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα Γαβρόγλου ότι η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών είναι ενιαία), μειώνω σε βάθος χρόνου και κατά 15000 τις ανάγκες μου σε αναπληρωτές (βάλε και την υπογεννητικότητα μέσα), άρα δε θα χρειάζομαι ούτε 5000 αναπληρωτές. Τόμπολα! Τα βόλεψα όλα μια χαρά! Και γλύτωσα κι ένα κάρο περιττά έξοδα!

5.    Σε όλες τις μέχρι τώρα προκηρύξεις ΑΣΕΠ η προϋπηρεσία που αναγνωριζόταν κι αναγνωρίζεται είναι οι 84 μήνες. Τώρα, από πού προκύπτει το 120, μπορεί εύκολα να απαντηθεί, αν δημοσιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας μια λίστα με τα στελέχη του που είναι απολυμένοι ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, τα πτυχία τους και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα καθώς επίσης και τον μικρό κατάλογο των ομάδων που το πιέζουν προς το νούμερο αυτό. Γνωριζόμαστε όλοι, μια κουτσουλιά τόπος είμαστε.

6.    Δεύτερο πτυχίο: Από πού προκύπτει ότι για να εργαστώ εγώ ως φιλόλογος πρέπει να έχω και πτυχίο του ΤΕΙ Ιχθυοκαλλιέργειας κι επιπλέον αυτό με κάνει και καλύτερο εκπαιδευτικό; Ποιους ευνοεί και γιατί; Το γνωρίζει πολύ καλά το Υπουργείο Παιδείας (ο κόσμος το έχει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι…).

Κι εδώ το εξοργιστικό: Με πρώτο πτυχίο 7,5 από τμήμα του ΕΚΠΑ, όπου εισάγονται κατά τεκμήριο οι καλύτεροι βάσει βαθμολογίας, θα λάβω 10 μόρια. Το δεύτερο πτυχίο από τη σχολή ΠΠΑ (Πάρτε Πτυχία Αβέρτα), χωρίς καμία κλιμάκωση, 16 μόρια!  Καθίστε να σπουδάζετε αιωνίως, για να έχετε μόρια! Και πότε θα φτιάξω και την προσωπική μου ζωή, κε Γαβρόγλου, όταν με εξωθείτε σε ένα διαρκή αγώνα συλλογής αχρείαστων προσόντων;

7.    Μεταπτυχιακά: Ο κακός χαμός. Λέει ο κος Γαβρόγλου και η ομάδα του περί μεγάλου προσόντος και λοιπά μπλα, μπλα, μπλα…

Ας πούμε ωμά τα πράγματα:

Λέει ο κος Γαβρόγλου για τα αξιόπιστα ελληνικά μεταπτυχιακά και να μην προσβάλλουμε τα ΑΕΙ μας και λοιπά μελοδραματικά κλισέ. Ας μην του υπενθυμίσουμε τι έλεγε ο ίδιος πριν μερικούς μήνες (γεμάτο , ας του θυμίσουμε, μέσω της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. και με βάση την επίσημη απάντηση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (https://www.minedu.gov.) την επίσημη απάντηση του προκατόχου του Υπουργού Παιδείας κου Φίλη που δόθηκε σε αναφορά του Βουλευτή κου Κωσταντινόπουλου στις 25-02-2016 στο Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σε σχέση με την αριθμητική αποτύπωση της πραγματικότητας για το θέμα αυτό: Μόνο 4,22% των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Ε.Α.Ε. από το 2015 προέρχονται από δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας και μάλιστα χαρακτηρίζεται από τον κο Φίλη ως το έτος με τους περισσότερους νέους τίτλους σπουδών στην Ε.Α.Ε. Κάθε σχόλιο, ευπρεπές ή όχι, δικό σας…

Περί συνάφειας: τα μεταπτυχιακά όλων κατατίθενται στο ΠΥΣΔΕ, το οποίο αναγνωρίζει τη συνάφεια ή όχι του μεταπτυχιακού. Τώρα δεν μπορεί να γίνει αναγνώριση συνάφειας; Δουλευόμαστε; Κι αν έχω μεταπτυχιακό στο «Μελέτη της λέξης μπούρδα στην ποίηση του ήσσονος ποιητού Λέλου Πινέλου», γίνομαι αυτομάτως καλύτερος φιλόλογος για τη  μέση εκπαίδευση; Ποιος δουλεύει ποιον, τελικά;
Όλα τα αγορασμένα μεταπτυχιακά είναι μονοετή. Τα μεταπτυχιακά των ελληνικών ΑΕΙ είναι σχεδόν όλα διετή και των ΕΑΠ τριετή. Θα μπορούσε να βάλει περιορισμό το Υπουργείο, μιας κι αυτό καθορίζει το παιχνίδι, ότι απαιτεί μόνο διετή και άνω μεταπτυχιακά (στη λογική που απαιτεί τόσα και τόσα άλλα, γιατί έτσι αποφάσισε).  Αλλά, μήπως είναι πολλά τα λεφτά Άρη; Για να μη θυμηθούμε ποιος άλλαξε το νομοθέτημα που ετοίμαζε η κα Σία Αναγνωστοπούλου (ναι, η σημερινή εισηγήτρια του νοσμοσχεδίου!) για ταβάνι στα εξωπραγματικά δίδακτρα που ζητούν τα κρατικά πανεπιστήμια…

8.    Ειδικές κατηγορίες: Όλες οι προκηρύξεις ΑΣΕΠ αλλά και η σχετική νομοθεσία προβλέπουν ποσόστωση για κάποιες κατηγορίες υποψηφίων (ανάπηροι, πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ). Εδώ και παντελώς παράνομα πρωτοτυπεί το Υπουργείο Παιδείας. Η κοινωνική αναλγησία στο μεγαλείο της! Τα παιδιά αξίζουν όσο τα ¾ ενός σεμιναρίου! Ευτυχώς που η κα Αναγνωστοπούλου (εισηγήτρια του νομοσχεδίου) είναι και πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, γιατί αλλιώς θα εισηγούνταν τον αποκλεισμό των αναπήρων και των εκπαιδευτικών με παιδιά από τους πίνακες διορισμών! Και οι ανάπηροι, φυσικά, ας πρόσεχαν. Ποιος τους είπε να είναι ανάπηροι; Και οι υπόλοιποι ας προσέχατε. Τόσα μέσα προφύλαξης υπάρχουν πια…

Οπότε εκπαιδευτικοί: κόφτε την τεκνοποιία κι αρχίστε να σεμιναρίζεστε! Είναι πιο αποδοτικό!


9.    Όσο για την ειδική αγωγή και τους γνωστούς ειδικούς της ειδικής, η φάμπρικα του αιώνα. Οι απόφοιτοι των ειδικών σχολών πηγαίνουν πίσω από τα αγορασμένα μεταπτυχιακά των 5000 και 6000 ευρώ! Μια απορία: αφού για να γίνεις δεκτός στους πίνακες της ειδικής θέλει μεταπτυχιακό, γιατί δεν ισχύει το ίδιο και για τους εκπαιδευτικούς της Γενικής Αγωγής; Δύο πίνακες, αυτών με μεταπτυχιακά κι εκείνων χωρίς. Κι όποιος μπορεί ας επιβιώσει. Αλλά, έχω την απορία, μήπως κάτι παίζει κι εδώ με ημετέρους; Πως ερμηνεύεται ότι το αγορασμένο μονοετές μεταπτυχιακό εξ αποστάσεως (ναι!) σε κάνει ειδικό; Πρέπει κάποιος από το υπουργείο να μας το εξηγήσει κι εμάς των υπολοίπων.


Συμπέρασμα: όλα τα παραπάνω αποτελούν λόγους ατομικών ή ομαδικών προσφυγών στη δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα, ακόμα κι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να είναι ανεφάρμοστο, αναμένοντας τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι το νομοσχέδιο ήρθε τώρα προς ψήφιση, λίγο πριν το τέλος της θητείας της παρούσης κυβέρνησης, ενώ θα μπορούσε να έρθει πριν ένα η δύο χρόνια. Σιγά δα και τη μελέτη που έκαναν οι ειδικοί που το σκέφθηκαν, οι οποίοι είναι ανώνυμοι! Γιατί δε μας γνωρίζει το Υπουργείο Παιδείας ποια είναι τα μέλη της επιτροπής που το εισηγήθηκαν και το επεξεργάστηκαν και ποιες οι ιδιότητές τους, για να γνωρίζουμε κι εμείς;

Οπότε, το Υπουργείο Παιδείας θα πει ότι «να, εγώ ήθελα να διορίσω, έκανα ότι μπορούσα, αλλά εσείς οι εκπαιδευτικοί φταίτε, που αλληλοτρωγόσαστε και δεν με αφήνετε!». Και η αντιπολίτευση νομίζει ότι έχει βρει την ευκαιρία για ψηφοθηρία, χωρίς να έχει ούτε λόγο ούτε αντίλογο. Υποσχέσεις προς όλους, ανεφάρμοστες, μιας κι έρχονται εκλογές και πρέπει να μαζέψουμε ψηφαλάκια από όπου κι όπως μπορούμε κι ανέτοιμη στα πάντα. Η συζήτηση στην ΕΜΥ της Βουλής ήταν αποκαλυπτική της άγνοιας του αντικειμένου που έχει.

Το μόνο καλό που ανέδειξε η περίοδος αυτή των διαβουλεύσεων και των συζητήσεων είναι ότι απέδειξε πόσο χαμηλά έχουμε πέσει όλοι. Σε μια κοινωνία όπου η ανθρωποφαγία αποθεώνεται, η ενσυναίσθηση έχει εξαφανιστεί και το «δίκιο μου είναι το μόνο δίκιο», αναρωτιέται κανείς αν έχει νόημα να συζητάμε περί Παιδείας. Άλλες συμπεριφορές περιμέναμε από όλους, κυβέρνηση και εκπαιδευτικούς. Είναι φανερό ότι ψάχνουμε ως λαός τον πάτο, που δε φαίνεται πουθενά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

PARASTATIDIS
Παραστατίδης: «Παράταση στην παράταση και τα ξένα πανεπιστήμια δεν έρχονται στην Ελλάδα»
Κριτική του Παραστατίδη στην κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην Παιδεία και την ενίσχυση των ανισοτήτων
Παραστατίδης: «Παράταση στην παράταση και τα ξένα πανεπιστήμια δεν έρχονται στην Ελλάδα»