Thumbnail
Σύνοδος Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ

Στην κοινωνική Ευρώπη, στην μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, η οποία προτείνεται να αποκτήσει κοινό προϋπολογισμό, καθώς και στην ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού του Δουβλίνου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η κοινή διακήρυξη της τέταρτης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έλαβε χώρα την Τετάρτη στην Ρώμη. «Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο ασφαλής και πιο δυνατή, μετά από μια δεκαετία κρίσης, αλλά πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά. Μια πιο κυρίαρχη, κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσουμε», σημειώνεται στη διακήρυξη.

Στο κείμενο των επτά ηγετών υπογραμμίζεται ακόμη ότι «θα είναι βασικής σημασίας να συνδυαστεί πλήρως η ανάπτυξη και η κοινωνική ευημερία», κι ότι «είναι αναγκαία περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, για μια πιο ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη, για την ανταγωνιστικότητα, την ποιοτική απασχόληση και τη σύγκλιση».

Οι ηγέτες της Med 7 χαρακτηρίζουν προτεραιότητα την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με την ανάγκη να τεθεί ως στόχος παράλληλα η βιώσιμη ανάπτυξη και μια Ευρώπη ικανή να εντάσσει στην κοινωνία όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς.

 Όσον αφορά το μεταναστευτικό, στην διακήρυξη που υπεγράφη στην Ρώμη μεταξύ των άλλων αναφέρεται: «θέλουμε την συνδιαχείριση και την συγχρηματοδότηση της μεταναστευτικής πολιτικής στα ευρωπαϊκά σύνορα». Προστίθεται: «η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών θα είναι μια βασική πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα χρόνια. Οι χώρες της νότιας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα ανήσυχες και πλήττονται άμεσα, από την στιγμή που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο βασικής σημασίας ρόλος μας και η υποχρέωση να προστατέψουμε τα σύνορα αυτά, είναι θέματα που πρέπει να τα αναγνωρίσει και να τα συμμεριστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ένωση θα πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της εναντίον της διακίνησης ανθρώπων και των νέων μορφών σκλαβιάς, να εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των πάντων και να προστατέψει όσους έχουν ανάγκη διεθνή προστασία, ιδίως όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες. Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό, για την πρόληψη των παράτυπων ροών και για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών των μαζικών μεταναστεύσεων, μέσω διαλόγου και συνεργασίας με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης».

Για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, η διακήρυξη της Med 7 αναφέρει:

«Είναι απαραίτητη η πλήρης εφαρμογή της Διακήρυξης ΕΕ-Τουρκίας, σε ένα Αιγαίο στο οποίο το διεθνές δίκαιο τηρείται. Δεδομένης της ουσιαστικής επιτυχίας που επετεύχθη στην εξωτερική διάσταση των μεταναστεύσεων τους τελευταίους μήνες, θα πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση των μέσων που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων του ταμείου της Ένωσης για την Αφρική και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας». 

Οι επτά ηγέτες που συναντήθηκαν στη Ρώμη πιστεύουν ότι χρειάζεται «μια αποφασιστική προσπάθεια για να οικοδομηθεί ένα νέο, δίκαιο, κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, βασισμένο στον αληθινό σεβασμό των αρχών της ευθύνης και της αλληλεγγύης, ιδίως προς τα κράτη μέλη πρώτης γραμμής».

Για τα κοινωνικά δικαιώματα υπογραμμίζεται ότι είναι ανάγκη να βρει εφαρμογή ο κοινωνικός πυλώνας που προσδιορίστηκε στο Γκέτεμποργκ, στο επίπεδο της Ένωσης και των χωρών μελών, διότι «η προώθηση μιας πιο ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης και η ενθάρρυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων (...) είναι τα πιο σημαντικά μαθήματα που άφησε πίσω της η χρηματοοικονομική κρίση». 

Σχετικά με το Κυπριακό, η διακήρυξη που υπέγραψαν στην Ρώμη οι ηγέτες των επτά μεσογειακών χωρών της Ένωσης αναφέρει:

«Παρακολουθούμε από κοντά και επιβεβαιώνουμε την στήριξή μας σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση του προβλήματος της Κύπρου, ευθυγραμμισμένη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υπέρ της επανένωσης της Κύπρου και του λαού της και της διαφύλαξης της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου (...). Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την συμφωνία, και η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι η καλύτερη προστασία για μια επανενωμένη Κύπρο».

(ΑΠΕ ΜΠΕ)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητυ
Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας: Ενίσχυση των Ευκαιριών Απασχόλησης για Απόφοιτους ΕΠΑΛ στη Θεσσαλία
Το πρόγραμμα, το οποίο ανήκει στη Μεταλυκειακή Επαγγελματική Κατάρτιση, αξιοποιεί τις επαγγελματικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των αποφοίτων...
Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας: Ενίσχυση των Ευκαιριών Απασχόλησης για Απόφοιτους ΕΠΑΛ στη Θεσσαλία