Ο Giorgi Neparidze, ένας μεσήλικας από την Τσιατούρα στη δυτική Γεωργία, φέρει ακόμη σημάδια στα χείλη από την απεργία πείνας που πραγματοποίησε πέρυσι, κλείνοντας το στόμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατηγορεί την εταιρεία εξόρυξης Georgian Manganese, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Γεωργίας, για σοβαρή οικολογική καταστροφή και παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απαιτώντας αποζημίωση για τις συνέπειες.
Η Ευρώπη, που εισάγει μαγγάνιο από τη Γεωργία για τη βιομηχανία της – από ανεμογεννήτριες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι στρατιωτικό εξοπλισμό – έχει επίσης μερίδιο ευθύνης για τα μολυσμένα ποτάμια και τα ετοιμόρροπα σπίτια στην Τσιατούρα. Ο Neparidze, πρώην μεταλλωρύχος και σήμερα ακτιβιστής, περιγράφει πως η τοξική σκόνη και το μολυσμένο νερό στο χωριό Shukruti προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους, με αυξημένα κρούσματα καρκίνου.
«Είμαστε μόλις 40.000 άνθρωποι και μας θυσιάζουν για εκατομμύρια άλλους», δηλώνει, καταδεικνύοντας τον υπαρκτό αντίκτυπο της πράσινης μετάβασης στην τοπική κοινότητα.
Παρά τη νομοθεσία της Ε.Ε., όπως η Corporate Sustainability Due Diligence Directive, που στοχεύει στον έλεγχο παραβιάσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες, πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε Γαλλία και Γερμανία προσπαθούν να αποδυναμώσουν το πλαίσιο προστασίας.
Η κυβέρνηση της Γεωργίας, ενισχύοντας τη συνεργασία της με τη Ρωσία, καταστέλλει την κοινωνική αντίσταση. Διαδηλωτές έχουν συλληφθεί, μέσα ενημέρωσης φιμώνονται, και ακτιβιστές όπως ο Neparidze αντιμετωπίζουν ποινές έως έξι χρόνια φυλάκισης. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, με κατοίκους να αποκλείουν δρόμους και ορυχεία, απαιτώντας ασφαλείς συνθήκες εργασίας, αποζημιώσεις και καθαρό περιβάλλον.
Η Georgian Manganese και η μητρική της εταιρεία, Georgian American Alloys – με μετόχους τον Ουκρανό ολιγάρχη Ihor Kolomoisky και τον Γεωργιανό επιχειρηματία Giorgi Kapanadze – δεν έχουν σχολιάσει μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, η ρύπανση στους ποταμούς της περιοχής υπερβαίνει έως και 42 φορές τα νόμιμα όρια, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και στο οικοσύστημα της Μαύρης Θάλασσας.
«Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο», δηλώνει ο ακτιβιστής Tengiz Gvelesiani. «Απαιτούμε καθαρό αέρα, αξιοπρεπή εργασία και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 12/9
Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ